Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Συνέλευση Ένωσης Γονέων για τις νέες αλλαγές στην εκπαίδευση

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών
 Ούτε χρόνος δεν έκλεισε από την ψήφιση του τροϊκανού νόμου για τη Β΄βάθμια εκπαίδευση. Ε, η κυβέρνηση προχθές κατέθεσε τροπολογία 149 σελίδων(!) στο άσχετο σχέδιο νόμου για τις Λαϊκές αγορές. Μια τροπολογία που φέρνει τα πάνω-κάτω στη δημόσια εκπαίδευση και χτυπά ευθέως πλέον και την Πρωτοβάθμια.
Ήδη οι γονείς έχουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα της "Αξιολόγησης" για το οποίο οι δάσκαλοι δίνουν το δικό τους αγώνα.
Για αυτό το θέμα, όπως και τις νέες αλλαγές, η Ένωση Γονέων πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση των εκλεγμένων αντιπροσώπων της την Κυριακή 4 Μάϊου στις 10.30 το πρωί.
Καλούμε να λάβουν μέρος κι αλλοι γονείς από το σχολείο μας για να ενημερωθούμε και να προτείνουμε τις δικές μας δράσεις.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Την Κυριακή 4 Μαΐου 2014 στις 10:30 το πρωί στο 52ο Λύκειο Αθηνών, στο Λόφο Κολωνού, θα γίνει Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων της Ένωσης.
Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:

- Η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων
- Οι εξετάσεις της Α’ Λυκείου
- Γενικότερα θέματα σχολείων

Η παρουσία σας είναι σημαντική.


Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Στον Καιάδα και η Ειδική Αγωγή


ΧΙΛΙΑΔΕΣ  ΝΕΕΣ ΑΥΤΟΜΑΤΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ/ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ / ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ κ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ;
Από τον  Αναστασιάδη Χρήστο, Δάσκαλος, Θεσσαλονίκη

Συνεχίζεται η διάλυση της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και προστίθεται ένα επιπλέον φιλελεύθερο βαρίδι στην  μνημονιακή πολύπαθη λειτουργία της.
Από τη συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου έχουν αποκλειστεί όλες οι ενδιαφερόμενες ομάδες κοινωνικοί εταίροι, το αναπηρικό κίνημα, γονείς ΑΜΕΑ, εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, επιστημονικά σωματεία, κλπ. η κοινωνία ολόκληρη. Πρέπει να αποσυρθεί άμεσα!
Το νέο νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή υποβαθμίζει δραματικά  την εκπαίδευση καθώς και τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς της πράξης των Δασκάλων – Νηπιαγωγών  ΠΕ 70 και ΠΕ 60 καθηγητών ΔΕ,  που αυτή την στιγμή υπηρετούν σε όλες τις δομές και υποσυστήματα της ΕΑΕ.
Ανοίγει την κερκόπορτα για απόλυση χιλιάδων εκπαιδευτικών;
 Αφού:
α) με τον Ν. 3966/2011, παρ.1, άρθρο 56.  έχουν μετατραπεί ΟΛΕΣ οι οργανικές ΠΕ 70 και ΠΕ 60 όπως και στη ΔΕ αντίστοιχα σε ΠΕ 71 και ΠΕ 61. Μένουν ξαφνικά χωρίς οργανικές θέσεις   ΟΛΟΙ  οι προσοντούχοι εκπαιδευτικοί με 2, 3 και παραπάνω πτυχία, εξειδικεύσεις, που εδώ και δεκαετίες στηρίζουν με την πολύτιμη και αναντικατάστατη εμπειρία και προφορά τους τα ΑΜΕΑ μέσα σε πραγματικά αντίξοες  εργασιακά συνθήκες.
 Γεγονός το οποίο είναι γνωστό  από το 2011, η ΔΟΕ- ΟΛΜΕ  εθελοτυφλεί χωρίς καν  να προσποιηθεί ότι αντιτίθεται με μια απλή ανακοίνωση!

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Ευχή από καρδιάς: Καλή Ανάσταση

«Πού να σε κρύψω, γιόκα μου, να μη σε φτάνουν οι κακοί;
Σε ποιο νησί του Ωκεανού, σε ποια κορφήν ερημική;
Δε θα σε μάθω να μιλάς και τ’ άδικο φωνάξεις
Ξέρω πως θάχεις την καρδιά τόσο καλή, τόσο γλυκή,
που με τα βρόχια της οργής ταχιά θενά σπαράξεις.

