Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Το υπουργείο Παιδείας καλύπτει το 19% των αναγκών σε δασκάλους!

Από το 2.500 στο 13.000 είναι μακρύς ο δρόμος

sxoleia_aithouses.jpg

Τα κλειστά σχολεία δεν άνοιξαν χθες, παρά τις επίσημες «δεσμεύσεις» του υπουργείου Παιδείας την περασμένη εβδομάδα
 στην Εφημερίδα των Συντακτών
Με ανακοίνωσή του στις 25/9/2015 και υπό τον τίτλο «Προσλήψεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», το υπουργείο Παιδείας αναφέρει: «Από τη Δευτέρα 28/09/2015 επιλύεται το πρόβλημα των κλειστών σχολείων». Ωστόσο, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική...Με μόλις 2.579 προσλήψεις σε νηπιαγωγούς και δασκάλους, που θα τοποθετηθούν σε σχολικές μονάδες όχι νωρίτερα από την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, το μόνο που θα καταφέρει η νέα ηγεσία είναι να περιορίσει ντροπιαστικά φαινόμενα, όπως αυτό που κατεγράφη μέσα στον Σεπτέμβρη, με μαθητές να πηγαίνουν... εκ περιτροπής σε σχολείο (2ο Δημοτικό Αναβύσσου), καθώς υπήρχαν μόνο δύο δάσκαλοι και η διευθύντρια!

Υπολειτουργία

Kενά εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Μετά και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης διορισμού των αναπληρωτών, είναι ξεκάθαρο πως το πρόβλημα της υπολειτουργίας των σχολείων παραμένει.

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Γενική Συνέλευση, εγγραφή νέων μελών, δραστηριότητες

Αγαπητοί γονείς, διαβάστε τις ανακοινώσεις του ΔΣ του Συλλόγου μας. 
Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για να δείτε την έναρξη των δραστηριότητων και τη φόρμα συμπλήρωσης. Αιτήσεις διανέμονται κάθε πρωί έξω από το σχολείο.


Πρόσκληση σε τακτική Γενική Συνέλευση
Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

Αγαπητοί γονείς, μέλη και μη μέλη του Συλλόγου Γονέων
Η τακτική γενική συνέλευση του Συλλόγου Γονέων θα πραγματοποιηθεί στις 28 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 μ.μ στο σχολείο μας.

Σε περίπτωση μη απαρτίας
Η Γενική Συνέλευση θα γίνει τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στις 7.30 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας.

Θέματα:
·      Δράσεις γονιών και Συλλόγου Γονέων τη νέα σχολική χρονιά

·      Κινητοποίηση και δράση γονιών στην αντιμετώπιση των προβλημάτων σχολείου και εκπαίδευσης

·      Οικονομικός Έλεγχος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς

Στη γενική συνέλευση καλούμε να εγγραφούν στο Σύλλογο οι γονείς των μαθητών μας της Α’ τάξης.


Στη Γενική Συνέλευση και τις ψηφοφορίες, μετέχουν οι ταμειακώς εντάξει. Η εγγραφή και συνδρομή για τη νέα σχολική χρονιά, 5 ευρώ, μπορεί να δίνεται πριν τη γενική συνέλευση.

Για το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων


Η πρόεδρος                                          Η γενική γραμματέας
Ματίνα Παπαχιστούδη                       Έφη Βαζαίου-Γούτου

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Διαβάζουμε τι προβλέπει το 3ο μνημόνιο για την Παιδεία

Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα κληθεί να εφαρμόσει το πρόσφατα, από τη Βουλή, ψηφισμένο 3ο μνημόνιο , το οποίο     περιλαμβάνει τις ακόλουθες δεσμεύσεις και ρυθμίσεις για το σύνολο της παιδείας

Επικαιροποίηση Εκθεσης ΟΟΣΑ του 2011
Οι αρχές θα διασφαλίσουν τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του τομέα της εκπαίδευσης σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ και αυτό θα τροφοδοτήσει την προγραμματισμένη ευρύτερη στρατηγική ανάπτυξης.
Οι αρχές, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, θα επικαιροποιήσουν, έως τον Απρίλιο του 2016, την αξιολόγηση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος που εκπόνησε ο ΟΟΣΑ το 2011 (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ).
Πανεπιστήμια
Η εν λόγω επανεξέταση θα καλύπτει όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των δεσμών μεταξύ έρευνας και εκπαίδευσης και της συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων και επιχειρήσων με σκοπό την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας .
Νέο Σχολείο
Μεταξύ άλλων, η επανεξέταση θα αξιολογήσει την υλοποίηση της μεταρρύθμισης του «Νέου Σχολείου», το περιθώριο περαιτέρω εξορθολογισμού (των τάξεων, σχολείων και πανεπιστημίων), τη λειτουργία και διακυβέρνηση των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την αποδοτικότητα και αυτονομία των δημόσιων εκπαιδευτικών μονάδων και την αξιολόγηση και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα.
Πρακτικές ΟΟΣΑ
Η επανεξέταση θα προτείνει συστάσεις σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές των χωρών του ΟΟΣΑ.
Σχέδιο δράσης έως τον Μάιο του 2016
Με βάση τις συστάσεις της επανεξέτασης, οι αρχές θα εκπονήσουν επικαιροποιημένο εκπαιδευτικό σχέδιο δράσης και θα υποβάλουν προτάσεις για δράσεις το αργότερο έως τον Μάιο του 2016, οι οποίες θα εγκριθούν έως τον Ιούλιο του 2016, και εφόσον είναι δυνατόν, τα μέτρα θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ πριν από το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.
Αξιολόγηση-ωράριο εκπαιδευτικών
Ειδικότερα, οι αρχές δεσμεύονται να ευθυγραμμίσουν τον αριθμό διδακτικών ωρών ανά μέλος του προσωπικού, καθώς και την αναλογία μαθητών ανά τάξη και ανά εκπαιδευτικό, με τις βέλτιστες πρακτικές των χωρών του ΟΟΣΑ, το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2018.

