Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Θα κλείσουν σχολεία με όχημα την αξιολόγηση


Ξεκινάει η διαδικασία από το υπουργείο. Το κόστος για την επιμόρφωση στελεχών που θα παρακολουθούν την εφαρμογή του συστήματος θα φτάσει το 1,5 εκατ. ευρώ.

Της Αννας Ανδριτσάκη από την "Εφημερίδα των Συντακτών"

Την έναρξη των διαδικασιών αξιολόγησης σε όλα τα σχολεία της χώρας ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, εγκαινιάζοντας, επισήμως, ένα ακόμη σύστημα καθήλωσης της ελληνικής εκπαίδευσης. Από τη μία, τα σχολεία κατηγοριοποιούνται, φτιάχνουν εφεδρεία καταργήσεων και μπαίνουν στο σαφάρι των πόρων που (δεν) θα έρχονται από την Πολιτεία. Από την άλλη, οι εκπαιδευτικοί εισέρχονται σ” ένα καθεστώς αυταρχικής αξιολόγησης από μονοπρόσωπα όργανα διοίκησης (διευθυντές-σύμβουλοι), ενώ με δεδομένους τους μνημονιακούς περιορισμούς περιμένουν τη βαθμολογική και μισθολογική καθήλωση (ισχύει ήδη το πάγωμα), φοβούνται την απόλυση, αποτελούν έτοιμο φαγητό για τη διαθεσιμότητα. Απαραίτητο εργαλείο για την κατάταξη είτε μονάδων είτε εκπαιδευτικών στις λίστες της επιτυχίας ή της αποτυχίας είναι οι μαθητές και οι επιδόσεις τους, οι οποίες θα διευκολύνουν το έργο με την τυποποίησή τους μέσω γενικευμένων εξεταστικών διαδικασιών (βλ. νόμο για το νέο λύκειο με τις πανελλαδικού τύπου εξετάσεις).

Συγκέντρωση ΔΣ Συλλόγων Γονέων για το επόμενο βήμα


Με μήνυμα προς τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων του 4ου διαμερίσματος, η νέα πρόεδρος της Ένωσης Σπυρούλα Πρεσβέλου, ενημερώνει για τα επόμενα βήματα παρεμβάσεω. Περιμένουμε συνεδρίαση των ΔΣ των Συλλόγων γονέων και συνέλευση αντιπροσώπων. Η αλήθεια είναι πως οι Σύλλογοι Γονέων έχουν τη δύναμη να αλλάξουν πολλά πράγματα στο σχολείο τους. Οι παλιές αντιλήψεις που κυριαρχούσαν στις εποχές της "ευδαιμονίας" δεν μπορούν πια να κρατήσουν ανοιχτά τα δημόσια σχολεία. Απαιτείται ενεργοποίηση, συμμετοχή και διαμόρφωση αιτημάτων γενικά και ειδικά. Για να αντιμετωπίσουμε τη σκληρή, ολομέτωπη επίθεση που γίνεται εδώ και ενάμιση χρόνο με στόχο να κλείσουν τα δημόσια σχολεία. Ή να παραδοθούν σε ιδιώτες χορηγούς που στο τέλος θα καθορίζουν και το πρόγραμμα μαθημάτων μέσα στις τάξεις.
Αναρτούμε το μήνυμα της προέδρου και περιμένουμε τα επόμενα βήματα. 

 Το νέο Δ.Σ. Μια νέα αντίληψη για το καλό των Συλλόγων Γονέων της δύναμης μας

  Φίλοι γονείς είναι αλήθεια ότι τον τελευταίο καιρό η Ένωση κλυδωνίστηκε μετά από παραιτήσεις δύο μελών της. Oι παραιτήσεις σαφώς δεν είναι η καλύτερη εικόνα για την πορεία ενός Δ.Σ. Ωστόσο αρκετές φορές λειτουργούν αναζωογονητικά καθώς δίνουν ώθηση σε δυνάμεις που πολλές φορές δεν υπολογίζονται και μπορούν να προσφέρουν πολλά. Επίσης μπορούν και δίνουν τη δυνατότητα σε άτομα που μέχρι χθες δεν πίστευαν ότι μπορούν να συμπορευθούν, να λειτουργήσουν και να αισθανθούν ΟΜΑΔΑ.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τη νέα σύνθεση του Δ.Σ., είναι μια καινούργια ομάδα που τις λίγες μέρες που ξεκίνησε την πορεία της δείχνει μια δυναμική που υπόσχεται αρκετά για τα σχολεία της περιοχής μας.

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Επιστολή στο Σύλλογο για το πρόγραμμα υγιεινής διατροφής στο σχολείο μας

Η εταιρεία που διαχειρίζεται το πρόγραμμα υγιεινής διατροφής στο σχολείο μας, η εταιρεία Prolepsis ενημερώνει το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και ζητά την έμπρακτη συμπαράσταση των γονιών στα παιδιά.
Στην επιστολή επισημαίνεται ο σημαντικός ρόλος του γονέα κατά τη διάρκεια του Προγράμματος πρωινής σίτισης, ενώ στη διάρκεια του Προγράμματος θα γίνουν και ενημερωτικά σεμινάρια για τα οποία ζητείται η συμμετοχή των γονιών.
Τους ευχαριστούμε για τη ένταξη του σχολείου μας στο πρόγραμμα το οποίο έχει ήδη στο σύντομο χρόνο εφαρμογής του μεγάλη επιτυχία στους μικρούς μαθητές. 
Για την επιστολή, κάντε κλικ στη φωτογραφία

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Σχολείο ανοιχτό σε γονείς-μαθητές τα Σάββατα

Οι δραστηριότητες του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων δίνουν ζωή κάθε Σάββατο το πρωί στο σχολείο μας. Περισσότεροι από 100 μαθητές μετέχουν στα τέσσερα τμήματα Σκάκι, Ζωγραφική, Μπάσκετ και Χορός κάθε Σαββατο. Και τις Παρασκευές το απόγευμα τα νήπια και οι μικροί μαθητές μας στέλνουν ευχές στον ουρανό, στο τμήμα του θεατρικού παιχνιδιού.

