Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Η ΔΟΕ είπε ΟΧΙ στο σχέδιο διάλυσης του δημόσιου σχολείου

Η απόφαση της ΔΟΕ για τη συγκρότηση των ομάδων αυτοαξιολόγησης

Βασίλης Φουρτούνης, δάσκαλος

Μετά από πολυήμερη συνεδρίαση η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος κατέληξε τελικά σε απόφαση σχετικά με το νέο καθεστώς που πρόεκυψε σχετικά με την υποχρεωτική συγκρότηση ομάδων αυτοαξιολόγησης από τους διευθυντές και με το δεδομένο ότι αυτό είναι παράνομο με βάση τη νομική γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της ΔΟΕ της κας Τσίπρα.

Η απόφαση της ΔΟΕ

Η επίθεση που δέχεται η Δημόσια εκπαίδευση από την Κυβέρνηση δεν είναι ξεκομμένη από τη συνολική επίθεση απέναντι σε ολόκληρη την κοινωνία. Η επίθεση, συγκεκριμένα ενάντια στην εκπαίδευση, απειλεί με επαγγελματικό αφανισμό τους εκπαιδευτικούς και οδηγεί σε παραπέρασυρρίκνωση όλων των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών. Η οριστική απόλυση των συναδέλφων της Δευτεροβάθμιας αλλά και όλων των ευρισκόμενων σε διαθεσιμότητα Δημόσιων Υπαλλήλων, δείχνει τις διαθέσεις Κυβέρνησης και Υπουργείου για την κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο.

Η επιχειρούμενη αυτοαξιολόγηση/αξιολόγηση-χειραγώγηση, αποτελεί την αιχμή του δόρατος της κυβερνητικής επίθεσης, απέναντι στη Δημόσια Εκπαίδευση. Με «εργαλείο» τις διάφορες μορφές αξιολόγησης το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση επιχειρούν:
Να καθηλώσουν μισθολογικά τους εκπαιδευτικούς αφού συνδέουν την αξιολόγηση με το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο και τις ποσοστώσεις του.
Να υποτάξουν τους εκπαιδευτικούς, να ελέγξουν και να χειραγωγήσουν τη μαθησιακή διαδικασία, μετατρέποντάς την σε ένα σύνολο προκατασκευασμένων, τυποποιημένων και ποσοτικών κριτηρίων.
Να κατηγοριοποιήσουν τα Σχολεία.

Εμείς οι γονείς οργανώνουμε την Ημέρα Παιδείας στις 6 Απρίλη

Κάλεσμα για την Ημέρα Παιδείας 
6 Απριλίου

Το δημόσιο σχολείο διαλύεται. Οι γονείς το ξέρουν; Τι κάνουμε;


Το δημόσιο σχολείο διαλύεται. Η εκπαίδευση για όλα τα παιδιά υποχωρεί και χάνει τον καθολικό της χαρακτήρα. Τα κενά στα σχολεία, οι απολύσεις και διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών, η αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση, όπως αποδεικνύεται είναι η αρχή στο σχεδιασμό πλήρους απαξίωσης της μόρφωσης των παιδιών μας.
Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των δημοτικών σχολείων 58ο, 60ο, 144ο και 145ο οργανώνουν την Ημέρα Παιδείας, την Κυριακή στις 6 Απριλίου.
Από τις 10.30 το πρωί ως τις 2.00 το μεσημέρι, εμείς οι γονείς συζητάμε, προβληματιζόμαστε, ενημερωνόμαστε για τις σαρωτικές αλλαγές σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η Ημέρα Παιδείας αφορά και στα παιδιά. Οι μαθητές των σχολείων την ίδια ώρα θα παίξουν με την ομάδα του 37ου συστήματος Προσκόπων απίθανα παιχνίδια, οι ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ των 4 σχολείων θα δώσουν φιλικά ματς, τα τμήματα χορού θα παρουσιάσουν έναν δικό τους χορό.

Οι γονείς συμμετέχουμε στις δυο συζητήσεις που οργανώνουμε:

Για το δημόσιο δημοτικό σχολείο.
Τη σταδιακή συρρίκνωση και απαξίωσή του, τα σχέδια για τη διάλυση του καθολικού χαρακτήρα του, την επίθεση ενάντια στους δασκάλους. Μετέχουν οι: Λουκάς Καβακλής δάσκαλος, Σπυρούλα Πρεσβέλου πρόεδρος της Ένωσης Γονέων της 4ης Δημοτικής Κοινότητας και Τατιάνα Χαλκιά μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α’ Βάθμιας εκπαίδευσης «Ο Αριστοτέλης». Συντονίζει η Ματίνα Παπαχριστούδη, πρόεδρος του 60ου δημοτικού.
Για το ενιαίο Λύκειο. Το νέο νόμο που διαχωρίζει τους μαθητές σε πληβείους και πατρίκιους ήδη από το Γυμνάσιο, καθιερώνοντας το σύστημα των πολλαπλών εξετάσεων, κόβει το δρόμο της μόρφωσης για τους πολλούς και «ιδιωτικοποιεί» τη γνώση, μεταφέροντας τα βάρη στους γονείς. Μετέχουν οι: Γιόλα Αθανασοπούλου γονιός και εκπαιδευτικός σε διαθεσιμότητα, Σταμάτης Νικόλαου γενικός γραμματέας του ΔΣ της ΟΛΜΕ, Παύλος Χαραμής πρόεδρος ΚΕΜΕΤΕ (ΟΛΜΕ). Συντονίζει ο Κώστας Ανατολίτης πρόεδρος του 144ου
Σας προσκαλούμε όλους, μαζί με τα παιδιά, στο 144ο δημοτικό σχολείο (Χατζηαποστόλου και Μετοχίτη, πίσω από το Κολυμβητήριο) την Κυριακή 6 Απριλίου από τις 10.30 το πρωί σε μια διαφορετική Ημέρα Παιδείας. Για την ενημέρωση των γονιών και τη δική μας δράση.