Τη νύχτα θα σηκώνομαι κι αγάλια θα νυχοπατώ,
να σκύβω την ανάσα σου ν’ ακώ, πουλάκι μου ζεστό
να σου τοιμάζω στη φωτιά γάλα και χαμομήλι,
κ’ υστέρα απ’ το παράθυρο με καρδιοχτύπι να κοιτώ
που θα πηγαίνεις στο σκολιό με πλάκα και κοντύλι…

Κι αν κάποτε τα φρένα σου μ’ αλήθεια, φως της αστραπής,
χτυπήσει ο Κύρης τ’ ουρανού, παιδάκι μου να μη την πεις
Θεριά οι ανθρώποι, δεν μπορούν το φως να το σηκώσουν
Δεν είν’ αλήθεια πιο χρυσή σαν την αλήθεια της σιωπής.
Χίλιες φορές να γεννηθείς, τόσες θα σε σταυρώσουν!»
ΒΑΡΝΑΛΗΣ Κ.: «Οι πόνοι της Παναγιάς»

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Ο κ. πρόεδρος χρησιμοποιεί τη σφραγίδα για προσωπικό του θέμα


 Τέλος στο θέμα της Σχολικής Επιτροπής με την ανταπάντηση της Ένωσης Γονέων στον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής. Ελπίζουμε πως πήρατε μια μικρή γεύση για το πώς ακριβώς λειτουργεί αυτό το αρμόδιο όργανο ευθύνης για τα σχολεία μας...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ  ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ 4ης Δ.Κ.Δ.Α.


Το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων της 4ης Δ.Κ.Δ.Α. σχετικά με ανακοίνωση  που εστάλη σε σχολεία από τον πρόεδρο της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής κ. Κοντό, ενημερώνει τα μέλη του για τα εξής:

Η Ένωση γονέων και κηδεμόνων εκπροσωπείται από νόμιμα εκλεγμένο Δ.Σ.
Αυτό συλλογικά και κατά πλειοψηφία παίρνει αποφάσεις.  Δεν φέρει το όνομα καμίας κυρίας και αποτελείται από αιρετά μέλη. Μέλημα του Δ.Σ. της Ένωσης είναι να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μαθητών των σχολείων της περιοχής της και να τα εκπροσωπεί όπως απαιτείται στα όργανα που οι νόμοι ορίζουν να συμμετέχει.

Ο κύριος πρόεδρος της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής χρησιμοποιεί τη σφραγίδα της για να απαντήσει σε ένα έγγραφο επί προσωπικού θέματος το οποίο το ορίζει ως «Ανακοίνωση».

Είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιείται η σφραγίδα της σχολικής επιτροπής χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει Δ.Σ.  και να έχει παρθεί σχετική απόφαση.
Τονίζουμε επίσης ότι χρησιμοποιεί την θέση του για να διευθετήσει  προσωπικό θέμα όπως φαίνεται στο έγγραφο του. Συγκεκριμένα αναφέρεται σε μία κυρία που δεν έχει επώνυμο ούτε ιδιότητα.

Τονίζεται επίσης στην  ανακοίνωση  ότι ο κύριος πρόεδρος είναι αντιπρόεδρος της 4ης Διαμερισματικής κοινότητας. Με βάση το νόμο  του Καλλικράτη που επικαλείται κύριος πρόεδρος ο θεσμός του αντιπροέδρου του Διαμερίσματος έχει καταργηθεί από το 2012. Μήπως να διαβάσει το νόμο καλύτερα και να μην χρησιμοποιεί ο ίδιος τίτλους που δεν υφίστανται πλέον;

Το κείμενο που εστάλη στα σχολεία, με προτροπή στους διευθυντές των σχολικών μονάδων να το δώσουν στους Συλλόγους Γονέων, ήταν γραμμένο χωρίς το λογότυπο του Δήμου της Αθήνας, όπως άλλα έγγραφα που αυτοί λαμβάνουν. Νομιμοποιούνται οι διευθυντές των σχολείων να είναι διακομιστές τέτοιων εγγράφων; Με ποιό δικαίωμα ο κύριος πρόεδρος τους εμπλέκει σε μια τέτοια πρακτική;

Ο νόμος λέει ότι  η σχολική επιτροπή και  πρόεδρός της είναι υπεύθυνοι για την υλική και κτηριακή συντήρηση των σχολικών μονάδων των οποίων την ευθύνη έχει ο Δήμος και δεν νομιμοποιούνται για τίποτε περισσότερο.