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Αυτά είναι τα κενά στα σχολεία, πρέπει να δράσουμε κι εμείς οι γονείς


Δελτίο Τύπου των Συλλόγων ΠΕ της Α΄ Αθήνας (Α’ Αθηνών, Αθηνά, Αριστοτέλης, Μακρυγιάννης, Παρθενώνας), από την παράσταση διαμαρτυρίας στην Α’ Διεύθυνση Εκπαίδευσης, τι είπε η διευθύντρια εκπαίδευσης

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη παράσταση διαμαρτυρίας των Συλλόγων ΠΕ της Α΄ Αθήνας, «ο Αριστοτέλης», Α’ Αθηνών, «Αθηνά», «ο Παρθενώνας», Βύρωνα «Ρ. Ιμβριώτη», «ο Μακρυγιάννης», στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και συνάντηση με την Διευθύντρια Εκπαίδευσης. Στην παράσταση, συμμετείχαν εκτός από τους παραπάνω συλλόγους, δύο μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ, οι αιρετοί του ΠΥΣΠΕ, εκπρόσωποι των Ενώσεων και των Συλλόγων Γονέων και πολλοί συνάδελφοι.
Στη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων ΠΕ, με βάση τις πάγιες θέσεις και τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος, έθεσαν το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν αυτή τη στιγμή τη λειτουργία των σχολείων και απαίτησαν άμεσες λύσεις. Από την συνάντηση με τη Διευθύντρια εκπαίδευσης, προκύπτει ότι:

·                                   Η κατάσταση στην εκπαίδευση με τους μηδενικούς μόνιμους διορισμούς για μια ακόμα χρονιά, είναι εκρηκτική. Χιλιάδες είναι τα κενά σε όλη τη χώρα ενώ πολλά σχολεία δεν έκαναν ούτε αγιασμό λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Το σχολείο άνοιξε, ο Σύλλογος Γονέων άνοιξε...

Καλή Σχολική Χρονιά ευχηθήκαμε. Με κινητοποιήσεις μάλιστα για να αποκτήσουμε πάλι τη Σοφία, την καθαρίστρια του σχολείου μας. Διαφορετικός τρόπος φέτος για να πούμε Καλή Χρονιά στα παιδιά μας και στους δασκάλους.
Η δράση του Συλλόγου Γονέων έχει ήδη αρχίσει και θα συνεχιστεί και με όλες τις άλλες δράσεις μας. Τα κενά του σχολείου σε ειδικότητες πιέζουν αφόρητα και δεν μπορεί το σχολείο μας να έχει ένα κανονικό πρόγραμμα φοίτησης. Τα "μεγάλα έργα" που είχαν δεσμευτεί για το σχολείο μας (πράσινη στέγη, προαύλιο, κ.λ.π.), έμειναν στη μέση. Υπάρχει το σοβαρό πρόβλημα της φτωχοποίησης.
 Αύριο Τετάρτη συνεδριάζει το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και θα αποφασιστεί η πρώτη μας γενική συνέλευση των μελών μας με τα πολλά και ενδιαφέροντα θέματα.
Απο τους γονείς περιμένουμε τη μεγάλη συμμετοχή, όπως πάντα και την  ενεργή δράση δίπλα μας. Καλούμε επίσης τους γονείς των μικρών μαθητών της Α' τάξης να γραφτούν στο Σύλλογο Γονέων.
Η συνδρομή για όλους μας για αυτή τη σχολική χρονιά θα δοθεί στη γενική συνέλευση. Θυμίζουμε ότι η πληρωμή συνδρομής είναι ο πρώτος όρος για συμμετοχή στο Σύλλογο Γονέων και για τη συμμετοχή στις εκλογές για ανάδειξη μελών του ΔΣ.
Θυμίζουμε επίσης πως με αυτά τα λίγα χρήματα ο Σύλλογος Γονέων προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες που υπάρχουν.
Καλή μας Αρχή και να είμαστε δυνατοί να αντιμετωπίσουμε δυναμικά και τα άλλα, σοβαρά προβλήματα του σχολείου μας.

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Γυμναστές δεν έχουμε, Μέρα αθλητισμού ανακοινώνει το υπουργείο παιδείας!

Ή αλλιώς το υπουργείο Παιδείας μας κάνει πλάκα...