Με εκτίμηση τα ΔΣ των Συλλόγων Γονέων στα Δημοτικά

58ο, 60ο, 144ο, 145ο

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Στον εργασιακό Προκρούστη και η εκπαίδευση


Στο πολυνομοσχέδιο, μίνι μνημόνιο τριών μόλις άρθρων και 208 σελίδων που θέλει η κυβέρνηση να ψηφίσει με fast track διαδικασίες το βράδυ της Κυριακής, ανάμεσα στα τρομερά για όλες τις κοινωνικές ομάδες, περιλαμβάνονται δυο αρθράκια. "Καταργείται η τάδε διάταξη για τα ιδιωτικά σχολεία", κ.λ.π. Με τις τέσσερις αυτές γραμμές ουσιαστικά εξομοιώνεται το εργασιακό καθεστώς των ιδιωτικών εκπαιδευτερίων με τα δημόσια. Προς όφελος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών; Όχι, βέβαια. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το "κατηγορώ" του Συνταγματολόγου Γιώργου Κατρούγκαλου για αυτή την παράνομη και αντισυνταγματική εξομοίωση, πίσω από την οποία καταγγέλλει συγκεκριμένα συμφέροντα στα οποία "προϊστάται" ο διευθυντής, αδελφός του Αντώνη Σαμαρά, του πρωθυπουργού δηλαδή.
Εμείς θέλαμε να εξηγήσουμε λίγο παραπάνω τι μπορεί να συμβεί πολύ σύντομα. Εδώ και δυο χρόνια ορισμένα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια έχουν μειώσει το μισθό των εκπαιδευτικών στα 3 ευρώ την ώρα! Για να το καταφέρουν αυτό, ένας ιδιοκτήτης έφτιαξε μέσω συγγενικού του προσώπου σωματείο-μαϊμού με το οποίο υπέγραψε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η οποία με τη γνωστή μνημονιακή μέθοδο μπορεί να ισχύσει και για άλλες κατηγορίες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Και ίσα που προσπαθούσαμε να καταλάβουμε που οδηγεί  η τελευταία επίθεση, της αξιολόγησης και αυτοαξιολόγησης εκπαιδευτικών, έρχεται το νέο χτύπημα στη δημόσια εκπαίδευση. Ειλικρινά δεν έχουν σταματημό...
 

Πυρά Κατρούγκαλου κατά της κυβέρνησης – γιατί καταγγέλλει τον αδελφό του πρωθυπουργού

Κατακεραυνώνει την κυβέρνηση για τη ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου αναφορικά με την ιδιωτική εκπαίδευση ο συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος κάνει λόγο σε δήλωσή του, για καταστρατήγηση του Συντάγματος, αλλά και της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας και χλευασμό της Δικαιοσύνης. «Η υπό συζήτηση νομοθετική πρόταση για την πλήρη εμπορευματοποίηση της ιδιωτικής παιδείας δεν καταργεί απλώς τους νόμους του Γεωργίου Ράλλη και του Απόστολου Κακλαμάνη που ρυθμίζουν έως σήμερα την εποπτεία του κράτους επί των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Αντιστρατεύεται και υπονομεύει ευθέως τη ρύθμιση του άρθρου 16 παρ. 8 του Συντάγματος, που επιβάλλει στο κράτος με ειδικό νόμο να ρυθμίζει την υπηρεσιακή κατάσταση του διδακτικού προσωπικού τους.

Άλλο ένα επεισόδιο στην επιχείρηση «τρόμος και αθλιότητα» στα σχολεία

Κουλτούρα αυταρχισμού...

Δεν είναι και λίγα τα λεφτά, πάνω από 8,5 εκατ. ευρώ, για τους κάθε λογής συμβούλους που θα αμειφθούν για να δείξουν πόσο η αξιολόγηση θα βελτιώσει την ποιότητα της εκπαίδευσης την ώρα που υπάρχουν ουκ ολίγα θλιβερά ρεκόρ: απολύσεις μονίμων καθηγητών, το χαμηλότερο ποσοστό δαπανών για την παιδεία, κάτω από 2,3% επί του ΑΕΠ, κλείσιμο και διάλυση των μισών τομέων της Τεχνικής Εκπαίδευσης και των ΕΠΑΣ, εγκαίνια σε ιδιωτικά «εκπαιδευτήρια», προληπτική επιστράτευση των καθηγητών κ.ά.
 
Γράφει ο Γιώργος Κ. Καββαδίας
Εκπαιδευτικός – ερευνητής
 
Άλλο ένα επεισόδιο στην επιχείρηση «τρόμος και αθλιότητα» στα σχολεία με τη νέα, δεύτερη μέσα σε λίγες μέρες, εγκύκλιο του υπ. Παιδείας, μέσω της οποίας επιχειρεί να υποχρεώσει τους διευθυντές των σχολείων να ορίσουν οι ίδιοι τη συγκρότηση ομάδων εργασίας για την αυτοαξιολόγηση. Μια αυθαίρετη ερμηνεhttps://draft.blogger.com/blogger.g?blogID=3659316105313143115#editor/target=post;postID=5110159464337308536ία του ΦΕΚ 1340/2002 επιβάλλει στα σχολεία τη λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» και αποκαλύπτει ότι οι διακηρύξεις για την «κουλτούρα αξιολόγησης» προωθούν στην ουσία κουλτούρα «αυταρχισμού και υποταγής». Eτσι κονιορτοποιεί τα όποια απομεινάρια δημοκρατικής λειτουργίας του Συλλόγου Διδασκόντων και του Σχολείου, εγκαθιδρύοντας ένα καθεστώς διοικητικού αυταρχισμού.