Η προσωπική απάντηση του προέδρου της σχολικής επιτροπής στην Ένωση Γονέων

Ο πρόεδρος της Σχολικής Επιροπής της 4ης Δημοτικής Κοινότητα Χ. Κοντός με ανακοίνωση του προς όλα τα σχολεία και τους Συλλόγους γονέων απαντά στην καταγγελία της Ένωσης Γονέων. Σε προσωπικό τόνο και απαντώντας σε ένα όνομα που πολλοί γονείς ίσως δεν γνωρίζουν.
    Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Το τελευταίο χρονικό διάστημα η κα Σπυρούλα της ‘Ενωσης Γονέων της 4ης Δημοτικής Κοινότητας και μαζί η παρεούλα της, πετάνε την λάσπη, το ψέμα, την υποκρισία και πάνω απ όλα «μεγαλοστομίες», προσπαθώντας να με μειώσουν, να με συκοφαντήσουν και τέλος θέλουν να μας διδάξουν την Δημοκρατία. Ποιοί; Αυτοί;  Έλεος ποια!!!!
Βέβαια θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για την μεγάλη διαφήμισή τους στο πρόσωπό μου, αλλά κάποια ερωτήματα χρήζουν να δώσουν επιτέλους τις απαντήσεις τους.
1.     Γνωρίζει ότι είμαι Πρόεδρος της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης;
2.     Γνωρίζει ότι είμαι εκλεγμένος από τους Πολίτες ως Αντιπρόεδρος της 4ης Δημοτικής Κοινότητας;
3.     Γνωρίζει η κα Σπυρούλα… ότι βάσει του νόμου Καλλικράτη έχω το δικαίωμα να πηγαίνω σε όλα τα σχολεία, να τα ελέγχω και να μιλάω όταν πρέπει, διότι τα πάντα σχεδόν έχουν μεταβιβασθεί στον Δήμο; Ο Δήμαρχος της Αθήνας κος Γιώργος Καμίνης, με τίμησε και μου ανέθεσε όλες αυτές τις αρμοδιότητες.
4.     Γνωρίζει η κα Σπυρούλα… που υπογράφει φαρδιά πλατιά με τον γραμματέα της ότι δεν μπορούν να υποδεικνύουν πράγματα και γεγονότα που δεν είναι της αρμοδιότητάς τους; Τώρα αν ξέχασα να ζητήσω την άδεια τους ζητώ συγνώμη!!!. Την επόμενη φορά θα προσέξω και θα πάρω την άδεια τους!!! Φαίνετε ότι δεν έχουν καταλάβει ακόμα που βρίσκονται, και που οδηγούν την  Ένωση!!!

Μια σχολική Επιτροπή με κριτήρια εκλογικής πελατείας

Μια σχολική Επιτροπή (αυτή του 4ου διαμερίσματος) η οποία αντί να προσπαθεί να βρει λύσεις για τα μείζονα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων στην περιοχή της οποίας έχει την εποπτεία, διαχειρίζεται κατά το πως φυσάνε οι προσωπικές σχέσεις του προέδρου της και των άλλων "ανεξάρτητων" μελών της, τα λιγοστά χρήματα που δίνει η μνημονιακή κυβέρνηση για την εκπαίδευση.
Μια σχολεική Επιτροπή η οποία αντί να ακούει όλα τα σχολεία, κινείται με προσωπικά κριτήρια εκλογικής πελατείας. Μια σχολική Επιτροπή η οποία ποτέ δεν δημοσίευσε με διαφάνεια όπως οφείλει από τους νόμους, τις αποφάσεις και τα οικονομικά της. Για μια τέτοια σχολική Επιτροπή, η καταγγελία της Ένωσης Γονέων δεν είναι έκπληξη. Ούτε η επιστολή του προέδρου της στην Ένωση, ούτε η ανταπάντηση-καταγγελία της Ένωσης. Σε ξεχωριστές αναρτήσεις ανεβάζουμε όλα τα κείμενα. Η πρόταση μας πάντως είναι μια. Διαθέστε ένα απόγευμα να επισκεφθείτε τη συνεδρίαση της σχολικής επιτροπής για να διαπιστώσετε με τα ίδια σας τα αυτιά και μάτια, το "ενδιαφέρον" των διοικούντων για την εκπαίδευση, τα κοινά και τις ευθύνες για τις οποίες υποτίθεται έχουν ψηφισθεί....          


                                                   ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
    
Το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων της 4ης Δ.Κ.Δ.Α καταγγέλλει την πρακτική  και το ρόλο του προέδρου της Πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής της 4ης Διαμερισματικής Κοινότητας Δήμου Αθήνας ,σε εκλογές για ανάδειξη νέου Δ.Σ. Δημοτικού Σχολείου μέλους της Ένωσής μας.

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Το 60ο αρίστευσε στους αγώνες και πήρε το Χρυσό στη διαγωγή


Μεσημέρι 10ης Απρίλη στο σχολείο. Ξαφνικά αντηχεί το σύνθημα. "60, 60, 60"
Βγαίνουμε έξω, χαρούμενα παιδιά τρέχουν από την είσοδο με ένα πλατύ χαμόγελο σε ολόκληρο το πρόσωπό τους. Κέρδισαν!
Οι αγώνες που έδωσαν οι μαθητές του 60ου δημοτικού σχολείου με τους μαθητές του Πρότυπου δημοτικού(Μαράσλειο) στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα ήταν το καλύτερο μάθημα για εμάς όλους.


Όχι γιατί η ομάδα ποδοσφαίρου κέρδισε τους "αντιπάλους" του Μαράσλειου. Ούτε γιατί τα κορίτσια μας έφθασαν ένα πόντο πριν τη νίκη. Όχι γιατί κρατούσαν χαμογελαστά τα μεταλλεία συμμετοχής τους στους αγώνες που αναβίωσαν το ολυμπιακό πνεύμα.

Ήταν μάθημα επειδή τα παιδιά μας αρίστευσαν στη συμπεριφορά, τη διαγωγή, το ομαδικό πνεύμα, την συλλογική προσπάθεια.
Είναι γιατί είμαστε περήφανοι(όπως είπε μια δασκάλα τους) που το σχολείο μας έχει πολύ καλά παιδιά.