Φέτος ο Σύλλογος Γονέων τόλμησε μια νέα δράση. Τα μαθήματα κήπου! Με τη βοήθεια του Κώστα ο σχολικός μας κήπος (ένα κομμάτι του) φρεζαρίστηκε, θα ποτιστεί αυτή την εβδομάδα και από το επόμενο Σάββατο θα φυτευτεί.
Τα μαθήματα κήπου είναι κυρίως για τους γονείς αλλά το "μάθημα" το λάτρεψαν τα παιδιά που βοηθάνε ενεργά στο σκάψιμο και το σκάλισμα.
 Το άλλο Σάββατο την ώρα που οι μικροί μαθητές θα χορεύουν ή θα παίζουν μπάσκετ, το τμήμα κήπου θα φυτέψει τα πρώτα ζαρζαβατικά του. Ήδη μια ομάδα αφοσιωμένων και αποφασισμένων μελών του Συλλόγου Γονέων έχουν πάρει την υπόθεση αγροτικής παραγωγήςστα χέρια τους. Ευχαριστούμε και τον γονέα που φρόντισε (κάτι παραπάνω γνώριζε για τις ανάγκες μας) και έφερε μαζί του τσάπες. Τις οποίες και δώρισε στο Σύλλογο Γονέων.
Η δράση μας δεν θα σταματήσει εδώ. Από το επόμενο Σάββατο στήνουμε τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου μας. Ήδη οι γονείς έχουν προμηθεύσει τα πρώτα τρόφιμα που περιμένουν  να μπουν στα ράφια. Θυμίζουμε και πάλι πως η βασική του αρχή είναι: φέρνουμε, παίρνουμε τρόφιμα που έχουν, έχουμε ανάγκη για το νοικοκυριό.
 Το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα λειτουργεί τα απογεύματα της Παρασκευής, τις ώρες θεατρικού παιχνιδιού και το Σάββατο ως το μεσημέρι.
Και μαζί με το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα στήσουμε τη Δανειστική βιβλιοθήκη μας. Το έπιπλο βρίσκεται ήδη στο Σύλλογο και ο Παντελής με τη βοήθεια άλλων γονιών θα τη στήσει για να μπουν τα πολλά μας βιβλία.
Θέλουμε, το ξαναλέμε, εθελοντές για τη λειτουργία του Κοινωνικού παντοπωλείου και της Βιβλιοθήκης. (καταγραφή, δανεισμός βιβλίων, χορήγηση τροφίμων).

** Στις φωτογραφίες μια περιήγηση από τις δράσεις μας το Σάββατο... (φωτο Νατάσα Παπαδοπούλου-Κρητικού).

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Το πρόγραμμα συναντήσεων με την ψυχολόγο μας...

Τυπώστε και κρεμάστε το πρόγραμμα των συναντήσεων μας με την ψυχοθεραπεύτρια κα. Νάντια Δήμα.
Οι συναντήσεις με τους γονείς, ο κύκλος συζητήσεων μας στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας αρχίζει στις 5 Νοεμβρίου, ημέρα Τρίτη στις 6.30 το απόγευμα. Οι συναντήσεις θα γίνονται την πρώτη Τρίτη κάθε μήνα και ήδη έχουν αποφασιστεί τα θέματα συζητήσεων.
Όπως ήδη γνωρίζουν οι γονείς που συμμετείχαν την περυσινή σχολική χρονιά, ο "κύκλος γονιών" είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία που προσφέρει στους γονείς μια ακόμη, σημαντική, ματικά στο πώς βλέπουν και βιώνουν τη σχέση με τα παιδιά τους και τον εαυτό τους.
Η κυρία Δήμα δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις, απλά είναι υπέροχη.
Αυτή τη σχολική χρονιά περιμένουμε περισσότερους γονείς στον "κύκλο συναντήσεων", για να λειτουργήσει η ομάδα μας.

Οι συναντήσεις μας έχουν ως εξής:

Η επιστολή παραίτησης του προέδρου της Ένωσης Γονέων Κώστα Κατσαρού

Αναρτούμε και την επιστολή παραίτησης του πρώην πια, προέδρου στην Ένωση Γονέων της 4ης δημοτικής κοινότητας Κώστα Κατσαρού.

Τον Κώστα τον γνωρίζουμε από τις πολλές-και τον ευχαριστούμε για αυτό- επισκέψεις του στο σχολείο μας. Συζητήσαμε αρκετές φορές για τη δυνατότητα παρέμβασης των γονιών στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία. Και ομολογύμε πως εκπλαγήκαμε από την παραίτηση του. Καλή συνέχεια σε ότι κι αν κάνει.

Δήλωση παραίτησης του Κωνσταντίνου Κατσαρού από μέλος του ΔΣ.