Γονείς γρηγορείτε μέσω της επίθεσης στους δασκάλους στοχεύουν το σχολείο και τη μόρφωση


Η καταγγελία της ΔΟΕ μετά την αυταρχική εντολή του υπουργού Παιδείας στους διευθυντές να ορίσουν αυτοί ομάδες αυτοαξιολόγησης. Η εντολή δόθηκε γιατί -φυσικά- πρέπει κάποιοι σύμβουλοι να μασήσουν τα εκατ. του ΕΣΠΑ...Ντροπή


Η εγκύκλιος επιστράτευσης που υπέγραψε ο Υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος στις 24 Μαρτίου 2014 είναι αποκαλυπτική του πανικού που διακατέχει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μπροστά στη μαζική άρνηση των Συλλόγων Διδασκόντων να συγκροτήσουν εθελοντικά τις ομάδες εργασίας της ΑΕΕ και αποτελεί, ουσιαστικά, παραδοχή της ορθότητας της θέσης που έχει εκφράσει το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ότι η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις ομάδες εργασίας δεν είναι υποχρεωτική.
Είναι διπλά παράνομη η αυταρχική αυτή εγκύκλιος, αφενός γιατί επικαλείται γενική και άσχετη με τη διαδικασία της αξιολόγησης διάταξη που έρχεται σε αντίθεση με τις ειδικές διατάξεις που τη διέπουν αφετέρου γιατί παρακάμπτοντας κάθε έννοια διοικητικής ιεραρχίας ανάγει σε κορυφαίο παράγοντά της το Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού στον οποίο θα καταλήξουν οι αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων.
Η διολίσθηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας στο δρόμο της παραβίασης κάθε έννοιας νομιμότητας είναι ένα φαινόμενο εξαιρετικά ανησυχητικό που διέπει τη λειτουργία της τόσο στο θέμα της ΑΕΕ – Αξιολόγησης όσο και σε μια σειρά άλλων κορυφαίων ζητημάτων (μετατάξεις, παράνομες μετακινήσεις, μη πραγματοποίηση μεταθέσεων…).
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καταγγέλλει τον Υπουργό Παιδείας για την αυταρχική και πέρα από το νόμο λειτουργία του που έχει δημιουργήσει τεράστια αδιέξοδα στο χώρο της εκπαίδευσης και ζητά την παραίτησή του. Πιστεύουμε ότι το θέμα υπερβαίνει το χώρο της εκπαίδευσης και έχει να κάνει με τη δημοκρατική ή μη λειτουργία της ελληνικής πολιτείας.

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Τα πρώτα κοσμήματα πήραν τη θέση τους

Αύριο Παρασκευή μετά τις 4.30 το απόγευμα, ανοίγει το μπαζάρ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.
Τα πρώτα αντικείμενα που είχαν την καλοσύνη να φέρουν τα μέλη του Συλλόγου μας έχουν συγκεντρωθεί και περιμένουν.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ τη Μαρία, τα κοσμήματά της είναι πραγματικά κομψοτεχνήματα.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ τη Σοφία για τα τόσα πολλά και πολύ όμορφα χειροτεχνήματα. Όλα τα παραπάνω στο χέρι!
Και ακόμη βιβλία, CD, DVD, παιχνίδια...
Σας περιμένουμε αύριο, το Σάββατο, την Κυριακή

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

3ήμερο Μπαζάρ για στήριξη του σχολείου μας


Οι δράσεις μας συνεχίζονται...


Σημειώστε !!!!

Παρ.-Σάβ.-Κυρ. 28-29-30 Μαρτίου: Μπαζάρ στήριξης Συλλόγου-Σχολείου
-φέρνουμε δικά μας μικροαντικείμενα –δωρεά προς το Σύλλογο για διάθεση στην ελάχιστη τιμή
Κυριακή 6 Απριλίου:  Μέρα Παιδείας στην 4η δημοτική κοινότητα
Από τις 10.00 το πρωί ως τις 2.00 το μεσημέρι οι γονείς συζητάμε-μαθαίνουμε-ενημερωνόμαστε για την επιχείρηση διάλυσης του δημόσιου σχολείου, για την επίθεση ενάντια στη μόρφωση. Συζητάμε για τη δική μας αντίδραση.
Την ίδια ώρα τα παιδιά παίζουν και …παίζουν.
Την Μέρα Παιδεία συνδιοργανώνουν τα δημοτικά: 58ο, 60ο, 144ο, 145ο στο προαύλιο του 144ου σχολείου.
Τρίτη 8 Απριλίου: Συνάντηση με την ψυχολόγο μας, θέμα: Η ζήλια μεταξύ των αδελφών, 6.30 μ.μ στο σχολείο μας
Κυριακή 11 Μάϊου: Πάμε Πάρκο!
Να θυμηθούμε τα παιχνίδια της νιότης μας, να παίξουμε μαζί με τα παιδιά μας…
Κυριακή 1 Ιουνίου: Πάμε εκδρομή για πικ νικ!
Σάββατο 7 Ιουνίου: Χορεύουμε στο Λόφο Κολωνού!
Κυριακή 8 Ιουνίου: Λέμε Καλό καλοκαίρι με τη γιορτή του Συλλόγου και γλέντι στο προαύλιο του σχολείου μας.


(Και ακόμη: Συλλέγουμε φωτογραφίες και μνήμες παλιών μαθητών-γονιών από το 60ο δημοτικό για το Λεύκωμα των σχολείων της περιοχής μας!!)

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Πήγατε φέτος στην παρέλαση;

Όλο και πιο χαμηλά η εθνική υπερηφάνεια... 

Αναδημοσίευση από την Ένωση Γονέων

Δυο φωτογραφίες από τα σημερινά πρωτοσέλιδα των πρωινών εφημερίδων στα περίπτερα που παρουσιάζουν τη φετινή μαθητική παρέλαση. Από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και  ΑΥΓΗ.  Η τρίτη φωτογραφία είναι από το twitter, του antistachef.
24 Μαρτίου 2014-Αθήνα. Ενώ στα σχολεία οι μαθητές μαθαίνουν για την Εθνική εξέγερση-επανάσταση ενάντια στους Τούρκους, στη Βουλή οι κατακτητές έχουν αποκλείσει το Κοινοβούλιο...
Σαν να περιγράφουν διαφορετικά πράγματα...