Στα πολλά έγγραφα που στέλνει η διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης υπάρχει και το παρακάτω. Το οποίο πολύ μας έκανε τα γελάσουμε. Ορίστηκε λοιπόν Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού η πρώτη Δευτέρα Οκτωβρίου κάθε σχολικής χρονιάς. Δηλαδή με άλλα λόγια στις 5 Οκτωβρίου, οι μαθητές μας δεν θα κάνουν μάθημα αλλά αθλητικές εκδηλώσεις.
Μάλιστα, υπέροχη ιδέα. Μόνο που στο σχολείο μας, όπως και στα περισσότερα σχολεία της περιοχής μας αλλά και της χώρας, δεν υπάρχουν γυμναστές! Στο δικό μας δε σχολείο ούτε ένας γυμνστής. Περιμένουμε κι εμείς τους αναπληρωτές, δηλαδή φέξε μου και ...όποτε το υπουργείο Παιδείας δει και αποφασίσει πως έχει κονδύλια από το ΕΣΠΑ πάντα με προέγκριση της τρόϊκας και του Ολλανδού ανθύπατου στο Μαξίμου, για να ανακοινώσει τις "προσλήψεις" αναπληρωτών. Και μετά τα ξεκινήσει ο Γολγοθάς των διαδικασιών. Καλό Νοέμβριο, Δεκέμβριο κι άν...
Οπότε το υπουργείο παιδείας πράγματι μας κάνει πλάκα. Τα σχολεία χωρίς δασκάλους, με χιλιάδες κενά και εκατοντάδες ώρες σχολείου χαμένες και οι γραφειοκράτες του υπουργείου βρήκαν ημέρα για τον σχολικό Αθλητισμό. Δεν το έβαζαν τουλάχιστον Ιανουάριο, όταν θα ξέρουμε σίγουρα αν θα έχουμε γυμναστές στο σχολείο μας;
Διαβάστε και εσείς:
ΘΕΜΑ 9ο : «2η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού»
ΣΧΕΤ.: Το υπ’αριθμ. πρωτ. 141822/Δ5/10-9-2015 έγγραφο του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. Το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει θεσμοθετήσει, με την 143571/Γ4/10-09-2014 Υ.Α. ως Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου κάθε σχολικού έτους. Την ημέρα αυτή γίνεται η «εθιμική» έναρξη των Σχολικών Αγώνων. Στις σχολικές μονάδες της χώρας δεν γίνονται μαθήματα αλλά διοργανώνονται αθλητικές και άλλες – επικουρικές, ως προς το θεματικό άξονα - εκδηλώσεις.

Η Αγωνιστική Συνεργασία Γονέων για την έναρξη της Σχολικής Χρονιάς

     ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΟΝΕΩΝ
4ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας
Αγαπητοί γονείς.
Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινάει και για ακόμη μια φορά η έναρξή της συνοδεύεται με χιλιάδες προβλήματα στα σχολεία.
 Τα σχολεία ανοίγουν φέτος με 20.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς, με λιγότερα χρήματα και υπερχρεωμένες σχολικές επιτροπές, με λιγότερα τμήματα και παιδιά στοιβαγμένα σε αίθουσες «κλουβιά», χωρίς μεταφορά, τα ολοήμερα θα υπολειτουργήσουν με παιδιά στοιβαγμένα ανά 40 και 50, χιλιάδες παιδιά θα στεγαστούν σε ακατάλληλα και επικίνδυνα σχολικά κτίρια, ενώ για ακόμη μια χρονιά θα υπάρχουν χιλιάδες παιδιά που υποσιτίζονται και λιποθυμούν από την πείνα.
Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες της εγκατάλειψης των σχολείων, εκ μέρος των κυβερνόντων και των πολιτικών παιχνιδιών που παίζονται σε βάρος των παιδιών μας με την μη υπογραφή των συμβάσεων των καθαριστριών.
Γνωρίζουμε όλοι ότι όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής στην παιδεία, όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια. Η κατάσταση δυσχεραίνει καθώς οι οικογένειες  βρίσκονται κάτω από το βάρος της ανεργίας, της φτώχειας και των φόρων που συνεχώς μεγαλώνουν με νέα μέτρα και νέα μνημόνια.
Αγαπητοί γονείς,

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Και ο ...αρμόδιος αγώνα θέλει...

