Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Το θέμα με τις καθαρίστριες στα σχολεία δεν λύθηκε

Από τη γ.γραμματέα της Ένωσης Γονέων
Σπυρούλα Πρεσβέλου

Ο κύριος Κοντός στις 28-02-2013 μάζεψε τις σχολικές καθαρίστριες δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας στο 4ο κοινοτικό διαμέρισμα και τους ανακοίνωσε τα εξής:
Υπάρχει η διάθεση από πλευράς του Δήμου να προσλάβει τις συγκεκριμένες γυναίκες με συμβάσεις που θα διαρκούν μία σχολική χρονιά. Ωστόσο για να το κάνει θα πρέπει αυτή η αποφαση να ψηφιστεί από τη Βουλή. Ελπίζει όπως είπε να ψηφιστεί, αλλιώς δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει την πρόσληψή τους.
Ζήτησε επίσης από τις κυρίες που παρευρίσκονταν εκεί να πάνε να δουλέψουν απο τις 2-09-20213 με δική τους ευθύνη και ελπίζει να ψηφιστεί ο νόμος, διότι σημασία έχει τα σχολεία να είναι καθαρά.
Στο τέλος ζήτησε να δώσουν τα ονοματά τους όσες δέχονται να μπουν σε αυτή τη διαδικασία.
Σε ερώτηση δική μου σχετικά με τον τρόπο και το χρόνο της νέας σύμβασης όταν αυτή γίνει, απάντησε ότι θα είναι για τους σχολικούς μήνες και με το ποσό που έπαιρναν οι εργαζόμενες στις προηγούμενες συμβάσεις τους.
Αυτό που βγαίνει σαν συμπέρασμα είναι ότι για μια ακόμα φορά ουδείς γνωρίζει πράγματα για το μέλλον των σχολείων γενικότερα.Ο Δήμος δεν διεκδικεί δυναμικά την διαχείρηση των σχολείων. Λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία και πάλι το θέμα των καθαριστριών δεν έχει λυθεί.

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Τέλος στα μαθήματα υπακοής - Aρχίζουν μαθήματα αντίστασης


Από την Επιτροπή Αγώνα Εκπαιδευτικών Α' ΕΛΜΕ Αχαϊας

Η ζωή όλων μας αλλάζει μέρα τη μέρα, χειροτερεύει, άλλοτε μοιάζει ζωή που αξίζει να βιωθεί κι όλο και πιο συχνά κρατάει μόνο το βασικό ρούχο της επιβίωσης. Όχι πολύ καιρό πριν, αντικρίζαμε το μετανάστη σαν μια «ανεπιθύμητη» εικόνα του μέλλοντός μας και η εικόνα αυτή άρχισε να γίνεται σήμερα ο αντικατοπτρισμός μας: είτε γιατί σκεφτόμαστε πια με όρους φυγής, ξενιτεμένοι στη χώρα που γεννηθήκαμε, είτε γιατί βιώνουμε τον αποκλεισμό που γενικεύεται και βλέπουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας να έχουν μετατραπεί σε κενό γράμμα του νόμου.
Κι είμαστε εμείς από τη μια μεριά και από την άλλη όχθη όσοι βρίσκονται από πάνω μας, οικονομικές και πολιτικές ελίτ που πλέον με την τακτική του «ξαφνικού θανάτου» καθημερινά παίρνουν αποφάσεις καταργώντας και ξεπουλώντας χυδαία τα τελευταία δημόσια οχυρά της κοινωνίας: υγεία, παιδεία, νερό, ρεύμα, φυσικό πλούτο της χώρας.

Είμαι Δάσκαλος...

Μοντέλο ανάπτυξης για τις εργασιακές σχέσεις στα σχολεία

Επειδή από την αρχή του μνημονίου οποιαδήποτε εργασιακή μεταβολή εφαρμόζεται πρώτα στο δημόσιο τομέα και μετά στον ιδιωτικό και επειδή είμαι καχύποπτος πιστεύω ότι η τεχνική εκπαίδευση και δη οι ειδικότητες που καταργήθηκαν ανέλαβαν να σπάσουν το ψυχολογικό φράγμα της μηνιαίας αντιμισθίας των 150 ευρώ. 
Πιστεύω ότι σε βάθος ελάχιστου χρόνου θα αρχίσουν να καταργούνται μια μια οι ειδικότητες στη δευτεροβάθμια (όχι μόνο της τεχνικής) και θα εφαρμόζεται το μοντέλο του τομέα ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ- ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ- ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ- ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ…
Το μοντέλο ορίζει: Ημιαπασχόληση - μονιμότητα stop- αντιμισθία πείνας- εργασιακά δικαιώματα άνευ- συνταξιοδότηση ποτέ.