Πήγατε φέτος στην παρέλαση; Εμείς δεν πήγαμε... Πήγε όμως η Άννα Σαρρή γονιός σε σχολείο της περιοχής μας. Δείτε τα ζητήματα που αντιμετώπισε:
Πρέπει να ήταν πάνω από 3.000 αστυνομικοί σήμερα στο Σύνταγμα και τους γύρω δρόμους. Φαίνεται πως είχαν εντολές να μας προστατέψουν από τα γυμνασιόπαιδα, τα "λυκειάκια" και τα "εκτάκια" που έκαναν παρέλαση. Από τους μαθητές, τις μαμάδες, τους μπαμπάδες, τις γιαγιάδες, τους παππούδες που προσπάθησαν να κατέβουν στο κέντρο για να δουν τα παιδιά τους... Ήμουν αρκετά ψηλά στην Πανεπιστημίου όταν σκέφτηκα πως θα ήταν καλύτερα να περνούσαμε απέναντι. Τι το ΄θελα;
Πάω να περάσω στην πρώτη διάβαση...."Παρακάτω" μου λένε .."Έχουμε εντολές"... Μαζί μου ήταν κι ένα ζευγαράκι γεροντάκια που με ακολουθούσαν... Πρέπει να ήταν σίγουροι πως θα έβρισκα τρόπο να περάσω απέναντι... Άντε! Πάμε παρακάτω ..."Δεν περνάτε από δω έχουμε εντολές"... Μα μας είπαν πιο πάνω πως από δω μπορούμε να περάσουμε...

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Βγάζουν (κάποιοι) λεφτά από την αξιολόγηση, έτσι εξηγείται η εμμονή του υπουργείου Παιδείας

Χορός εκατομμυρίων γύρω από την αξιολόγηση των σχολείωνΗ αθέατη όψη της (αυτο)αξιολόγησης εκπαιδευτικών και μονάδων με κονδύλια του ΕΣΠΑ μέσω του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) – Παλιοί γνώριμοι οι νέοι «αξιολογητές»

 

ΕΡΕΥΝΑ – Του Χρήστου Κάτσικα
στην Εφημερίδα των Συντακτών

Με 58.560 υπογραφές, δηλαδή το 93% των ενεργών εκπαιδευτικών, εκφράστηκε το πρώτο βήμα της καθολικής αντίδρασης των δασκάλων και των νηπιαγωγών της χώρας στην προωθούμενη αξιολόγηση των σχολικών μονάδων. Παράλληλα, σε όλο τον χώρο της σχολικής εκπαίδευσης (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια), εκατοντάδες σύλλογοι διδασκόντων απορρίπτουν τη συγκρότηση των ομάδων εργασίας, αγνοώντας τις απειλές, την παραπληροφόρηση και τις μεθοδεύσεις του υπουργείου Παιδείας και των μηχανισμών του.

Επιμένει το υπουργείο
Και ενώ η μάχη αυτή συνεχίζεται, μια αθέατη πλευρά δίνει ακόμη μια διάσταση στην επιμονή του υπουργείου Παιδείας και των επιτελών του να «περάσουν» με κάθε τρόπο την αυτοαξιολόγηση–αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Με μια απλή επίσκεψη στην ιστοσελίδα του προγράμματος ΕΣΠΑ, αλλά και στον χώρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) μπορεί κανείς να διαπιστώσει τον χορό των εκατομμυρίων ευρώ, που έχει στηθεί γύρω από την αυτοαξιολόγηση-αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Σύμφωνα με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» είναι «λυπηρό να διαπιστώνει κανείς πως το ΙΕΠ της χώρας μας, αντί να ανοίγει νέους ορίζοντες στην εκπαίδευση, στηρίζοντας τον μαχόμενο εκπαιδευτικό της τάξης και να παράγει επιστημονικό έργο, καθορίζει τη στάση του με μοναδικό γνώμονα την απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και εξαντλεί σχεδόν όλη του τη δράση στη διαχείριση των κονδυλίων αυτών, φτάνοντας στο σημείο να ασχολείται με τις μερίδες μπιφτεκιών και βουτημάτων των γευμάτων των σεμιναρίων».
Τα τεράστια ποσά και η αγωνιώδης προσπάθεια είσπραξής τους μπορούν να ερμηνεύσουν την επιμονή του ΙΕΠ να συγκροτηθούν πάση θυσία οι λεγόμενες «ομάδες εργασίας» στις σχολικές μονάδες, δίνοντας αγώνα, για να υποτάξει τους διευθυντές των σχολικών μονάδων και να κάμψει την αντίσταση του εκπαιδευτικού κινήματος.

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Τη Δευτέρα το πρωί η γιορτή του σχολείου μας για το 1821


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Διευθυντής του 60ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών
                  κ. Ηρακλής Γιαννουλέλης
                 και ο Σύλλογος Διδασκόντων
                           Σας προσκαλούν
               να τιμήσετε με την παρουσία σας
            τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821
 που θα γίνει την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 στις 20:00
             στην αίθουσα τελετών του σχολείου μας
   με την παρουσίαση των μαθητών της Στ τάξης ¨1821¨

Καθολική αντίδραση δασκάλων στη στοχευμένη αυτοαξιολόγηση

ΔΟΕ: «Καταγραφή αποφάσεων των συλλόγων διδασκόντων για τη μη συγκρότηση των ομάδων εργασίας της αυτοαξιολόγησης»

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. χαιρετίζει όλους τους συναδέλφους που σ’ όλη τη χώρα δίνουν τη μάχη ενάντια στην αυτοαξιολόγηση που συνδέεται με την αξιολόγηση - χειραγώγηση, τις απολύσεις και την κατηγοριοποίηση εκπαιδευτικών, σχολείων και μαθητών. Τους εκπαιδευτικούς που υπερασπίζονται τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά.
Το πρώτο βήμα της καθολικής αντίδρασης του κλάδου εκφράστηκε με τη συλλογή των υπογραφών που έφτασε τις 58.560 υπογραφές και το 93% των ενεργών εκπαιδευτικών.
  Αυτή την περίοδο προχωράμε στο δεύτερο αποφασιστικό βήμα αποτροπής της αυτοαξιολόγησης με τις συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων σε κάθε σχολείο και την καθολική απόρριψη συγκρότησης των ομάδων εργασίας για την εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί τους συναδέλφους να προχωρήσουν στις σχετικές συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων και με βάση το σχέδιο πρακτικού που έχουμε αποστείλει να απορρίψουν τη συγκρότηση των ομάδων εργασίας,   αγνοώντας τις απειλές, την παραπληροφόρηση και τις μεθοδεύσεις.