Μετά την ιδιαίτερα δυναμική παρουσία γονιών από πολλά δημοτικά σχολεία της 4ης δημοτικής Κοινότητας χθές το απόγευμα στη συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής, βρέθηκε λύση για τις καθαρίστριες. Καλούνται σήμερα να υπογράψουν ένα "προσωρινό" χαρτί για να αναλάβουν δουλειά στα σχολεία μας το μεσημέρι!
Τα μέλη της σχολικής επιτροπής χθές προσπαθούσαν να "πείσουν" τους εξαγριωμένους γονείς πως δεν μπορούν να λάβουν ευθύνη και να βάλουν στα σχολεία "ανασφάλιστες" και "απλήρωτες" συμβασιούχες καθαρίστριες. Πως οι άλλες σχολικές επιτροπές των άλλων δημοτικών κοινοτήτων "παρανόμησαν". Πως δεν έχουν στα χέρια τους την αναγκαία υπουργική απόφαση του υπ. Παιδείας που αποσαφηνίζει το καθεστώς εργασίας των συμβασιούχων για την οποία εργασία και πληρωμή είναι αρμόδιο το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.
Κάτω από την αφόρητη πίεση των γονιών που εξήγησαν με οργισμένο τρόπο πως μπορεί να σκάσει η υγιεινομική βόμβα στα σχολεία, πως ουδόλως τους ενδιαφέρει αν φταίει η προηγούμενη κυβέρνηση που αδιαφόρησε για ένα τόσο μείζον ζήτημα και τα φόρτωσε στον κόκκορα, πως ουδόλως νοιάζεται για τη "θεσμική ευθύνη" των νομικών προσώπων του δήμου που ναι μεν εκλέγονται αλλά αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί από αυτό, "δεσμεύθηκαν" πως αν σήμερα δεν είναι στο σχολείο οι καθαρίστριες θα εισηγηθούν να κλείσουν τα σχολεία. Δηλαδή πάλι το μπαλάκι στους γονείς...
Στο εύλογο ερώτημα γονέων πως μπόρεσαν να "παρανομήσουν" πέρυσι και προπέρσι, όταν η ίδια σχολική επιτροπή της 4ης Κοινότητας αποδέχθηκε να μπουν την 1η Σεπτεμβρίου οι συμβασιούχες καθαρίστριες στα σχολεία και να εργαστούν ανασφάλιστες και απλήρωτες από την 1η ως και τις 17 Σεπτεμβρίου, δεν μπορούσαν να απαντήσουν! Εξαιρούμε τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Διονύση Κολιόπουλο γιατί είναι νέος πρόεδρος και κατανοούμε τη βαριά ευθύνη που αισθάνεται, όπως και τα όσα οικονομικά μπάχαλα βρήκε στη Σχολική Επιτροπή του 4ου διαμερίσματος.
Αδυνατούμε όμως να κατανοήσουμε τα γελάκια, τις ειρωνίες και τις ανοησίες που εκτόμιζαν τα παλιά μέλη της Σχολικής Επιτροπής που έδειχναν να αντιμετωπίζουν τους οργισμένους γονείς σαν πρόβατα προς σφαγή!
Οι καθαρίστριες αναμένεται να μπουν στα σχολεία σήμερα το μεσημέρι. Από όσα ακούσαμε χθές από τα μέλη της Σχολικής Επιτροπής περιμένουμε με ενδιαφέρον να πράξουν αυτό που επί μια ώρα έλεγαν. Να αγωνιστούν μαζί με τους γονείς για να γίνουν οι καθαρίστριες μόνιμες στα σχολεία μας! Ώστε να μην είναι ανασφάλιστες και απλήρωτες, όπως και οι ίδιοι...

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Οι δάσκαλοι "κλείνουν" δικαίως αύριο τα σχολεία!

Ο Σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης "Αριστοτέλης", σε αντίθεση με όλους τους αρμόδιους φορείς που μέχρι σήμερα ακούσαμε, ανέλαβε την ευθύνη του. Κηρύσσει στάση εργασίας για αύριο Τρίτη από τις 8.00 ως τις 10.00 το πρωί, απαιτώντας με αυτό τον τρόπο να λυθεί άμεσα το ζήτημα.

Η ανακοίνωση του "Αριστοτέλη"
Στον αέρα βρίσκεται η καθαριότητα των σχολείων από την 1η Σεπτεμβρίου. Οι συμβασιούχες καθαρίστριες δεν έχουν επαναπροσληφθεί ακόμα, με αποτέλεσμα τα σχολεία να έχουν ξεκινήσει από την Παρασκευή 11/9 και να μην έχουν καθαρίστριες.
Το πρόβλημα στην πραγματικότητα είναι τεράστιο. Τα σχολεία δεν έχουν καθαριστεί στοιχειωδώς από τον Ιούνιο, με ότι σημαίνει αυτό για την υγιεινή και την ασφάλεια των μαθητών. Ταυτόχρονα, τα σχολεία άνοιξαν, οι μαθητές και οι μαθήτριες άρχισαν να χρησιμοποιούν τους σχολικούς χώρους (τουαλέτες, κ.λπ.) και δεν υπάρχει σε πλήθος από αυτά, προσωπικό για να τα καθαρίσει!
Για να μην γίνει το πρόβλημα εκρηκτικό και να μην φανεί η απόλυτη απαξίωση του κράτους προς τη δημόσια εκπαίδευση και υγεία, ορισμένα από αυτά έχουν καθαριστεί με εντελώς παράνομο τρόπο. Γονείς και καθαρίστριες χωρίς πρόσληψη, χωρίς ασφάλιση και χωρίς προστασία, έχουν αναλάβει το ζήτημα.
Ακόμα και σήμερα, οι διαβεβαιώσεις γίνονται τηλεφωνικά, προφορικά, ανάλογα με το γνωστό και το φίλο που έχει ο καθένας σε κατώτερα ή ανώτερα στρώματα της κυβέρνησης!!! Καμία επίσημη ανακοίνωση, καμία ανάληψη ευθύνης, καμία επίσημη καθοδήγηση για το τι πρέπει να γίνει. Στο δήμο της Αθήνας τα σχολεία είναι βρώμικα ή έχουν καθαριστεί από τις καθαρίστριες χωρίς αυτές να έχουν προσληφθεί, με προσωπικές διαβεβαιώσεις, με εκβιασμούς, με προτροπές για πολιτική επιείκεια!