Από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με τον σύλλογο γονέων του σχολείου που πήγαινε ο γιος μου, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να συνεργαστώ με τον προ προηγούμενο πρόεδρο της Ένωσης. Τον Δημήτρη Στασινόπουλο. Έναν άνθρωπο ευφυή, με μια ιδιαίτερη γοητεία, γνώστη της σχολικής νομοθεσίας και των προβλημάτων του 4ου διαμερίσματος και της παιδείας γενικότερα. Ο Δημήτρης Στασινόπουλος ήταν αντιπρόσωπος της Ένωσης στην Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή , στην Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή, στην Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του 4ου Διαμερίσματος , Μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων και κύριος Συνομιλητής στις Παραστάσεις Διαμαρτυρίας Στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στο Υπουργείο Παιδείας.

Άλλαξε πρόεδρο η Ένωση Γονέων!

Αλλαγή φρουράς στην Ένωση Γονέων. Πρόεδρος η Σπυρούλα Πρεσβέλου
Η Σπυρούλα Πρεσβέλου αναλαμβάνει τα ηνία της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της 4ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας.
Μετά την παραίτηση του Κώστα Κατσαρού και της Λυδίας Κωνσταντινίδου, συνήλθε την Παρασκευή 18/10/2013 το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων και αντικαταστάθηκαν, όπως προβλέπεται από το καταστατικό, από τους Θανάση Κοντονή και Νίκο Θεοδωράκη.
Κι αμέσως μετά, το νέο Δ.Σ. προχώρησε στην αναδιάρθρωση του προεδρείου ως εξής:
Πρόεδρος: Σπυρούλα Πρεσβέλου
Αντιπρόεδρος: Κώστας Λουκάς
Γραμματέας: Άγγελος Χονδρορίζος
Ταμίας: Νίκος Θεοδωράκης
Μέλη: Θανάσης Κοντονής
Θανάσης Σπανός
Αμέσως μετά έγινε μια διεξοδική συζήτηση για τον καλύτερο συντονισμό και την πιο ουσιαστική διεκδίκηση των θέσεων της Ένωσης. Τονίστηκε με έμφαση ότι αυτό μπορεί να επιτευχθή μόνο με την καλή συνεργασία μέσα από τη διαφορετικότητα. Καλή επιτυχία στο έργο του νέου προεδρείου.
Πηγή: Ένωση Γονέων

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Όλα τα παιδιά με ένα μήλο στο διάλειμμα!

 Άρχισε σήμερα στο σχολείο μας η διανομή πρωινού σε όλα τα παιδιά από το πρόγραμμα υγιεινής σίτισης το οποίο στηρίζει σε σχολεία της Ελλάδας το Ίδρυμα Νιάρχος. Το 60ο δημοτικό σχολείο εντάχθηκε στο πρόγραμμα "Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής σε μαθητές σχολείων κοινωνικά ευπαθών περιοχών", το οποίο φέτος συνεχίζεται για 3η χρονιά.
Το πρώτο πακέτο πρωινού ήρθε σήμερα το πρωί, πριν το πρώτο διάλειμμα και όλα τα παιδιά (σχεδόν όλα), κρατούσαν στο χέρι τους το μήλο ή το τόστ που περιείχε μέσα το πακέτο.
Το πρόγραμμα σίτισης υλοποιεί στα σχολεία που είναι ενταγμένα, το Ινστιτούτο Prolepsis το οποίο έχει ήδη ενημερώσει με τα φυλλάδια που διανεμείθηκαν στους μαθητές όλους τους γονείς για τι ακριβώς πρόκειται.
Διαπιστώσαμε σήμερα πως στο πρώτο πακέτο εκτός από το τόστ και το μήλο υπήρχαν φρέσκα λαχανικά. Θεωρούμε πως είναι καλό να μιλήσουμε στα παιδιά για αυτή τη διανομή, να τους πούμε πως τα τρόφιμα δεν πρέπει να πετιούνται αλλά να επιστρέφονται στο σπίτι. Μαζί με το πακέτο, ακόμη καλύτερα για να γνωρίζουν οι γονείς καθημερινά τι έφαγε ή δεν έφαγε το παιδί τους.
Μεταφέρουμε στο blog και κάποιες πληροφορίες από την πορεία του προγράμματος.

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Αρχίζουν τα μαθήματα κήπου για γονείς και παιδιά

Ώρα να ανασκουμπωθούμε για τον κήπο του σχολείου μας. Μπορεί να γίνει υπέροχος από τα δικά μας χέρια.
Ο Κώστας θα είναι μαζί μας αύριο Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 10.00 το πρωί για την πρώτη μας συνάντηση με το ...χώμα.
Τα "μαθήματα" κήπου θα γίνονται κάθε δυο Σάββατα σε ώρες που θα προσυμφωνούνται (ανάλογα με τις εργασίες που χρειάζεται να γίνουν).
Βάλτε γάντια και γαλότσες και ελάτε.
Οι συναντήσεις αυτές προσφέρονται από το Σύλλογο γονέων για γονείς και παιδιά δωρεάν...

Τις Παρασκευές το θεατρικό μας παιχνίδι

Το θεατρικό παιχνίδι είναι η νέα δραστηριότητα του Συλλόγου που αρχίζει από σήμερα το απόγευμα. Μετά από πολλές συζητήσεις με τις ενδιαφερόμενες μαμάδες και αφού εξετάσαμε όλες τις εναλλακτικές, αποφασίστηκαν δυο τμήματα. Και τα δύο θα γίνονται τα απογεύματα της Παρασκευής, ενώ οι ώρες θα συμφωνηθούν σήμερα στην πρώτη μας συνάντηση στο σχολείο, στις 4.00 το απόγευμα.
Σας περιμένουμε...