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Η πρόσκληση των δασκάλων μας στο "1821"


Την άλλη εβδομάδα το bazaar του σχολείου μας

Όπως είχαμε αποφασίσει για τη στήριξη του Συλλόγου Γονέων, του σχολείου και των παιδιών μας.
Το bazaar με τα αντικείμενα-δωρεά των γονιών στήνεται την ερχόμενη Παρασκευή 28 Μαρτίου από τις 4.00 το απόγευμα, το Σάββατο και την Κυριακή 29 και 30 Μαρτίου από τις 10.00 το πρωί ως και τις 2.00 το μεσημέρι.


Οι γονείς που θα δωρίσουν στο Σύλλογο τα αντικείμενα(CD, βιβλία, παιχνίδια, αντικείμενα, μπιμπελό, κοσμήματα, κ.λ.π.) θα τα φέρουν τα πρωινά στο σχολείο για να δειγματολογηθούν.
Περιμένουμε όλους τους γονείς και τα παιδιά του σχολείου μας το επόμενο 3ήμερο σε μια διαφορετική "γιορτή", στήριξης.

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Παρασκευή 21 Μαρτίου στις 8.00 μ.μ το "1821" από την Έκτη Τάξη

Αύριο Παρασκευή, όταν η Άνοιξη σκάει και τυπικά μύτη στη γη μας, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, όταν η γη μπουμπουκιάζει και η καρδιά σκιρτάει, στο σχολείο μας στις 8.00 το βράδυ βλέπουμε και ακούμε την Επανάσταση του 1821.
Τα παιδιά της Έκτης τάξης, όπως κάθε χρόνο με τους δασκάλους τους, τον κ. Δήμο, την κυρία Πηνελόπη, τους γυμναστές και τον μουσικό του σχολείου μας έχουν ετοιμάζει μια μοναδική παράσταση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.
"1821", έτος της επανάστασης των Ελλήνων που διεκδίκησαν και κέρδισαν την εθνική τους ανεξαρτησία.
Στις 8.00 το βράδυ ραντεβού στο σχολείο μας. Για να παρακολουθήσουμε τη γιορτή των παιδιών μας...

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Παιδεία σημαίνει να μην σκύβεις το κεφάλι, να παλεύεις τη λαμογιά...

Από τη δασκάλα Ειρήνη Σκ.
προς "στελέχη" εκπαίδευσης

Αξιολογούμαστε όταν…
Απευθύνομαι στα 62 στελέχη της Εκπαίδευσης που με υπερβάλλοντα ζήλο έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βρουν τρόπο να παρακολουθήσουν το «μάθημά» τους στο σιδερόφρακτο Υπουργείο Αηδίας…
 Απευθύνομαι και στους υπόλοιπους 98 που στάθηκαν «άτυχοι» και δεν τα κατάφεραν παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλαν η αστυνομία, τα ΜΑΤ, οι ΔΙΑΣ, οι διμοιρίες, τα επιταγμένα ταξί (αλίμονο δεν υπήρξαν ελικόπτερα!...) να μπουν στο υπουργείο για να δείξουν πόσο καλά έχουν μάθει να κάνουν υποκλίσεις και χειραψίες, να χειροκροτούν και να σκύβουν το κεφάλι… Ελπίζω πως μέσα σ’ αυτούς τους 98 υπάρχουν και στελέχη της εκπαίδευσης που με αξιοπρέπεια απείχαν από την παρωδία σεμινάριο εντελώς συνειδητά δηλώνοντας και με την απουσία τους την ιδεολογική αντίθεσή τους στα επιχειρούμενα σχέδια της κυβέρνησης για διάλυση του δημόσιου σχολείου…
Ήθελα να τους πω ότι οι νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές σε όλη την Ελλάδα που αγωνιζόμαστε αυτή την κρίσιμη στιγμή με κάθε τρόπο να σταματήσει και να ακυρωθεί η αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που ακολουθεί, είμαστε κομμάτια της ζωντανής εκπαίδευσης, όρος τόσο ξένος για όλους αυτούς τους κυρίους με τα κοστούμια και τις γραβάτες και τις κυρίες με τα ταγιέρ και τις γόβες…
Εμείς αξιολογούμαστε κάθε μέρα και κάθε ώρα στην τάξη μας από τους μαθητές και τις μαθήτριές μας. Από τους γονείς αυτών των παιδιών.
Αξιολογούμαστε όταν τα παιδιά μας έρχονται νηστικά στο σχολείο και μας λένε ότι πεινάνε και εμείς γεμίζουμε μπολάκια με συσσίτιο ή όταν δημιουργούμε ένα ολόκληρο δίκτυο φίλων και γειτόνων για να γεμίσουμε τσάντες με γάλατα και είδη πρώτης ανάγκης…

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Λεύκωμα για τα δημοτικά σχολεία της περιοχής μας


60ο δημοτικό
Να και μια ενδιαφέρουσα είδηση. Η Ένωση Γονέων μας καλεί, όλους τους Συλλόγους να αναζητήσουμε την ιστορία των σχολείων μας. Αποφάσισε να εκδώσει Λεύκωμα για τα σχολικά κτήρια. Εμείς στο 60ο δημοτικό θα το συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε....Όσοι έχουν παλιές φωτογραφίες παρακαλούνται
60ο δημοτικό, οδός Κρατύλου

Η ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων....

Το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων της 4ης Δ.Κ.Δ.Α αποφάσισε την έκδοση ενός λευκώματος με θέμα «Τα σχολικά κτήρια και η θέση τους μέσα στο χρόνο».  Για την ολοκλήρωση αυτού του σκοπού είναι απαραίτητη η συμμετοχή των συλλόγων γονέων, οι οποίοι σε συνεργασία με τα παιδιά, πρέπει να βρουν και να καταγράψουν την ιστορία του σχολείου τους, μέσα στο πέρασμα των χρόνων (έτος κατασκευής, χρήση τους στο παρελθόν, ποιος συνέβαλε στην κατασκευή του σχολείου κ.λ.π.).