Ένα "μπαλάκι" οι γονείς αλλά καταφέραμε να μάθουμε τι συμβαίνει με τις καθαρίστριες!

Σε συνέχεια όλων των προηγουμένων ενημερώσεων μέσω του blog μας, σας μεταφέρουμε και σήμερα τα αποτελέσματα των επαφών και της κινητοποίηση μας ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 60ου δημοτικού σχολείου. Τα μέλη του Συλλόγου, γονείς μετά το σχολείο πήγαμε στο γραφείο της αντιδημάρχου κυρίας Ηλιοπούλου, πολιτικής προϊσταμένης της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας η οποία είναι αρμόδια και για τις σχολικές επιτροπές.
Αφού ακούσαμε-επειδή η κυρία Ηλιοπούλου δεν ήταν στο γραφείο της- την ενημέρωση ότι το θέμα κόλλησε στο  Ίδρυμα Νέας Γενιάς και Δια Βίου Μάθησης, το οποίο δεν δίνει το πράσινο φως να ανανεωθούν οι συμβάσεις με τις καθαρίστριες, μάθαμε από εργαζόμενους του δήμου(το σωματείο) πως το θέμα κόλλησε στην Σχολική Επιτροπή του 4ου διαμερίσματος. Λίγο πριν μπούμε στο γραφείο της, μάθαμε επίσης πως όλοι οι δήμοι στην Αττική αλλά και όλα τα άλλα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Αθηναίων, πήραν την ευθύνη πολιτικά και προσωπικά και ανανέωσαν τις συμβάσεις με αποτελέσμα σήμερα πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων να μην έχουν πρόβλημα. Εκτός από την 4η δημοτική κοινότητα.
Το γεγονός επιβεβαίωσε λίγη αργότερα η ίδια η αντιδήμαρχος για το παιδί, κυρία Ηλιοπούλου, η οποία μας δέχθηκε στο γραφείο της. Είμαστε εκεί, γονείς από το 60ο δημοτικό και γονείς από το 145ο δημοτικό που επίσης αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Η κυρία Ηλιοπούλου αφού μας ενημέρωσε για το ζήτημα, όπως ακριβώς τα γνωρίζαμε και έχουμε ήδη ενημερώσει στις προηγούμενες αναρτήσεις μας, δηλαδή την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στις 26 Αυγούστου, τη μη έκδοση υπουργικής απόφασης την οποία απαιτούσε το Ίδρυμα του υπ. Παιδείας, μας είπε το πως ο δήμος αποφάσισε να αντιμετωπίσει έκτακτα το ζήτημα. Με απόφαση το Σαββατοκύριακο έστειλε τις 35 συμβασιούχες καθαρίστριες των δρόμων στο 4ο διαμέρισμα να καθαρίσουν τα σχολεία, τουαλέτες κατά κύριο λόγο, για ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ! Ελπίζοντας πως το θέμα θα λυθεί τις επόμενες ώρες.
Η κυρία Ηλιοπούλου δεσμεύθηκε ότι θα μάθει από την 4η σχολική επιτροπή γιατί δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να ανανεώσει τις συμβάσεις αλλά δεν δεσμεύθηκε (γιατί είπε δεν μπορεί) να ζητήσει από τη σχολική επιτροπή να το πράξει. Δηλαδή όλες οι σχολικές επιτροπές των άλλων δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου Αθηναίων, πήραν την ευθύνη και ειδοποίησαν τις καθαρίστριες να καθαρίσουν τα σχολεία, με τη δέσμευση πως όταν λυθεί το διαδικαστικό με το Ίδρυμα και τη σύμβαση ανάθεσης στο δήμο Αθηναίων θα τις πληρώσουν. Όλες οι δημοτικές Κοινότητες εκτός από την 4η η οποία χθές το βράδυ (Κυριακή) αποφάσισε πως δεν αναλαμβάνει την ευθύνη.
Οι γονείς του 60ου που ειμαστε στο δήμο στην οδό Λιοσίων πήραμε επιτόπου απόφαση και το απόγευμα στις 6.30 καλούμε σε κινητοποίηση στη Σχολική Επιτροπή της 4ης δημοτικής κοινότητας. Για να έχουν αύριο τα σχολεία μας τις καθαρίστριες τους και τα παιδιά μας να μπορούν να μπουν άφοβα στο σχολείο τους....
Και μια τελευταία παρατήρηση. Οι υπηρεσίες του δήμου, όλες ανεξαιρέτως προσπαθούσαν να στρέψουν τους γονείς για κινητοποίηση και διαμαρτυρία στο υπουργείο παιδείας. Όταν τους είπαμε ότι πήγνα κάποιοι άλλοι εκεί και γνωρίζουμε πως ήδη εκδόθηκε η υπουργική απόφαση, το έριξαν στο σορολόπ....Ρωτήστε και τους γονείς που ήταν εκεί....