Συγχαρητήρια σε όλους, τους δασκάλους γυμναστικής, τους δασκάλους του σχολείου μας και από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.
Συγχαρητήρια στους μαθητές γιατί κουβαλάνε καθημερινά τις αξίες που τους "παιδεύουν" στο σχολείο τους. (Περισσότερες φωτο στην ομάδα μας στο fb)

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Ημέρα Παιδείας: Η διάλυση-αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης έχει στόχο. Tην έξοδο των παιδιών από το σχολείο

Δυο πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις έγιναν την Κυριακή 6 Απρίλη στη διάρκεια της Ημέρας Παιδείας που οργάνωσαν τέσσερα δημοτικά σχολεία της 4ης δημοτικής κοινότητας, το 58ο, το 60ο, το 144ο και το 145ο. Η Ημέρα Παιδείας έγινε στο 144ο σχολείο στο οποίο φιλοξενήθηκαν και όλα τα παιδιά με τις δικές τους δράσεις.

Οι γονείς είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις δυο συζητήσεις που λόγω χρόνου τελικά, έγιναν μια, ενώ τα παιδιά την ίδια ώρα στο προαύλιο του σχολείου έπαιξαν ομαδικά παιχνίδια με την ομάδα του  37ου συστήματος Προσκόπων και αργότερα έδωσαν φιλικά μάτς ποδοσσφαίρου και μπάσκετ. Οι ομάδες χορού των σχολείων μετά τις συζητήσεις των γονιών, παρουσίασαν ένα χορό και καταχειροκροτήθηκαν.


Η Ημέρα Παιδείας άρχισε με τη συζήτηση για το ενιαίο Λύκειο. Στο πάνελ ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ Σταμάτης Νικολάου και ο πρόεδρος του κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ(ΚΕΜΕΤΕ) Παύλος Χαραμής εξήγησαν με αποκαλυπτικά στοιχεία τι ακριβώς σημαίνει η εφαρμογή του νέου νόμου για το ενιαίο Λύκειο. Ο Π.Χαραμής με μια εμπεριστατωμένη μελέτ, κατέδειξε πως το άμεσο αποτέλεσμα του νόμου είναι να εγκαταλείπουν τα παιδιά το σχολείο και να μπαίνουν στον κόσμο της μαζικής ανεργίας. Το ενιαίο Λύκειο "αριστοκρατοποιείται" και εκτιμάται, σύμφωνα με τα στοιχεία, πως το 60% των παιδιών θα πρέπει να κατευθυνθεί στην τεχνική εκπαίδευση ήδη από το Γυμνάσιο. Χωρίς δηλαδή να έχει ο γονιός ή το παιδί την "πολυτέλεια" να αποφασίσει τι θα γίνει όταν μεγαλώσει. Το εκπαιδευτικό σύστημα τον εξαναγκάζει να εγκαταλείψει τη μόρφωση και τη γενική παιδεία, με την εγκαθίδρυση ενός αυταρχικού μοντέλου αξιολόγησης και αριθμών που βλέπουν και λογαριάζουν τους μαθητές ως ...νούμερα.
Με νούμερα μετράνε και τους εκπαιδευτικούς, τους οποίους απολύουν ή θέτουν σε διαθεσιμότητα. Ήδη στα τρία χρόνια αποχώρησαν-απολύθηκαν από την εκπαίδευση περισσότεροι από 30.000 εκπαιδευτικοί ενώ δεν έγινε καμία πρόσληψη. Τη συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων στο 144ο σχολείο Κώστας  Ανατολίτης.
Η δεύτερη συζήτηση για το δημοτικό σχολείο και τον τυφώνα του σχεδίου Αρβανιτόπουλου για την αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ήταν μια πραγματική αποκάλυψη για τους γονείς.
Η δασκάλα Τατιάνα Χαλικιά, μέλος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών "Ο Αριστοτέλης" απέδειξε και κατέδειξε με στοιχεία πως η εφαρμογή της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών είναι στην ουσία η ολοκληρωτική καταστροφή του δημόσιου σχολείου που πρέπει να μορφώνει και να (εκ)παιδεύει τα παιδιά. Ένας απίστευτος κατάλογος με κουτάκια και λέξεις-έννοιες που εξετάζουν το σχολείο ως "μονάδα", επιχειρηματική βέβαια, την οποία πρέπει να βαθμολογήσουν οι δάσκαλοι(και οι γονείς) και να προτείνουν αυτοί λύσεις. Κι αν δεν τις βρούν το σχολείο, οι δάσκαλοι αλλά και οι μαθητές παίρνουν "κακό" βαθμό και δεν θα έχουν πόρους για την επόμενη χρονιά.