Καταγγέλουν τον Χ.Κοντό για συκοφαντική επίθεση των εκπαιδευτικών

Καταγγελία για τη συκοφαντική επίθεση του προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της 4ης Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων, εναντίων των εκπαιδευτικών. Ο σύλλογος μας θα προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας


Καταδικάζουμε με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την άθλια και συκοφαντική επίθεση του Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της 4ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων, ενάντια στους εκπαιδευτικούς συναδέλφους μας του 6ου Εδικού Δημοτικού Σχολείου.
Πιο συγκεκριμένα και για ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων, συνάδελφοι του σχολείου προσκλήθηκαν στη συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής της 25ης Φεβρουαρίου 2014 με σκοπό να ενημερώσουν την επιτροπή για τη διάρρηξη που έλαβε χώρα στη σχολική τους μονάδα την 9η Φεβρουαρίου 2014. Οι συνάδελφοι αφού έδωσαν όλες τις πληροφορίες για το συμβάν και τον εξοπλισμό που χάθηκε, απαίτησαν την εγκατάσταση συστήματος συναγερμού στο σχολείο και κατέθεσαν παρελθόντα έγγραφα του σχολείου προς τη Σχολική Επιτροπή, στα οποία εξέθεταν τα προβλήματα ασφάλειας της σχολικής μονάδας και ζητούσαν επειγόντως μέτρα για τη λύση τους. Η απάντηση του Προέδρου της Σχ. Επιτροπής ήταν: «Δε βάζω συναγερμό με όλους τους εκπαιδευτικούς να έχουν κλειδιά. Δεν ξανάκουσα πουθενά να έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί κλειδιά».

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Ο Δ.Γκίνης ξαναχτύπησε και παίρνει τη Σημαία από τα σχολεία!

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Αττικής Δημήτρης Γκίνης ξαναχτύπησε. Αυτή τη φορά μόνο για το δήμο Αθηναίων. Με εντολή του, τα σχολεία στο δήμο Αθήνας και μόνο αυτά σε ολόκληρη την Ελλάδα και Αττική, υποχρεούνται να κάνουν τη γιορτή της 25ης Μαρτίου τη Δευτέρα 24 Μαρτίου από τις 8.00 τοπρωί ως τις 10.00 το πρωί. Και μετά θα πρέπει οι 6 μαθητές της ΣΤ΄τάξης να γίνουν ...αεροπλάνα, να πετάξουν μέσα από την κλειστή Αθήνα για να βρίσκονται με τη Σημαία του σχολείου τους στην μαθητική παρέλαση.
Γιατί λοιπόν ο κ. Γκίνης έβγαλε τέτοια διαταγή; Τι θα πει γιατί. Γιατί έτσι, διεθυντής είναι ότι θέλει κάνει. Κι αν θέλει να αναστατώσει όλα τα σχολεία, μαζί και τους γονείς, γούστο του καπέλο του.
Η ιστορία είναι διδακτική, δεν γνωρίζουμε τι είδους αντιδράσεις έχουν προκληθεί. Κανονικά όλα τα σχολεία, μιας και η Παρέλαση έγινε υποχρεωτική( με τη Σημαία του κάθε σχολείου), οι γιορτές της 25ης Μαρτίου για τις οποίες οι δάσκαλοι (επιτρέψτε μου) φτύνουν αίμα να βγάλουν ασπροπρόσωπο το σχολείο και τους γονείς των οποίων τα παιδιά μετέχουν σε αυτές, έχουν προγραμματίσει τη γιορτή του σχολείου την Παρασκευή. Τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η παρέλαση με τη συμμετοχή όλων των σχολείων. Ο εορτασμός δηλαδή της 25ης Μαρτίου είναι 3ήμερος για την εκπαίδευση.
Όχι όμως για τον  κ. Γκίνη. Ο οποίος τελευταία κυριολεκτικά στιγμή ενημέρωσε με τη διαταγή του μόνο τα σχολεία του δήμου Αθηναίων, πως η γιορτή της 25ης πρέπει να γίνει το πρωί της Δευτέρας. Παράλογο; Δεν απαντά....
Και μη βιαστεί κανείς να πει πως θέλουν οι δάσκαλοι να κάτσουν 3ήμερο. Γιατί απλά δεν θα κάτσουν. Το μόνο αποτέλεσμα θα είναι οι γιορτές της 25ης Μαρτίου στα σχολεία του δήμου Αθηναίων να γίνουν είτε χωρίς την ελληνική Σημαία είτε να διακτινιστούν οι μαθητές της παρέλασης το πρωί της Δευτέρας.

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Κόβουν λεφτά από τα σχολεία, τα μοιράζουν σε ...ημετέρους


Καινούριο φρούτο μας βρήκε στα σχολεία!!! Την ώρα που η κρατική χρηματοδότηση για τα σχολεία μειώνεται 70%, το πάρτι με τους ημέτερους συνεχίζεται!
 Από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α'βάθμιας Εκπαίδευσης "Ο Αριστοτέλης"

Προς: Τα μέλη του Συλλόγου, ΔΟΕ, Συλλόγους Εκπ/κών  Π.Ε.,  Αιρετούς Α΄ ΠΥΣΠΕ Αθήνας, Αιρετούς ΑΠΥΣΠΕ Αττικής, Αιρετούς ΚΥΣΠΕ, Α’ ΑΠΥΣΠΕ, συμβούλους σχολικής και προσχολικής αγωγής της περιοχής μας

Νέο πρόγραμμα «προώθησης κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία» υλοποιεί το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Ανταγωνιστικότητας και Υγείας.
Το κόστος του προγράμματος για το έτος 2012 ήταν περίπου 3.461.300 ευρώ, από τα οποία το 1.600.000 βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό από τις πιστώσεις Π/Υ του Υπουργείου αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων!
Την εποχή της κοινωνικής καταστροφής, όπου ο κόσμος της εργασίας βρίσκεται αντιμέτωπος με το σύγχρονο Νταχάου, όπου η παιδεία, όπως και κάθε άλλο κοινωνικό αγαθό, διαλύονται κάτω από το βάρος του οικονομικού στραγγαλισμού τους, την ώρα που οι δαπάνες για τα σχολεία κατρακυλούν μειωμένες κατά 70%, όταν πρόεδροι σχολικών επιτροπών επιπλήττουν τους εκπαιδευτικούς ότι δαπανούν πολλά για τη θέρμανση των σχολείων και προτείνουν να κλείνουν τα καλοριφέρ νωρίτερα, όταν στα σχολεία δεν υπάρχουν αναλώσιμα για τις στοιχειώδεις ανάγκες, τα προγράμματα ΕΣΠΑ τέτοιου χαρακτήρα φυτρώνουν όπως οι Μ.Κ.Ο. πριν μερικά χρόνια!!!