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Το πρόγραμμα των Δράσεων του Σαββάτου

Δεν λέμε πως δεν θα γίνουν και κάποιες άλλες αλλαγές όπου διαπιστωθεί πρόβλημα. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα: 96 μαθητές έχουν δηλώσει συμμετοχή στις 4 δραστηριότητες του Σαββάτου.

Κάντε κλικ στην εικόνα για το πρόγραμμα των μαθημάτων τα Σάββατα. (Προσοχή οι ώρες και τα τμήματα του χορού έχουν αλλάξει!)

Επίσης ο Σύλλογος Γονέων περιμένει τις συμμετοχές για το θεατρικό παιχνίδι, στα δυο τμήματα του.
Και ακόμη είμαστε σε αναμονή του Πρώτου μαθήματος Κηπουρικής. Θα γίνει αυτό το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 10.00 το πρωί. Γονείς σπέύσατε για να φτιάξουμε τον κήπο του σχολείου αγνώριστο!

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Κοινωνικό Παντοπωλείο στο σχολείο μας. Το νέο μας στοίχημα

Ανακοινώθηκε το Σάββατο και περιμένουμε από το επόμενο Σάββατο την πρώτη συγκέντρωση τροφίμων. Το "Κοινωνικό Παντοπωλείο" μικρής κλίμακας θα λειτουργήσει στο Σύλλογο Γονέων στηριζόμενο και στηρίζοντας τις οικογένειες και τα παιδιά.

Βιβλιοθήκη και συναντήσεις με την ψυχολόγο μας..

Και αυτή τη σχολική χρονιά θα λειτουργήσει η Δανειστική Βιβλιοθήκη μας. Το έπιπλο θα το βρούμε φέτος, είμαστε αποφασισμένοι. Για να μπουν τα βιβλία στη θέση τους και να τα δανείζονται γονείς και παιδιά.
Πέρυσι η δανειστική βιβλιοθήκη υπολειτούργησε. Ελπίζουμε φέτος με τη βοήθεια μαμάδων ή μπαμπάδων που θα ενταχθούν στην ομάδα να λειτουργήσει καλύτερα. Έχουμε πάντως και νέες προσφορές βιβλίων.
Η δανειστική βιβλιοθήκη θα λειτουργεί τα Σάββατα, τις ώρες των δραστηριοτήτων μας, από τις 9.00 το πρωί ως τη 1.00 το μεσημέρι.
Επίσης αρχίζουμε τον κύκλο νέων συναντήσεων με την ψυχοθεραπεύτρια κυρία Νάντια Δήμα. Οι συναντήσεις μας όπως και πέρυσι, θα γίνονται μια φορά το μήνα, την πρώτη Τρίτη κάθε μήνα, στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων.
Ελπίζουμε αυτή τη χρονιά, μιας και αρχίζουμε πολύ νωρίτερα απ' ότι πέρυσι να φτιάξουμε μια καλή ομάδα σε κύκλο συζητήσεων.
Θυμίζουμε ότι οι συναντήσεις απευθύνονται αποκλειστικά σε γονείς.
Η πρώτη συνάντηση με την κυρία Δήμα θα γίνει την τρίτη 5 Νοεμβρίου στις 6.30 το απόγευμα. Τις επόμενες μέρες θα καθορισθεί το θέμα συζήτησης.
Σας περιμένουμε

Το "ευχαριστώ" του ΠΑΣΠΑ στο 60ο δημοτικό σχολείο

Τα καπάκια μας βρήκαν στόχο και ένα μεγάλο ευχαριστώ έφθασε στο σχολείο μας.
Όπως γνωρίζετε από πέρυσι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Πανελλήνιοθ Συλλόγου Παραπληγικών άρχισε στο σχολείο μας η συγκέντρωση πλαστικών καπακιών. Η ανταπόκριση γονιών, μαθητών, δασκάλων και φίλων ήταν θερμότατη. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς δεν ξέραμε που να βάλουμε τόσα πολλά καπάκια. Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Σύλλογος γονέων "Πλάτων" τα παρέδωσε. Και μετά λίγες μέρες έφθασε η επιστολή του ΠΑΣΠΑ
μαζί με τη ευχή να συνεχίσουμε τη συγκέντρωση καπακιών και αυτή τη σχολική χρονιά.
Το κάνουμε! Και ήδη ο μεγάλος κάδος γέμισε από καπάκια...

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου κερνάμε ....πρωτοβουλίες

Γονείς, παιδιά αρχίζουμε αυτό το Σάββατο...
Κι ακόμη το πρωί συγκέντρωση και συζήτηση με τους γονείς για τα πάντα-όλα. Κερνάμε για την καλή αρχή...