Ενημέρωση για τις καθαρίστριες των σχολικών μονάδων


 <<Για τη νέα σχολική χρονιά δεν έχει αποφασιστεί αν θα γίνει νέα σύμβαση μαζί τους αφού δεν υπάρχει η βεβαιότητα για τον τρόπο της πληρωμής τους. Σε συνάντηση που είχα την Παρασκευή με τον Κυριο Κοντό που είναι και αντιπρόεδρος του διαμερίσματος μου είπε ότι για το θέμα θα έχει συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Λαμπρακάκη την Δευτέρα 26-08-2013>>.
Από τη γεν.γραμματέα της Ένωσης Γονέων Σπυρούλα Πρεσβέλου


Αρχίσαν από χθες τα περάσματα στις κυριακάτικες εφημερίδες...



Αρκετοί γονείς και κυρίως άτομα που βρίσκονται στους Συλλόγους Γονέων γνωρίζουν ότι οι καθαρίστριες που βρίσκονται στα σχολεία μας ανήκουν σε δύο κατηγορίες εργασιακών σχέσεων. Είναι οι μόνιμες και αυτές που κάθε χρόνο ανανεώνουν τη σύμβασή τους με το δήμο και πληρώνονται με εντολή του Ε.Ι.Ν.(Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας).

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Η κατάσταση στην εκπαίδευση έχει πλέον ξεφύγει

Κοινή ανακοίνωση έδωσαν στη δημοσιότητα οι σύλλογοι εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Νέας Σμύρνης, Άνδρου, Λαγκαδά, Σύρου – Τήνου – Μυκόνου, Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής, «Αριστοτέλης», Παρθενώνας.

Όπως αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί:
«Οι σύλλογοι εκπ/κών Π.Ε. σε κοινή ανακοινωμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 16/7εκτιμώντας τη σφοδρότητα της επίθεσης προτείνουν στους άλλους συλλόγους της Α’ βάθμιας καθώς και στο Δ.Σ. της ΔΟΕ να αποφασίσουν:

• Συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που αποφάσισε το συνέδριο της ΟΛΜΕ για την Παρασκευή 6/9 στο Υπουργείο Παιδείας με αιχμή τις απολύσεις αναπληρωτών και μονίμων εκπαιδευτικών και τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και συμμετοχή στο παλλαϊκό συλλαλητήριο το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο Σύνταγμα.

• Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων μας την πρώτη βδομάδα του Σεπτεμβρίου με κοινή πρόταση για απεργία διαρκείας με επαναλαμβανόμενες μορφές με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Θα επιδιώξουμε η πρόταση αυτή να έχει το μέγιστο της συσπείρωσης και με άλλους χώρους του δημοσίου κι ιδιωτικού τομέα με στόχο της μετεξέλιξή της σε διακλαδική πολιτική απεργία διαρκείας.

• Την Πέμπτη 29/8, στις 11.00, (ο τόπος θα ανακοινωθεί άμεσα) καλούμε νέα σύσκεψη συντονισμού συλλόγων και ΕΛΜΕ για να εκτιμήσουμε τις εξελίξεις και να συντονιστούμε με τα υπόλοιπα σωματεία.

Πρόταση στη ΔΟΕ για αγωνιστική παρέμβαση

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΩΝ-ΚΙΝΗΣΕΩΝ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ  στο ΔΣ της ΔΟΕ

· Με το νέο μνημόνιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι συνεχίστηκε η πολιτική της κοινωνικής λεηλασίας του κόσμου της εργασίας από την κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, με ένα νέο οδυνηρό πακέτο μέτρων. Το πολιτικό πρόσημο της συγκυβέρνησης αποδείχθηκε πως είναι η επιτάχυνση της αντεργατικής επίθεσης μέσω χιλιάδων απολύσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, της παράδοσης της δημόσιας Παιδείας –Υγείας στους ιδιώτες, των νέων μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, των νέων φόρων και χαρατσιών.