1)             Καταγγέλλουμε τις επιλογές αυτές του υπουργείου Παιδείας που δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων και των μαθητών μας. Θεωρούμε ότι χρησιμοποιείται το χρήμα που απομυζούν από το λαό με τα αντιλαϊκά μέτρα σύνθλιψής του για να τροφοδοτούν με κρατικό χρήμα απευθείας το κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις! Το καπιταλιστικό κράτος ονοματίζει  σπατάλη που πρέπει να περικοπεί τα χρήματα για μισθούς και συντάξεις και ανάπτυξη τη χρηματοδότηση του κεφαλαίου!

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Πρόγραμμα δωρεάν προληπτικού ελέγχου

Μας το έστειλαν, σας ενημερώνουμε:
Πρόγραμμα δωρεάν προληπτικού ελέγχου για ανέργους/ανασφάλιστους 40-60 ετών

Το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) πραγματοποιεί πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων, για την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και των καρκίνων παχέος εντέρου, τραχήλου της μήτρας και μαστού, με τίτλο «Πρόληψη για Όλους».

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Ι Α Τ Ρ Ι Κ Η ΣΧΟΛΗ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ, ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (2ος όροφος)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ 25, 115 27 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 748 2015, FAX: 748 5872,

Αν θέλουμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει με το Myscool...

Αν θέλουμε να καταλάβουμε τι ακριβώς παίζει με το my school πρέπει να διαβάσουμε προσεκτικά τα ερωτήματα και συμπεράσματα που θέτει η ΟΛΜΕ. Ως γονείς να προσθέσουμε μόνο πως στην εν λόγω επεξεργασία των προσωπικών στοιχείων των παιδιών μας, έχουμε το δικαίωμα να προσφύγουμε και να ζητήσουμε ευθύνες για την καταγραφή τους. Το θέμα απασχολεί έτσι κι αλλιώς την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων και ένα ερώτημα προς τη ΔΟΕ για τη δική της στάση, θα ήταν απαραίτητο να γίνει...Θυμίζουμε ότι ήδη αρκετές Ενώσεις Γονέων έχουν αποστείλει εξώδικα στο υπουργείο Παιδείας...
  1. Γιατί το Υπουργείο δεν απαντά τα ερωτήματα που του έθεσε η Αρχή καθώς έχει παρέλθει κατά πολύ το χρονικό διάστημα των δεκαπέντε ημερών που αρχικά ετέθη;
  2. Γιατί το Υπουργείο  δεν έχει γνωστοποιήσει στην Αρχή την επεξεργασία των δεδομένων;
  3. Γιατί δεν έχει τεκμηριώσει ποια δεδομένα θα επεξεργάζεται, βάσει ποιών διατάξεων, για ποιο σκοπό τα συλλέγει, πόσο καιρό θα διατηρεί τα δεδομένα και πώς προτίθεται να τα  χρησιμοποιήσει;
  4. Έχει λάβει την απαιτούμενη άδεια της Αρχής για να ξεκινήσει την επεξεργασία;
  5.   Έχει θέσει υπεύθυνους σε κάθε επίπεδο πρόσβασης ώστε εάν τα δεδομένα αλλοιωθούν, καταστραφούν, χρησιμοποιηθούν αθέμιτα, να είναι σαφές ποιος θα ευθύνεται;
  6. Ποιοι φορείς  θα έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα και με ποια νομιμοποίηση;
  7. Υπάρχει άλλος τρόπος ταυτοποίησης του κάθε  μαθητή εκτός από το ΑΜΚΑ που αποτελεί ευαίσθητο δεδομένο;
ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ «myschool»

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ κατέθεσε στις 7/3/14 προσφυγή στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος «myschool» του Υπουργείου Παιδείας.
Ολόκληρο το κείμενο της προσφυγής είναι το παρακάτω:

ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ «myschool»
                                         
TI EINAI TO MYSCHOOL:

      Πρόκειται για μια νέα ηλεκτρονική πύλη του Υπουργείου Παιδείας με στόχο τη καθολική λειτουργική ενοποίηση των υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων υποστήριξης της καθημερινής λειτουργίας των σχολικών μονάδων. 
      Σύμφωνα με την εγκύκλιο 42456/Δ1/28.3.2013 του Υπουργείου Παιδείας το “My School” ενοποιεί τα προηγούμενα πληροφοριακά συστήματα e-School, e-Data Center, Survey, ΟΠΣΥΔ, κλπ, που έως σήμερα χρησιμοποιούνταν παράλληλα ή διαδοχικά. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι το “My School” περιλαμβάνει και καταγράφει πλέον, κάθε τι που  αφορά στα διοικητικά των σχολείων της Α/μιας και Β/μιας εκπαίδευσης.
      Το “My School”  εγκαταστάθηκε στους server  του Υπουργείο Παιδείας πριν τις 28.3.2013 ημέρα που στάλθηκε η εγκύκλιος για τη γνωστοποίηση της λειτουργίας του και την έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής του από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Α/μιας & Β/μιας Εκπαίδευσης, τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια, προκειμένου να εντοπιστούν και επιλυθούν τα προβλήματα της νηπιακής ηλικίας του.
      Στις 13.11.2013 το “My School” ανακοινώνει στη διαδικτυακή του πύλη τα εξής:
 « Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το πληροφοριακό σύστημα My School θα είναι διαθέσιμο από το πρωί της 14/11/2013 με βάση την εγκύκλιο 171490/Δ2/12.11.2013 του ΥΠΑΙΘ   για την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας στα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια και την έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας για Λύκεια, ΔΠΕ, ΔΔΕ και ΠΔΕ. Η αποστολή των λογαριασμών σε όσες μονάδες ή δομές δεν έχουν λάβει κατά το παρελθόν θα πραγματοποιηθεί εντός της 13/11/2013».
   