Ένα σχέδιο ολοκληρωτικής επέλασης που θα οδηγήσει στο στείρο ανταγωνισμό, τους διευθυντές να παραδίδονται σε ορέξεις ιδιωτικων εταιρειών για να πάρουν χορηγία για το σχολείο, στους δασκάλους που θα θέλουν να πάρουν "καλό βαθμό", άρα δεν θα ενδιαφέρονται για τους μαθητές ή να τους μάθουν πράγματα και τους γονείς οι οποίοι θα πρέπει να πληρώνουν σε ιδιωτικά μαθήματα για να πάρει καλό βαθμό το παιδί τους.
Επιπλέον, όπως κατέδειξε ο δάσκαλος Λουκάς Καβακλής, με τα στοιχεία που ζητάει το υπουργείο "φακελώνονται" όλοι οι μαθητές στο υπουργείο Παιδείας για "παραπτώματα" συμπεριφοράς. Φακέλωμα που τους συνοδεύει σε όλη τη ζωή τους και ως "εργαζόμενο" και ενήλικα! Η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Σπυρούλα Πρεσβέλου μίλησε για τα προβλήματα υποχρηματοδότησης των σχολείων και κάλεσε τους Συλλόγους Γονέων να αναλάβουν δράση απέναντι στα σχέδια του υπουργείου.
Τη συζήτηση συντόνισε η πρόεδρος του 60ου δημοτικού σχολείου Ματίνα Παπαχριστούδη η οποία παρουσίασε τη νέα τάση στην επικοινωνιακή καταιγίδα αναδιάρθρωσης της δημόσιας εκπαίδευσης. Στον Τύπο και τις διάφορες ομάδες συμβούλων κυριαρχούν οι μελέτες εταιρειών ή συμβούλων στις οποίες κάτω από τον τίτλο
"Γιατί οι μεταπτυχιακοί τίτλοι είναι χάσιμο χρόνου", αναλύεται πως η εκπαίδευση-μόρφωση είναι "χάσιμο χρόνου και χρήματος".
"Για την "υγιή οικονομική και κοινωνική ανέλιξη τον 21ο αιώνα", οι χώρες πρέπει να ξεχάσουν τα "κολέγια, τις σχολές και τα πανεπιστήμια", γιατί "πρόσφατα στοιχεία ερευνών έχουν δείξει ότι όχι μόνο τα κολέγια, οι σχολές και τα πανεπιστήμια δεν αποτελούν βασικές οδούς προς το χώρο της εργασίας, αλλά επιπλέον ότι τα παιδιά είναι σε θέση να διαχειριστούν τη ζωή τους, δίχως τη μεσολάβηση του γυμνασίου και του λυκείου! Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα η οποία εκδόθηκε υπό τον τίτλο: Escaping the endless adolescence, δείχνει ότι όχι μόνο το σχολείο είναι αχρείαστο, αλλά ακόμη περισσότερο ότι είναι επιβλαβές για την ελευθερία που έχουν ανάγκη τα παιδιά για να εξελιχθούν.
Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να εστιάσουν σε
"εκπαιδευτικά προγράμματα ειδίκευσης και πρακτικής άσκησης".

Λένε δηλαδή: "τι χρειάζονται οι μακροχρόνιες σπουδές, όταν η πρακτική άσκηση και ειδίκευση είναι αυτοί οι παράγοντες που καθιστούν τους νέους αξιοποιήσιμους στο χώρο της εργασίας; Χρησιμότερο θα ήταν αν, κατά τα χρόνια μαθητείας τους στο γυμνάσιο και στο λύκειο, οι νέοι παρακολουθούσαν τέτοια προγράμματα, έτσι ώστε αργότερα, στο κολέγιο, να είναι ικανοί για πραγματικές δουλειές, που οι εργοδότες εκτιμούν και πληρώνουν, αντί να επιβαρύνονται με δάνεια σπουδών.
Με βάση αυτή η θεωρία που επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, εξηγούνται πολύ καλά και τα περίφημα σποτάκια του υπουργείου Παιδείας με τα οποία μας διαφημίζουν γιατί τα παιδιά μας δεν χρειάζεται να γίνουν γιατροί ή δικηγόροι αλλά να γίνουν μοδίστρες και ηλεκτρολόγοι...
Στο τέλος των δυο συζητήσεων τέθηκε και το ερώτημα -στόχος της Ημέρας Παιδείας. Κι εμείς οι γονείς τι κάνουμε; Το ερώτημα οφείλει να απαντήσει κάθε Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων μετά το Πάσχα. Γιατί όπως ακούσαμε από το υπουργείο παιδείας θα αποσταλούν στα σπίτια των οικογενειών τα περίφημα ερωτηματολόγια αξιολόγησης του σχολείου και των δασκάλων.
Κανονικά λοιπόν πρέπει να συγκεντρωθούν όλα αυτά στους Συλλόγους Γονέων και να αποφασίσουν πως θα ανταπαντήσουν στο υπουργείο Παιδείας, αξιολογώντας τη δική του πολιτική.
Αυτή που θέλει να διώξει τα πολλά παιδιά από τα δημόσια σχολεία και να κρατήσει τα λιγότερα, όσα θα μπορούν να πληρώνουν ιδιωτικά μαθήματα για να γίνουν "ανταγωνιστικές μονάδες".

Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Πετάνε εκατ. ευρώ για να διώξουν δασκάλους και μαθητές


Ο Σύλλογος εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης "Αλέξανδρος Δελμούζος" αποκαλύπτει το χορό των εκατομμυρίων ευρώ που στήθηκε γύρω από την αυτοαξιολόγηση - αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Τα στοιχεία που παρατίθενται πιο κάτω είναι αποκαλυπτικά με πηγή το ΕΣΠΑ. Επίσης καλείται η ΔΟΕ να αξιοποιήσει τα στοιχεία και να μην επιτρέψει να παίζονται παιχνίδια στις πλάτες των εκπαιδευτικών
.

Σύλλογος ΠΕ "Αλέξανδρος Δελμούζος"
Η άλλη πλευρά της αυτοαξιολόγησης - αξιολόγησης. Χορός εκατομμυρίων ευρώ γύρω από την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών
Με μια απλή επίσκεψη στην ιστοσελίδα του προγράμματος ΕΣΠΑ www.espa.gr αλλά και στο χώρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) στη Διαύγεια http://et.diavgeia.gov.gr/f/iep/ μπορεί κανείς, με μια πρόχειρη ματιά, να διαπιστώσει τον χορό των εκατομμυρίων ευρώ που έχει στηθεί γύρω από την αυτοαξιολόγηση - αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

1.Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας – Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης . Προϋπολογισμός: € 7.200.000
2. Προκαταρκτικές Ενέργειες για την Εφαρμογή Συστήματος Αξιολόγησης
Προϋπολογισμός € 1.490.000
Πηγή : http://www.espa.gr/el

Είναι πράγματι λυπηρό να διαπιστώνει κανείς πως το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) της χώρας μας, αντί να ανοίγει νέους ορίζοντες στην εκπαίδευση στηρίζοντας τον μαχόμενο εκπαιδευτικό της τάξης και να παράγει επιστημονικό έργο, καθορίζει τη στάση του με μοναδικό γνώμονα την απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και να εξαντλεί σχεδόν όλη του τη δράση στη διαχείριση των κονδυλίων αυτών φτάνοντας στο σημείο να ασχολείται με τις μερίδες μπιφτεκιών και βουτημάτων των γευμάτων των σεμιναρίων. Τα τεράστια ποσά και η αγωνιώδης προσπάθεια είσπραξής τους μπορούν να ερμηνεύσουν την επιμονή του ΙΕΠ να συγκροτηθούν πάση θυσία οι "ομάδες εργασίας' στις σχολικές μονάδες, δίνοντας αγώνα για να υποτάξει τους διευθυντές των σχολικών μονάδων και να κάμψει την αντίσταση του εκπαιδευτικού κινήματος.
Προκαλεί αγανάκτηση όταν κανείς διαπιστώνει ότι σε αυτή την πρωτοφανή αυταρχική προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας για την χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, που οδηγεί στην κατάργηση κάθε έννοιας παιδαγωγικής και δημοκρατικής ελευθερίας στα σχολεία μας, πως πρωτοστατούν και πάλι τα ίδια πρόσωπα, γνωστά σε όλους μας από τις διάφορες θέσεις της εκπαίδευσης που κατείχαν και κατέχουν πάνω από μισό αιώνα τώρα, ως πολυθεσίτες τις περισσότερες φορές ακόμη και ως συνταξιούχοι, προσπαθώντας να πείσουν ακόμη και σήμερα πως κομίζουν το νέο και ότι διαχρονικά είναι οι μοναδικοί κάτοχοι της επιστημονικής αλήθειας για τα παιδαγωγικά ζητήματα στη χώρα μας.

Πάμε....Παιδεία


Σήμερα από τις 10.30 το πρωί έως και το μεσημέρι στις 2.00 οι γονείς συζητάμε, προβληματιζόμαστε, μαθαίνουμε, ρωτάμε, ενημερωνόμαστε.
Στην Ημέρα Παιδείας που οργανώνουμε 4 δημοτικά σχολεία της 4ης δημοτικής κοινότητας.
Τα παιδιά μας παίζουν με τους προσκόπους και αγωνίζονται σε φιλικά μάτς μεταξύ τους. Οι ομάδες χορού θα χορέψουν.
Μια διαφορετική Ημέρα Παιδείας για όλους μας. Σας περιμένουμε.
(Το 144ο σχολείο είναι πίσω από το Κολυμβητήριο)

Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Την κλωστή της Ειρήνης ξετυλίγουν το Σάββατο οι μαθητές της Τρίτης τάξης

Είμαστε όλοι καλεσμένοι. Στο σχολείο μας το απόγευμα τα παιδιά της Γ' τάξης δίνουν μια μοναδική παράσταση για την Ειρήνη.
Η Ειρήνη μέσα από τα λόγια και τα μάτια των παιδιών. Με πολύ μεράκι και πολλές πρόβες είναι έτοιμα να μας καταπλήξουν υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της κυρίας Ιωάννας και της κυρίας Μάρθας.