Χάος για τα Δημοτικά σχολεία στην Αθήνα, εξώδικο των δασκάλων

  • Πρωτοφανείς καταστάσεις διαδραματίζονται στο Α’ ΠΥΣΠΕ της Αθήνας που οδήγησαν τους συλλόγους «Αριστοτέλης», «Αθηνά», «Παρθενώνας», Α’ Αθηνών, να προχωρήσουν σε μαζικές κινητοποιήσεις και σε παράδοση εξώδικου από δικαστικό επιμελητή, στον αναπληρωτή διευθυντή εκπαίδευσης, Χρ. Κάππα.
  • Οι λειτουργικές ανάγκες να καθοριστούν με κριτήρια: Να λειτουργήσουν ΑΜΕΣΑ τα ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ με πλήρες ωράριο-εκπαιδευτικούς μόνιμους και αναπληρωτές τακτικού προϋπολογισμού, με ένα δάσκαλο για τα ΕΑΕΠ και ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών για τα κλασικά ολοήμερα. Άμεση τοποθέτηση/πρόσληψη ειδικοτήτων ώστε να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία. Να λειτουργήσουν με το μόνιμο προσωπικό τα τμήματα ένταξης και υποδοχής, να ισχύσουν κανονικά οι αποσπάσεις Να λειτουργήσουν άμεσα όλα τα ειδικά σχολεία με μόνιμους και αναπληρωτές τακτικού προϋπολογισμού με κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικό, ειδικό εκπαιδευτικό, και βοηθητικό προσωπικό Καμία σύμπτυξη τμήματος

 Διαβάστε την καταγγελία του Συλλόγου Αριστοτέλης στον αναπληρωτή διευθυντή εκπαίδευσης. Η κατάσταση είναι πλέον αφόρητη...

Όλα ξεκινούν από την εφαρμογή της κινητικότητας δομών και εργαζομένων στο δημόσιο σχολείο.  Το υπουργείο ξεδιπλώνει συντονισμένο σχέδιο υποβάθμισης, κατάργησης, αναστολής και μετατροπής δομών σε πιλοτικές (άρα όχι μόνιμες και σταθερές) όπως του ολοημέρου, των τμημάτων ένταξης, των ειδικών σχολείων, σταδιακά σημαντικού μέρους του ωρολογίου προγράμματος (π.χ. ευέλικτη ζώνη), του νηπιαγωγείου κ.λπ.
Καταργώντας αυτές τις θέσεις για το μόνιμο προσωπικό, δημιουργεί πλήθος πλασματικών υπεραριθμιών, οδηγώντας έτσι πολλούς εκπαιδευτικούς σε υποχρεωτικές μετακινήσεις εκτός του ΠΥΣΠΕ τοποθέτησής τους, σε κατάργηση ουσιαστικά των αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, σε καταστρατήγηση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων και κανόνων.

Για να προχωρήσουν όλα αυτά απρόσκοπτα και για να εξυπηρετηθεί η πολιτική του υπουργείου, αναλαμβάνει στην Α’ διεύθυνση Αθήνας να εφαρμόσει τις υπουργικές κατευθύνσεις παραβιάζοντας κάθε νομιμότητα, ο αναπληρωτής διευθυντής εκπαίδευσης (ο οποίος ορίστηκε ειδικά για αυτό το λόγο) Χρ. Κάππας.
Καταγγελία στον αναπληρωτή διευθυντή εκπαίδευσης, Να συνεδριάσει ΤΩΡΑ το Α’ ΠΥΣΠΕ Αθήνας, Να γυρίσουν πίσω οι εκπαιδευτικοί που διατέθηκαν στην περιφέρεια Να καλυφθούν τα κενά για να λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες, Να πάψει το καθεστώς αδιαφάνειας

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Τέλος η ταλαιπωρία για τους Συλλόγους Γονέων, κανονικά οι δραστηριότητες μας

Ακόμη και για αυτή την ελάχιστα ενοχλητική για τους αρμόδιους και παρααρμόδιους, πρωτοβουλία -δράση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των δραστηριοτήτων για τα παιδιά τα απογεύματα και τα Σάββατα, χρειάστηκε να δοθεί αγώνας εφέτος. Λες και έχουν βαλθεί να βάλουν όλοι μαζί λουκέτο στα δημόσια σχολεία. Να τα κλείσουν, να τα ερημώσουν....
Η κινητοποίηση όμως πάντα φέρνει αποτελέσματα. Όπως ενημερώθηκαν οι Σύλλογοι Γονέων από την Ένωση του 4ου Διαμερίσματος σήμερα και αφού όλοι έτρεχαν σαν παλαβοί να βρουν λύσεις για τις δραστηριότητες των μαθητών, οι σχολικοί χώροι παραχωρούνται "άμεσα" με απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας η οποία συνεδρίασε στις 2 Οκτωβρίου. Οι Σύλλογοι βέβαια είναι υποχρεωμένοι και σωστά, να καταθέσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα για τις δραστηριότητες στους διευθυντές των σχολείων.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, στο σχολείο μας αρχίζουμε τις Δραστηριότητες το Σάββατο 12 Οκτωβρίου από τις 9.00 το πρωί.

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Κλείστε ραντεβού, η απάντηση του Χρ. Κάππα για τα Ολοήμερα Σχολεία