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Υγειονομική βόμβα τα σχολεία μας! Κινδυνεύει η υγεία χιλιάδων παιδιών!

Τα σχολεία και νηπιαγωγεία εκπέμπουν SOS! 
Από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης "Αριστοτέλης"

Άλυτο παραμένει το πρόβλημα της καθαριότητας των σχολικών μονάδων που δεν έχουν μόνιμο προσωπικό αλλά συμβασιούχες εργαζόμενες/ους στην καθαριότητα. Με βάση τη νομοθεσία δεν μπορούν να υπογραφούν συμβάσεις την προεκλογική περίοδο και η προηγούμενη καθώς και η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μερίμνησαν για να έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα εγκαίρως.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι συγκεκριμένες σχολικές μονάδες να είναι αυτή τη στιγμή εντελώς βρώμικες και φυσικά ακατάλληλες για να δεχτούν τους μαθητές/νήπια στις 11/9, μια και δεν έχουν καθαριστεί ποτέ εδώ και δυο μήνες λόγω έλλειψης προσωπικού! Το πρόβλημα μάλιστα, θα είναι ακόμα πιο οξυμένο όταν τα παιδιά θα περάσουν τις πόρτες των σχολείων και θα χρησιμοποιήσουν τους κοινόχρηστους χώρους, όπως τουαλέτες, οι οποίοι δε θα έχουν καθαριστεί και δεν θα υπάρχει προσωπικό να τις καθαρίσει μετά τη χρήση τους.
Με βάση τα παραπάνω απαιτούμε:
· Να γίνουν τώρα προσλήψεις και να υπογραφούν οι συμβάσεις ώστε τα σχολεία να καθαριστούν για να ανοίξουν
· Αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς (Δήμοι, Περιφερειακές διευθύνσεις, ΥΠΟΠΑΙΘ) να αποφασίσουν αναστολή λειτουργίας των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων ως ότου αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
· Καταγγέλλουμε τις δημοτικές αρχές που δεν έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα
Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων και τους/τις διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων που δεν έχουν καθαρίστριες:
· Να συνεδριάσουν και με έγγραφό τους να δηλώνουν ότι η σχολική τους μονάδα δεν έχει καθαρίστρια/ή, δεν έχει καθαριστεί ώστε να υποδεχτεί με ασφάλεια τους μαθητές και να καλούν τις αρμόδιες υπηρεσίες να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα. Το έγγραφο αυτό να σταλεί στην Α’ Διεύθυνση, στο Δήμο, στη ΔΕΠ και στη Σχολική Επιτροπή.
· Να ζητήσουν με έγγραφό τους επείγοντα έλεγχο καταλληλότητας λειτουργίας της σχολικής μονάδας των σχολικών χώρων από τις υγειονομικές επιτροπές
Ως σωματείο δηλώνουμε επίσης:

· Δε θα ανεχτούμε να χρησιμοποιηθεί το μόνιμο προσωπικό καθαριότητας που καλύπτει τις υπόλοιπες σχολικές μονάδες για να καμουφλαριστεί το πρόβλημα χωρίς να λυθεί
· Καταγγέλλουμε κάθε απόπειρα εκβιασμού των συναδέλφων καθαριστριών να δουλέψουν εθελοντικά κι απλήρωτα, χωρίς ασφάλιση, με την απειλή της μη επαναπρόσληψής τους. Καλούμε τα μέλη του σωματείου μας να αρνηθούν να παίξουν το ρόλο της εργοδοσίας, να μας ενημερώνουν αν συμβεί κάτι αντίστοιχο και δηλώνουμε ότι θα καταγγέλλεται επώνυμα όποιος/α πρόσωπο ή φορέας προβεί σε αντίστοιχους εκβιασμούς!

Επισημαίνουμε τα εξής:

Θεωρούμε ότι η κατάσταση αυτή είναι μεθοδευμένη. Στην πραγματικότητα βιώνουμε την πλήρη εγκατάλειψη της δημόσιας εκπαίδευσης η οποία καλείται να λειτουργεί χωρίς δημόσια φροντίδα. Τα σχολεία καλούνται να λειτουργήσουν χωρίς εκπαιδευτικούς, καθαρίστριες, σχολικούς φύλακες, κυλικεία… Τα σχολεία καλούνται να λειτουργήσουν όπως όπως, με όποιο προσωπικό έχουν επιτρέψει τα μνημόνια και η λεηλασία των δικαιωμάτων! Στόχος όλων αυτών είναι το φτηνό σχολείο, το σχολείο της αγοράς που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και που καλείται να καλύπτει τις ανάγκες του χωρίς κρατική μέριμνα. Ταυτόχρονα, στόχος είναι να πετάξει στο δρόμο τις καθαρίστριες που χρόνια τώρα, με μισθούς πείνας, με πολλά χαμένα μεροκάματα, με καθυστέρηση πληρωμών έως και 6 μήνες, καθαρίζουν τα σχολεία μας, για να τις αντικαταστήσει με ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας, όπου κυριαρχούν οι συνθήκες γαλέρας και οι μισθοί είναι εξωφρενικά μικροί.