ΑΡΝΟΥΜΑΙ…

Είμαστε δάσκαλοι, παιδαγωγοί 
κι όχι γραφειάδες και δούλοι…
   
Είμαι ένας επιστρατευμένος δάσκαλος. Ένας διευθυντής σ’ ένα σχολείο στο κέντρο της Αθήνας ή οπουδήποτε στην επαρχία… Λίγη σημασία έχει ο τοπικός προσδιορισμός… Μεγαλύτερη δίνω στη χρονική συγκυρία…Όταν στις 24 Μαρτίου πληροφορήθηκα  την τελευταία εγκύκλιο του υπουργού Παιδείας με την οποία με υποχρεώνει να προχωρήσω στη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας, παρά τη θέλησή μου και παρά τη θέληση όλων των εκπαιδευτικών του σχολείου μου, την ίδια  στιγμή που το 93%  των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δηλώνει ενυπόγραφα την αντίθεσή του σ’ αυτή τη διαδικασία γνωρίζοντας πολύ καλά το γιατί, μια λέξη κυριάρχησε στο μυαλό μου:
ΑΡΝΟΥΜΑΙ
Κι η λέξη αυτή μου  ’φερε στο νου ένα βιβλίο… Το ΑΡΝΟΥΜΑΙ του Αντώνη Σαμαράκη… Το βρήκα στη βιβλιοθήκη μου με μια προσωπική του αφιέρωση τότε που τον γνώρισα κι ήμουν 10 χρονών… Γυρνώντας τις σελίδες του έφτασα στο τελευταίο διήγημα που έδωσε και τον τίτλο σ’ αυτό το  βιβλίο…
Ο ήρωάς του ήταν ένας από τους πέντε που μια νύχτα του ’43 κρυφτήκανε σ’ έναν σιδηροδρομικό σταθμό και περασμένα μεσάνυχτα τον τίναξαν στον αέρα…
«Ήταν τότε αυτή η μικρή λέξη:ΑΡΝΟΥΜΑΙ
που τη γράφανε στους τοίχους με μαύρη μπογιά και που δεν ήταν μονάχα μια μικρή λέξη.
ΑΡΝΟΥΜΑΙ
ήταν η Αντίσταση στον κόσμο του Κατακτητή.
ΑΡΝΟΥΜΑΙ
ήταν το πάθος και το πείσμα της ζωής εναντίον του ρεύματος, εναντίον της ηττοπάθειας, εναντίον της υποταγής, εναντίον του θανάτου.» Η ιστορία που πολύ θα ήθελα να τη διηγηθώ, αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός μου εδώ τώρα, εξελίσσεται στα χρόνια μετά την κατοχή και τον πόλεμο και τελειώνει ως εξής: «Αριστερά του, πλάι του, υψώνονταν οι ψηλοί, γκρίζοι τοίχοι… οι καπναποθήκες είχανε πάντα τους ίδιους ψηλούς γκρίζους τοίχους… αυτός είχε πάντα την ίδια δύναμη για Αντίσταση…Έσκυψε, πήρε το μπικ… πήγε προς τον τοίχο της καπναποθήκης... με κεφαλαία νευρικά γράμματα, ακριβώς σαν και τότε στην Κατοχή, έγραψε: ΑΡΝΟΥΜΑΙ»
Αυτό θέλω κι εγώ να γράψω…
ΑΡΝΟΥΜΑΙ να γίνω μαριονέτα στα χέρια αυτής της κυβέρνησης…
ΑΡΝΟΥΜΑΙ να συμβάλλω εκτελώντας παράνομες εντολές στην εξαφάνιση της δημοκρατίας που ακόμη αναπνέει στα σχολεία….
ΑΡΝΟΥΜΑΙ να σκύψω το κεφάλι, να κάνω κάτι που όχι απλά δεν πιστεύω ότι πρέπει να γίνει, αλλά το θεωρώ και καταστροφικό για το μέλλον του δημόσιου σχολείου…
ΑΡΝΟΥΜΑΙ να συμβιβαστώ, να γίνω συνένοχος και να παρουσιάζω σαν άλλοθι τις «εντολές των ανωτέρων μου». Οι δάσκαλοι δεν είναι στρατιώτες και τα σχολεία δεν είναι στρατόπεδα…
ΑΡΝΟΥΜΑΙ να αναθέσω, να πάρω μέρος σε ομάδες εργασίας, να ετοιμάσω εκθέσεις, να μελετήσω δείκτες, να δημιουργήσω σχέδια εργασίας, να «βάλω πλάτη» για να ολοκληρωθούν προγράμματα που σχεδιάζουν άνθρωποι κλεισμένοι στα χρυσά κλουβιά τους που δεν έχουν καμία σχέση με την εκπαίδευση για να πλουτίζουν κάποιοι και να απολύονται κάποιοι άλλοι…
Μιλάμε στους μαθητές μας για τη συνέπεια και προσπαθούμε να τους μάθουμε να είναι συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις τους. Την ίδια συνέπεια θεωρώ πως πρέπει να δείχνουμε πρώτα εμείς κάνοντας τα λόγια μας πράξεις. Είμαστε δάσκαλοι, παιδαγωγοί κι όχι γραφειάδες και δούλοι…

Δασκάλα: Αρνούμαι να μετέχω σε κάτι που θα μας γυρίσει 30 χρόνια πίσω...