· Η επίθεση στο δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς εντείνεται με τις απολύσεις, τη διαθεσιμότητα και την αργία, τις μετατάξεις, τον αυταρχισμό και τις πειθαρχικές διώξεις, την προώθηση της αξιολόγησης, την οικονομική ασφυξία, την αύξηση ωραρίου, τις υποχρεωτικές μετακινήσεις, τις συγχωνεύσεις, το διωγμό των προνηπίων.

· Ο Σεπτέμβρης θα μας βρει με 15.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς, με σχολεία χωρίς εκπαιδευτικό προσωπικό, σχολικούς φύλακες και καθαρίστριες και με κλειστούς τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

· Ιδιαίτερα στο δημόσιο, η επίθεση έχει ενιαίο χαρακτήρα, που συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο απολύσεις-διάλυση/ιδιωτικοποίηση-απαξίωση ξεπούλημα δημόσιων αγαθών και κοινωνικών υπηρεσιών.

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Κι από Αύγουστο χειμώνα;

Σε λίγες μέρες επιστρέφουμε σιγά-σιγά και ετοιμαζόμαστε για τα σχολεία. Είναι όμως τα σχολεία έτοιμα για τα παιδιά μας;
Με όλα όσα έγιναν μέσα στο Καλοκαίρι και τις επερχόμενες απολύσεις εκπαιδευτικών, μάλλον όχι. Οι γονείς ετοιμαζόμαστε να δώσουμε τις δικές μας αγωνιστικές απαντήσεις σε όσους καταστρέφουν σταδιακά το δημόσιο σχολείο.

Όλο το καλοκαίρι η Ένωση Γονέων ενημέρωνε τακτικά με αναρτήσεις στο site για τις κυβερνητικές αποφάσεις. Αρχίζουμε και στο δικό μας blog τις αναδημοσιεύσεις, ως πρόγευση για τον Σεπτέμβριο.
Καλή μας Χρονιά


Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Σοκ και δέος για καθηγητές-μαθητές


 Με μείον 16.000 εκπαιδευτικούς και με πρόγραμμα στα «χαρτιά» καλούνται να λειτουργήσουν τα Γυμνάσια-Λύκεια φέτος

ΕΡΕΥΝΑ, Του Χρήστου Κάτσικα, στην "Εφημερίδα των Συντακτών"


Με 16.000 καθηγητές λιγότερους και με προγράμματα σπουδών, τα οποία ακόμη δεν έχουν ψηφιστεί, ξεκινάει σε λίγες εβδομάδες η πιο «καυτή» σχολική χρονιά για τους 650.000 μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Λύκεια, Επαγγελματική Εκπαίδευση). Την ίδια ώρα, χιλιάδες εκπαιδευτικοί βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, καθώς άλλοι καλούνται να κάνουν μέχρι την Παρασκευή 23 Αυγούστου αίτηση μετάταξής τους σε άλλη εκπαιδευτική βαθμίδα ή σε διοικητική θέση, ενώ άλλοι δεν γνωρίζουν σε ποιο σχολείο θα διδάσκουν τη σχολική χρονιά που κάνει το ντεμπούτο της σε λίγες μέρες.
Σε σχέση με τη σχολική χρονιά που πέρασε (2012/13), οι καθηγητές που καλούνται να λειτουργήσουν τη νέα σχολική χρονιά (2013/14) τις περίπου 3.500 σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ) θα είναι μειωμένοι κατά περίπου 16.000! Πρόκειται για μια πρωτοφανή και επικίνδυνη κατάσταση, η οποία θα έχει σοβαρές συνέπειες στην εκπαιδευτική διαδικασία των εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών.

Αφανίζουν κλάδους καθηγητών
Ηδη στα μέσα του καλοκαιριού, το υπουργείο Παιδείας απομάκρυνε από τις σχολικές αίθουσες 2.500 καθηγητές επαγγελματικών μαθημάτων. Παράλληλα τις μέρες αυτές καλεί χιλιάδες εκπαιδευτικούς να κάνουν αίτηση αναγκαστικής μετάταξης, με στόχο να μεταφέρει 5.000 εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων στα δημοτικά σχολεία και σε διοικητικές δουλειές μακριά από τις σχολικές αίθουσες.