Θα πάρουμε την ευθύνη οι γονείς να στείλουμε τα παιδιά μας στα βρόμικα σχολεία;



Γονείς από τρια δημοτικά σχολεία της Ακαδημίας Πλάτωνα, 66ο, 56ο και 60ο, δάσκαλοι μέλη του Συλλόγου "Αριστοτέλης" και συμβασιούχες καθαρίστριες σχολείων βρέθηκαν χθές Τετάρτη το πρωί για παράσταση διαμαρτυρίας στη Σχολική Επιτροπή της 4ης δημοτικής κοινότητας του δήμου Αθηναίων. Παρ΄ ότι η "κινητοποίηση" αυτή είχε αναγγελθεί επίσημα τουλάχιστον από τον "Αριστοτέλη", οι υπεύθυνοι των Σχολικών Επιτροπών δεν βρίσκονταν εκεί. Ενημερωθήκαμε όλοι ότι για το θέμα των καθαριστριών στα σχολεία ενημερώθηκε η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων μόλις την περασμένη Δευτέρα.
Μάθαμε επίσης πως το ζήτημα των καθαριστριών έμεινε άλυτο από την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς η σχολική χρονιά 2015-2016 συμπεριλήφθηκε ξαφνικά με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στο τέλος σε όσα ίσχυαν ως πέρυσι. Δηλαδή οι πληρωμές γίνονται από το Ίδρυμα Νεότητας και Διά Βίου Εκπαίδευσης και οι αλλαγές που προβλέπονται από το νόμο για τους ΟΤΑ θα αφορούν τις σχολικές χρονιές από το 2016 -2017 και μετά. Το Ίδρυμα αρνείται να υπογράψει σύμβαση με το δήμο Αθηναίων επειδή δεν βγήκε υπουργική απόφαση. Και ο δήμος Αθηναίων δεν προσλαμβάνει τις συμβασιούχες καθαρίστριες γιατί, λέει, περιμένει μια απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Με αυτόν τον τρόπο γονείς, δάσκαλοι και κυρίως τα παιδιά μας, αφήνονται στους κινδύνους των βρόμικων σχολείων χωρίς κανείς από τους υπεύθυνους να βγάλει μια επίσημη ανακοίνωση που να εξηγεί το πρόβλημα. Χωρίς να αναλαμβάνει την ευθύνη ως αρμόδιος φορέας για τα σχολεία.
Ζητήσαμε από τη Σχολική Επιτροπή η οποία διαβεβαιώνει πως "πιέζει" από την πλευρά της, να εισηγηθεί στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας να μην ανοίξουν τα σχολεία αν δεν μπουν καθαρίστριες. Η ΔΕΠ να εισηγηθεί στο δήμο Αθήνας που είναι ο μόνος αρμόδιος να κρατά ανοιχτά τα σχολεία ή να κλείνει για λόγους επικινδυνότητας, το κλείσιμο των σχολικών μονάδων που δεν έχουν καθαρίστριες.
Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του '60 δημοτικού σχολείου θα συζητήσει αύριο Παρασκευή τη δική του πρόταση προς τους γονείς του σχολείου μας.
Με δεδομένο ότι έγιναν προτάσεις μήπως οι "γονείς καθαρίσουμε τα σχολεία", ας σκεφτούμε καλύτερα ποιοι γονείς θα πάνε την Τρίτη το πρωί να καθαρίσουν τις τουαλέτες του δημοτικού. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι να καθαριστεί μια φορά το σχολείο αλλά τι θα γίνεται κάθε ημέρα. Στο προαύλιο, τις τάξεις, τις τουαλέτες...

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Ο δήμος Αθηναίων υποχρεούται να κάνει συμβάσεις με τις καθαρίστριες

φωτο 1

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με θέμα " Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την ομαλή λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.που δημοσιεύθηκε στις 26 Αυγούστου 2015,  (Αρ. Φύλλου 102), λύνει τα μυστήρια με την απασχόληση των καθαριστριών στα σχολεία.
Μετά την αναζήτησή μας και αυτά όλα που ακούσαμε ότι ακούστηκαν στη συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής, ωφείλουμε να δώσουμε όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα. Γιατί βέβαια δεν μπορεί η Σχολική Επιτροπή να λέει στην Ένωση Γονέων πως περιμένει τη σύμβαση με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, ενώ από εκεί έχει σταλεί ενημέρωση προς τις σχολικές επιτροπές από τις 11 Ιουνίου 2015(!)-φωτο 1- ότι πλέον δεν είναι αρμόδια για αυτό το θέμα.
φωτο 2
Η παραπάνω Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου -φωτο 2- αναφέρει ρητά ότι ο δήμος Αθηναίων είναι υπεύθυνος για το θέμα για τη σχολική χρονιά 2015-2016. Από την σχολική χρονιά 2016 και μετά αλλάζει το καθεστώς και τα κονδύλια θα εγγράφονται πλέον στο υπουργείο Εσωτερικών.
Συγκεκριμένα ο δήμος πρέπει να καλύψει αυτές τις ανάγκες (καθαριότητας στα σχολεία) και αν δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό τότε θα πρέπει να προσλάβει συμβασιούχους.
Αυτό τουλάχιστον είχαν πει στις καθαρίστριες τον Ιούνιο. Ότι, σιωπηλα(!), οι συμβάσεις τους θα ισχύσουν ως το τέλος του 2015. Και μετά; Βλέπουμε!!!!
Το ίδιο τους ενημερώνει από τον περασμένο Ιούνιο το Ίδρυμα με την ανακοίνωσή του -φωτο 3. 
φωτο 3
Επειδή το ζήτημα αρχίζει και παραγίνεται πολύπλοκο, τα σχολεία, οι δάσκαλοι, οι γονείς και κυρίως τα παιδιά μας δεν φταίνε σε τίποτε να μπουν σε βρώμικα σχολεία με κατσαρίδες σε όλες τις γωνίες.
Ας φροντίσει ο "υπεύθυνος" δήμος να δώσει άμεσα λύσεις.