Εγώ, λοιπόν, δεν το σκύβω το κεφάλι!

Από την Φανή Μπουμπονάρη

Είμαι εκπαιδευτικός της ΠΕ από το 1988 όταν για πρώτη φορά στα 22 μου χρόνια κλήθηκα να εργαστώ σε Δημόσιο σχολείο της Καβάλας από όπου και κατάγομαι. Η μητέρα μου φιλόλογος από αυτούς που οι επιθεωρητές δεν πολυσυμπαθούσαν γιατί είχε το τσαγανό σε δύσκολες εποχές να μη σκύβει το κεφάλι.Στη μνήμη αυτής της μάνας που με δίδαξε να αγωνίζομαι, να έχω πάντα ψηλά το κεφάλι, να μην ζητώ ποτέ ρουσφέτια και εκδουλεύσεις αλλά να αγωνίζομαι και να κατακτώ τους στόχους μου αλλά και για τα παιδιά μου που θέλω να ακολουθήσουν τον δρόμο το δύσκολο του αγώνα και όχι του κιοτή γράφω αυτό το κείμενο.
Η περίφημη αξιολόγηση είναι μπροστά στις πύλες όχι μόνο των σχολείων αλλά και των σπιτιών των μαθητών μας.
Η ΔΟΕ όμως τηρεί σιγή ιχθύος. Γιατί; Επειδή κάποιοι παίρνουν χρήματα από όλα αυτά.
Οι διοργανωτές σεμιναρίων, οι αξιολογητές, οι ομάδες εργασίας του Υπουργείου   κοκ. Χρήματα του ΕΣΠΑ. Χρήματα που δεν δίνονται στα σχολεία αλλά σε πρόσωπα. Δεν πειράζει που τα σχολεία δεν έχουν πετρέλαιο, υλικά για πειράματα, χαρτί φωτοτυπικό, σφουγγάρια, μαρκαδόρους για τον πίνακα ...... όλα αυτά επαφίενται στον πατριωτισμό των δασκάλων και των γονιών.
Σημασία έχει να αξιολογήσουμε τους εκπαιδευτικούς που βλέπουν τα παιδιά πολλές φορές περισσότερες ώρες από τους γονείς τους.
Τους εκπαιδευτικούς που τα πρώτα χρόνια τα περισσότερα παιδάκια στην τάξη αποκαλούν τη δασκάλα τους μαμά.Τους εκπαιδευτικούς που αγωνιούν και καμαρώνουν "τα παιδιά τους" .

Σήμερα το σχολείο μας είναι κλειστό

Είναι κλειστό γιατί όλοι οι δάσκαλοι μας απεργούν. Όλοι. Απεργούν για να συνεχίσουμε εμείς όλοι να έχουμε σχολεία. Γιατί αν περάσει η απόφαση του υπουργού που μοιράζει τα δικάς μας λεφτά, αυτά που στερεί από τα σχολεία και την κοινωνία, σε ημετέρους συμβούλους για να (υποτίθεται) αξιολογήσουν τους δασκάλους, δεν θα έχουμε σχολεία. Αν περάσουν οι ομάδες "αυτοαξιολόγησης" (άλλη στρεβλή λέξη κι αυτή στο νέο σύστημα επιβολής νέας γλώσσας), τα παιδιά μας θα αξιολογούνται με κριτήρια ολοκληρωτισμού.
Είναι δύσκολο να το καταλάβουμε αυτό οι γονείς; Ναι είναι δύσκολο. Γιατί μας πιπιλάνε το μυαλόμε λέξεις και έννοιες που χαϊδεύουν τα αυτιά αλλά στην ουσία οδηγούν στην έξοδο των παιδιών μας από το σχολείο.
Πως θα συμβεί αυτό; έχει επινοηθεί ολόκληρο σύστημα για αυτό. Σύστημα που το ονόμασαν αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση. Με περίτεχνους δείκτες και νούμερα. Διαβάστε, ενημερωθείτε, μην ακούτε ότι λένε τα κανάλια, είναι "πληρωμένα πιστόλια" προπαγάνδας. Η ουσία είναι μια. Μέσα από αυτό το σύστημα οι δάσκαλοι θα είναι υποχρεωμένοι να αξιολογούν τους μαθητές με δείκτες οριζόμενους και αν αν ένα παιδί, πολλά παιδιά δεν καταφέρουν π.χ να κάνουν αφαίρεση, βαθμολογούνται με "μείον", και σε λίγο θα εκδιωχθεί από το σχολείο! Ναι, θα εκδιωχθεί γιατί το "σχολείο" με τον μάνατζερ διευθυντή του, θα έχει υψηλούς στόχους για να βρει λεφτά. Γονείς, ελάτε την Κυριακή 6 Απριλίου στην Ημέρα Παιδείας. Για αυτό ακριβώς οργανώνεται. Για να συζητήσουμε και να μάθουμε τι ακριβώς παίζει στην εκπαίδευση. Για να ακούσουμε επιτέλους αυτά που γίνονται και όχι αυτά που θέλουν άλλοι να μάθουμε ή να μην μάθουμε.