Λίγοι, ελάχιστοι γονείς βρεθήκαμε σήμερα το μεσημέρι έξω από τα γραφεία της Α' διεύθυνσης (ΠΥΣΠΕ) στην οδό Δώρου 9 στην Ομόνοια. Η κινητοποίηση για την οποία κάλεσε το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας (60ο δημοτικό), μετατράπηκε επί τόπου σε Παράσταση διαμαρτυρίας με γονείς από το 60ο δημοτικό και το 144ο στα Σεπόλια.
Τοιχοκολλήσαμε έξω από τη διεύθυνση τα αιτήματα μας: "Θέλουμε Ολοήμερα-Είναι Δικαίωμά μας. Είναι υποχρέωση σας", "Φέρτε δασκάλους τώρα στα δημόσια σχολεία". Και ανεβήκαμε στον 8ο όροφο του διευθυντή της Α΄βάθμιας εκπαίδευσης. Τον κ. Χρ. Κάππα τον πετύχαμε στην πόρτα, άρα δεν μπόρεσε να μας αποφύγει. Ήταν έκπληκτος από την "κινητοποίηση" μας, δείγμα πως οι γονείς δεν έχουν ακόμη καταλάβει τη μεγάλη δύναμη που έχουν στα χέρια τους. Και φυσικά προσπάθησε να μας ...καθησυχάσει ό,τι τα κενά δασκάλων θα καλυφθούν. Επανέλαβε φυσικά αυτό που ήδη γνωρίζουμε: Κανείς διορισμός δεν έχει γίνει.
Στο πόδι, στα όρθια, μας είπε για τα μεν νηπιαγωγεία πως θα γίνουν προσλήψεις ωρομίσθιων(!) που θα πληρώνονται από το ΕΣΠΑ. Σε δυο-τρεις εβδομάδες αλλά και πάλι δεν είναι βέβαιο.
Για τα κενά σε δασκάλους στα σχολεία της περιοχής μας, ρώταγε συνέχεια για το 60ο και γιατί δεν έχουμε δασκάλους. Γιατί δεν στέλνουν, ήταν η απάντηση. Του επισημάνθηκε πως πολλά ολοήμερα στην περιοχή στην ουσία δεν λειτουργούν ή έχουν σταματήσει εντελώς την λειτουργία τους.  Η απάντηση του ήταν ότι για τα ολοήμερα έρχονται συνέχεια ειδικότητες από πλεονάζον (!), προσωπικό της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.
Εννοείται πως δεν υπήρξε καμία απολύτως δέσμευσης. Ζήτησε να κλείσουμε ραντεβού την άλλη φορά για να τα πούμε αναλυτικά. Και εμείς απαντήσαμε πως την άλλη φορά θα έρθουμε περισσότεροι και θα φέρουμε τα μαξιλαράκια των παιδιών για να κάνουμε κατάληψη...
Όπως είναι φανερό το πρόβλημα, αν λυθεί θα λυθεί με αλχημείες...Εμείς οι γονείς του 60ου δημοτικού σχολείου συνεχίζουμε τον αγώνα μας και καλούμε την Ένωση Γονέων και τους άλλους Συλλόγους γονέων σε κοινό συντονισμό. Μόνο έτσι μπορούμε να κερδίσουμε περισσότερα.

Γονείς και δάσκαλοι έξω από τη Δώρου 9

Σήμερα στις 2.00 το μεσημέρι Γονείς και Δάσκαλοι απαιτούμε ολοήμερα σχολεία, άμεση τοποθέτηση δασκάλων

Από το site της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων 4ης Δημοτικής Κοινότητας

Πάνω στο ήδη πληγωμένο σώμα της εκπαίδευσης, με διαδικασίες «εξπρές», το υπουργείο και η κυβέρνηση κατεδαφίζουν ότι απέμεινε όρθιο. Με τον ίδιο τρόπο που αρπάζουν από όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία ότι έχει απομείνει, με αποτέλεσμα η ανεργία να αυξάνεται, ο μισθός να μειώνεται, οι φόροι στα ύψη, οι τράπεζες να τρίβουν τα χέρια...
Φέτος, τα σχολεία μας άνοιξαν χωρίς χιλιάδες εκπαιδευτικούς που χρόνια πρόσφεραν στο δημόσιο σχολείο. Τη φετινή χρονιά δεν έγινε ΚΑΝΕΝΑΣ διορισμός εκπαιδευτικού. Οι 10.000 αναπληρωτές που κάλυπταν πραγματικές ανάγκες, απολύθηκαν. Πετάχτηκαν στο δρόμο 2.200 εκπαιδευτικοί της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Την ίδια ώρα χιλιάδες συνταξιοδοτήθηκαν.
Απέναντι σε αυτή τη δραματική μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, το Υπουργείο απάντησε συρρικνώνοντας, υποβαθμίζοντας και καταργώντας εκπαιδευτικές δομές.
Συγκεκριμένα:
· καταργεί τον εκπαιδευτικό του ολοημέρου, την ενισχυτική διδασκαλία,
· επιδιώκει την αναστολή των τμημάτων ένταξης,
· αυξάνει τους μαθητές ανά τμήμα σε 28 (από 25),
· λειτουργεί πολλά ειδικά σχολεία εκ περιτροπής,
· κλείνει νηπιαγωγεία και καταργεί τα ολοήμερα τμήματά τους όπου δεν έχει νηπιαγωγούς,
· διώχνει τα προνήπια
· προετοιμάζει συμπτύξεις τμημάτων και μετακινήσεις μαθητών σε άλλα σχολεία
· μετατρέπει μόνιμες δομές του δημόσιου σχολείου (όπως το ολοήμερο) σε πιλοτικές δηλαδή σε δομές περιστασιακές που θα εξαρτώνται από τα κονδύλια ΕΣΠΑ και δε θα είναι σταθερή υποχρέωση του κράτους
Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα το δημόσιο σχολείο να λειτουργεί με «ότι έχει κι όπως λάχει»! Γι’ αυτό κατήργησαν τους εκπαιδευτικούς στα ολοήμερα. Για να τους πάρουν να καλύψουν κενά σε άλλες περιοχές που έλειπε εκπαιδευτικό προσωπικό από το πρωινό πρόγραμμα.
Γι’ αυτό άλλα σχολεία έχουν ολοήμερο και άλλα όχι. 