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Δεν ξεχνάμε: Ο ρόλος του πατέρα για την Τρίτη 11 Μαρτίου

Την Τρίτη 11 Μαρτίου πραγματοποιείται η καθιερωμένη μηνιαία μας συνάντηση με την Ψυχοθεραπεύτρια κυρία Νάντια Δήμα.

Το θέμα συζήτησης είναι "Ο ρόλος του πατέρα". Κι αυτή τη φορά στη συνάντηση της Τρίτης στις 6.30 το απόγευμα, θα περιμένουμε να δούμε περισσότερους μπαμπάδες.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι παρόμοια, κοινά και η από κοινού συζήτησή βοηθάει να ακούσουμε ο ένας τον άλλον, να βρούμε τα κοινά μας. Κι έτσι ακούμε καλύτερα. Εμάς καταρχήν, τους δίπλα μας και τα φυσικά τα παιδιά μας.

Σας περιμένουμε στις 6.30 το απόγευμα της Τρίτης στο σχολείο μας...

17 Mαρτίου δίνουμε το αίμα μας για καλό σκοπό Μα

Μας καλεί και αποδεχόμαστε την πρόσκληση το 58ο δημοτικό σχολείο.

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Έτσι θέλει η "αγορά" των δανειστών τα σχολεία μας...

Ας διαβάσουμε με προσοχή, το πράγματι μεγάλο κείμενο για όλα αυτά που θέλει η περίφημη "αγορά" των δανειστών για το σχολείο μας, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές.

Οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για την Ελληνική Εκπαίδευση

Σημείωση: Είναι τόσο ξεκάθαρες οι αναφορές και οι στόχοι του ΟΟΣΑ για την ελληνική εκπαίδευση, που δεν χρειάζεται να προσθέσει κανείς τίποτα άλλο.
Δημήτρης Καρυώτης

Για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που αφορά τους Μαθητές της Δευτεροβάθμιας

Μείωση των εισακτέων στο σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης σε ποσοστά παρόμοια με τον μέσο όρο στις χώρες της ΕΕ και σαφέστερη διαφοροποίηση στις προϋποθέσεις εισαγωγής μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
Αύξηση επιμερισμού του κόστους στους φοιτητές κατά τρόπο συνεπή με την προϋπόθεση του Συντάγματος για δωρεάν εκπαίδευση.


Για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Η μισθολογική δαπάνη ανά μαθητή είναι άνω του μέσου όρου του ΟΟΣΑ, κυρίως επειδή οι Έλληνες εκπαιδευτικοί έχουν λιγότερες διδακτικές ώρες (εννοεί το σύνολο των ωρών του διδακτικού έτους) και η Ελλάδα έχει μικρότερες σε αριθμό μαθητών τάξεις.
Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει δράσεις προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μη βιώσιμη δομήτου κόστους του συστήματος και τη μη αποδοτικότητα, που είναι συμφυής μιας παρωχημένης, αναποτελεσματικής κεντρικής εκπαιδευτικής δομής. Οι δράσεις αυτές πρέπεινα περιλαμβάνουν τα εξής: αλλαγή των δομών διακυβέρνησης και διαχείρισης, κατάργηση,συνένωση ή συγχώνευση μικρών και μη αποδοτικών μονάδων, βέλτιστη αξιοποίηση ανθρωπίνου δυναμικού, βελτίωση της διασφάλισης ποιότητας και των πληροφοριακών συστημάτων καταμέτρησης στοιχείων και θέσπιση πολύ πιο αποτελεσματικών δομών για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Η μέση αναλογία μαθητών/εκπαιδευτικών και ο αριθμός μαθητών ανά τάξη στηνΕλλάδα είναι σημαντικά χαμηλότερος από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Οι εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα διδάσκουν σημαντικά λιγότερες ώρες ετησίως από σχεδόν όλες τις άλλες χώρες στην Ευρώπη. Παρόλο που οι μισθοί των εκπαιδευτικών είναι χαμηλότεροι από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ, τα μισθολογικά έξοδα ανά μαθητή είναι άνω του μέσου όρου του ΟΟΣΑ. Το υψηλό κόστος μονάδας οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί διδάσκουν σχετικά λιγότερες ώρες και η Ελλάδα έχει μικρότερες τάξεις.
Η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν εξωτερική αξιολόγηση της μάθησης ή εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και της διδασκαλίας ή οποιοδήποτε άλλο ανάλογο μηχανισμό σύγκρισης για τη διασφάλιση ποιότητας (εκτός από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα PISA και τις εισαγωγικές εξετάσεις του πανεπιστημίου). Δεν υπάρχουν αξιόπιστοι δείκτες που να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα του συστήματος.
Οι ώρες εργασίας για τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές καθορίζονται βάσει τουνόμου. Κάθε εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναιυποχρεωμένος να μένει στο σχολείο, επιπλέον των ωρών διδασκαλίας για χρόνο έως και έξιώρες την ημέρα και έως και 30 ώρες την εβδομάδα. Αυτή είναι η περίπτωση εκπαιδευτικώνμε διοικητικά καθήκοντα (π.χ. διευθυντές και υποδιευθυντές, επικεφαλής τομέων, κ.λπ.) και για τους άλλους εκπαιδευτικούς, μόνο όταν τους ζητηθεί από μέλος του διοικητικούπροσωπικού και εφόσον τους ανατεθούν συγκεκριμένα καθήκοντα (σύμφωνα με Άρθρο 9παρ.3 του Νόμου 2517/1997, και Άρθρο 13 παρ. 8 και Άρθρο 14 παρ. 20 του Νόμου1566/1985).

Βελτιστοποίηση του φόρτου και της κατανομής της εργασίας