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Οι δάσκαλοι σε δόσεις, οι γονείς στον καναπέ;

Αύριο Τρίτη ο Σύλλογος μας, του 60ου δημοτικού σχολείου καλεί όλους τους συλλόγους γονέων σε δράση. Να βρεθούμε στις 2.00 το μεσημέρι στην Α΄Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην οδό Δώρου 9 στην Ομόνοια για να απαιτήσουμε αυτό που μας ανήκει. Το δικαίωμά μας να έχουμε δασκάλους στα δημόσια σχολεία. Να έχουμε ολοήμερο στο οποίο θα γίνεται μάθημα και όχι πάρκινγκ παιδιών. Να ζητήσουμε από τη Διεύθυνση να καλυφθούν άμεσα τα κενά στην περιοχή μας.
Σήμερα το μεσημέρι κάνουν συγκέντρωση οι δάσκαλοι. Για τον ίδιο λόγο. Θα μπορούσαμε να είμαστε μαζί τους σήμερα αλλά ο συντονισμός βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμα στάδια. Αλλά εμείς οι γονείς πρέπει να σηκωθούμε πλέον από τον καναπέ. Αν δεν φωνάξουμε κανείς δεν θα μας προσέξει.

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Ειδική αγωγή:«Ας μιλήσουμε λοιπόν με αριθμούς»

Πηγή: tvxsteamtvxs.gr

(Aυτούσιο από δήλωση του Υφυπουργού κ. Κεδίκογλου σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του). Το δελτίο Tύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με την έναρξη της σχολικής χρονιάς αναφέρει:

11-09-13
«Προτεραιότητα η ειδική αγωγή
Το ΤΕΕ ειδικής αγωγής στη Χαλκίδα επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Συμεών Κεδίκογλου, για τον αγιασμό της νέας σχολικής χρονιάς.
Ο Υφυπουργός επέλεξε ένα Σχολείο Ειδικής Αγωγής σηματοδοτώντας την ευαισθησία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων αλλά και την προσωπική του, στα θέματα της Ειδικής Αγωγής. Φέτος, προορίζονται 4.800 πιστώσεις, περίπου 700 περισσότερες από την περσινή χρονιά, οι οποίες κατανέμονται ως εξής: 2.000 πιστώσεις για την παράλληλη στήριξη, 2.000 για ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης και 823 για ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και εν γένει για Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό όλων των ειδικοτήτων»

Η ευκολία με την οποία συνήθως ο πολιτικός λόγος διαστρεβλώνει την πραγματικότητα πάντα μας εξέπληττε. Φέτος, παρ’ όλα αυτά, η παραμόρφωση των γεγονότων από τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται μας έχει αφήσει, κυριολεκτικά, άφωνους, καθώς αγγίζει τα όρια του παραλογισμού! Αλλά ας μιλήσουμε με αριθμούς…
Είκοσι τρεις (23) ολόκληρες μέρες έχουν περάσει από τότε που οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί στη γενική αγωγή παρουσιάστηκαν στις θέσεις εργασίας τους. Δώδεκα (12) ολόκληρες μέρες από τότε που οι μαθητές που φοιτούν σε δομές γενικής αγωγής, παρακολούθησαν τον αγιασμό στα σχολεία τους. Τι συμβαίνει, όμως, σε εκείνα τα σχολεία και τα τμήματα ένταξης που καλύπτονται πλέον κατά το 70% από εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ71, ΠΕ61 και με βάση το Σύνταγμα της Ελλάδος με κανέναν τρόπο δε θα έπρεπε να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από όλες τις υπόλοιπες σχολικές δομές της χώρας; Οι ΣΜΕΑΕ, τα τμήματα ένταξης και η παράλληλη στήριξη είναι, μέχρι τώρα, τέλη Σεπτεμβρίου, ΑΣΤΕΛΕΧΩΤΕΣ ή ΗΜΙΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΕΣ δομές!

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Ζητάμε Ολοήμερα Σχολεία, διαδηλώνουμε την Τρίτη 8 Οκτωβρίου


Η πρόταση μας να αναλάβει η Ένωση Γονέων την άμεση κινητοποίηση γονιών για τα Ολοήμερα Σχολεία, απορρίφθηκε. Το σχολείο μας επανέρχεται με νέα πρόταση προς την Ένωση Γονέων και τους Συλλόγους στα δημοτικά σχολεία της περιοχής μας.
Συγκεντρωνόμαστε, διαδηλώνουμε και απαιτούμε την άμεση λειτουργία των Ολοήμερων Σχολείων με την τοποθέτηση μόνιμων δασκάλων για αυτά. Να γίνουν άμεσα οι διορισμοί δασκάλων.
Την Τρίτη 8 Αυγούστου στις 2.00 το μεσημέρι διαδηλώνουμε στην Α΄Διεύθυνση στην Ομόνοια, στην οδό Δώρου 9. 
Καλούμε όλους τους γονείς, απ΄όλα τα σχολεία να κατέβουν μαζί μας για να απαιτήσουμε το δικαίωμα μας. ...(Διαβάστε με κλικ στην εικόνα, την επιστολή προς τους γονείς του σχολείου μας). 

Η απάντηση της Ένωσης Γονέων για τα εμπόδια στις σχολικές δραστηριότητες των Συλλόγων Γονέων

Αρ. Πρωτ. : 27/3-10-2013

ΠΡΟΣ: Πρόεδρο Α΄βάθμιας Σχολικής επιτροπής κ .Χαράλαμπο Κοντό.
ΘΕΜΑ: Παραχώρηση και χρήση σχολικών χώρων από τους Συλλόγους Γονέων.

Κύριε Πρόεδρε

Στην Συνεδρίαση της 28/6/2013 μας παραδώσατε ένα φάκελο ο οποίος περιείχε τις εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας με θέμα την διαδικασία παραχώρησης και χρήσης σχολικών χώρων.
Είναι προφανές ότι αυτόν το φάκελο δεν τον διαβάσατε ποτέ, καθώς την 1/10/2013, δηλαδή την επόμενη μέρα της συνεδρίασης της σχολικής επιτροπής, στείλατε ένα έγγραφο στους Διευθυντές των Δημοτικών σχολείων στο οποίο γράφετε : « Σας κάνουμε γνωστό ότι εφ΄εξής τα αιτήματα για παραχωρήσεις Σχολικών χώρων που προέρχεται από Συλλόγους Γονέων ,Αθλητικούς Συλλόγους, Κατηχητικά Σχολεία κ.λ.π. Θα πρέπει απαραίτητα να συνοδεύονται από έγγραφο του Δ/ντη του Σχολείου με υπογραφές και από τον πρόεδρο του συλλόγου και ενός εκ των διδασκόντων που θα εκφράζει την σύμφωνη γνώμη του για την πραγματοποίηση αυτών των δραστηριοτήτων.»

Τι γράφει η Εγκύκλιος του Υπουργείου (Γ1/210/20.2.98 ΥΠ.Ε.Π.Θ) ;

Η Σχολική Επιτροπή αποφασίζει, διατάζει και δεν δίνει λογαριασμό!

Η ενημέρωση από την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων για την 1η συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής είναι αρκετά αποκαλυπτική για το πως ακριβώς λειτουργεί. Διαβάστε την ενημέρωση από την πλευρά της Ένωσης Γονέων. Εμείς το μόνο που έχουμε να προσθέσουμε είναι πως ξαφνικά οι Σύλλογοι Γονέων μετατρέπονται σε "εχθρούς" επειδή ακριβώς απαιτούν και δεν κλείνουν το στόμα τους....


Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Να χαρίσουμε και εμείς το ...αίμα μας

Αξίζει πράγματι να προσφέρουμε 15 λεπτά για τη ΖΩΗ.
Το 58ο σχολείο οργανώνει την Πέμπτη εθελοντική προσφορά αιμοδοσίας.
Μια αξιόλογη προσπάθεια από το Σύλλογο γονέων που χρειάζεται από όλους μας στήριξη.
Γιατί το αίμα δεν παράγεται, χαρίζεται....

Διαμαρτυρία δασκάλων-γονέων για τους διορισμούς αύριο Τετάρτη

Κάλεσμα προς τις ενώσεις γονέων, τους συλλόγους γονιών, τους γονείς για συμμετοχή στην κινητοποίηση των συλλόγων Π.Ε. στην Α' Διεύθυνση για τα προβλήματα των σχολείων μας
  • Ξεσηκωθείτε! Ξεθεμελιώνουν τα πάντα!

  • Ελάτε μαζί μας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας Τετάρτη 2/10, 14.30, Α’ Διεύθυνση (Δώρου 9, Ομόνοια)

Πάνω στο ήδη πληγωμένο σώμα της εκπαίδευσης, με διαδικασίες «εξπρές», το υπουργείο και η κυβέρνηση κατεδαφίζουν ότι απέμεινε όρθιο. Με τον ίδιο τρόπο που αρπάζουν από όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία ότι έχει απομείνει, με αποτέλεσμα η ανεργία να αυξάνεται, ο μισθός να μειώνεται, οι φόροι στα ύψη, οι τράπεζες να τρίβουν τα χέρια...
Φέτος, τα σχολεία μας ανοίγουν χωρίς χιλιάδες εκπαιδευτικούς που χρόνια πρόσφεραν στο δημόσιο σχολείο. Τη φετινή χρονιά δεν έγινε ΚΑΝΕΝΑΣ διορισμός εκπαιδευτικού. Οι 10.000 αναπληρωτές που κάλυπταν πραγματικές ανάγκες, απολύθηκαν. Πετάχτηκαν στο δρόμο 2.200 εκπαιδευτικοί της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Την ίδια ώρα χιλιάδες συνταξιοδοτήθηκαν.
Απέναντι σε αυτή τη δραματική μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, το Υπουργείο απάντησε συρρικνώνοντας, υποβαθμίζοντας και καταργώντας εκπαιδευτικές δομές.
Συγκεκριμένα:
· καταργεί τον εκπαιδευτικό του ολοημέρου, την ενισχυτική διδασκαλία,
· επιδιώκει την αναστολή των τμημάτων ένταξης,
· αυξάνει τους μαθητές ανά τμήμα σε 28 (από 25),
· λειτουργεί πολλά ειδικά σχολεία εκ περιτροπής, 
· κλείνει νηπιαγωγεία και καταργεί τα ολοήμερα τμήματά τους όπου δεν έχει νηπιαγωγούς,
· διώχνει τα προνήπια
·  προετοιμάζει συμπτύξεις τμημάτων και μετακινήσεις μαθητών σε άλλα σχολεία
·  μετατρέπει μόνιμες δομές του δημόσιου σχολείου (όπως το ολοήμερο) σε πιλοτικές δηλαδή σε δομές περιστασιακές που θα εξαρτώνται από τα κονδύλια ΕΣΠΑ και δε θα είναι σταθερή υποχρέωση του κράτους