Το υπ. Εσωτερικών και οι δήμοι υπεύθυνοι για τις καθαρίστριες των σχολείων!


Το καθεστώς στην απασχόληση των καθαριστριών στα σχολεία άλλαξε. Πλέον το Ίδρυμα Νεολαίας και δια Βίου Μάθησης του υπ. Παιδείας δεν έχει καμία σχέση με τη χρηματοδότηση των σχολικών Επιτροπών! Το δηλώνει το ίδιο σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 17 Ιουνίου για την οποία προφανώς είναι ενήμερες οι σχολικές επιτροπές, όπως φυσικά και οι δήμοι που είναι πλέον αρμόδιοι να εξασφαλίζουν από το υπ. Εσωτερικών τα απαραίτητα κονδύλια για τα σχολεία. Και ειδικότερα, όπως αναφέρει ο νέος νόμος, τα κονδύλια για καθαριότητα των σχολείων και τις κατασκνώσεις.
Ο δήμος Αθήνας λοιπόν πρέπει να ζητήσει (ή έπρεπε ήδη να έχει ζητήσει) την προβλεπόμενη χρηματοδότηση για τον καθαρισμό των σχολείων, ήτοι να κάνει σύμβαση 3 μηνών με τις προηγούμενες καθαρίστριες που βρίσκονταν στα σχολεία μέχρι να βρεθεί άλλη λύση.
Το δικό μας αίτημα έχει διατυπωθεί. Μόνιμες προσλήψεις καθαριστριών στα σχολεία, σε όσα δηλαδή δεν έχουν ήδη.
Το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν ειδιοποιηθεί οι καθαρίστριες από τις σχολικές επιτροπές, σημαίνει πως ο δήμος δεν φρόντισε για αυτή την αναγκαία επιδότηση με ειδικό κωδικό από το υπουργείο Εσωτερικών; Και είναι δικιά μας δουλειά να ψάχνουμε τους νόμους για να βρούμε τι ισχύει; Ο δήμος, τι ακριβώς κάνει;
Παρακάτω αναρτούμε την ανακοίνωση του Ιδρύματος που εστάλη τον Ιούνιο σε όλες τις σχολικές Επιτροπές. Και αύριο οι γονείς πραγματοποιούμε Παράσταση διαμαρτυρίας στις 10.00 το πρωί. Να είμαστε όλοι εκεί...

ΘΕΜΑ: Παράταση συμβάσεων καθαριότητας Σχολικών Επιτροπών .

ΣΧΕΤ: α) Το με αρ. ΦΕΚ 193/17-09-2013 τεύχος Α΄ ν.4186 άρθρο 50.

γ) Η με αρ. πρωτ.139696 /Δ4/1.10.2013 ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ.

Σε απάντηση σχετικών ερωτημάτων που τίθενται στην υπηρεσία μας , σας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα:

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Θα στείλουμε τα παιδιά μας στα βρώμικα σχολεία;

Κανονικά στις 11 Σεπτεμβρίου γονείς και παιδιά πηγαίνουμε στα σχολεία μας. Για τον Αγιασμό και τα βιβλία μας...
Πώς όμως θα διαβούμε την πόρτα του σχολείου; Δεν υπάρχουν καθαρίστριες, τα σχολεία παραμένουν βρώμικα, ακαθάριστα από τον Ιούνη. Με κατσαρίδες νεκρές και ζωντανές, με σκουπίδια που κουβάλησε ο αέρας, με σκόνη στις τάξεις και τα θρανία.
Και γιατί δεν έχουμε καθαρίστριες; Γιατί ο δήμος Αθηναίων προτίμησε να ανακοινώσει πως έχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του για το 2014 αλλά άφησε απλήρωτες τις καθαρίστριες! Και όχι μόνο αυτό. δεν φρόντισε να μπουν οι καθαρίστριες στα σχολεία όπως κάθε χρόνο, απλήρωτες μεν, αλλά με υποσχέσεις, την 1η του Σεπτέμβρη.
Δεν γνωρίζουμε αν δεν υπάρχουν πιστώσεις, δεν δόθηκαν χρήματα, δεν βρήκαν χρόνο, είναι προεκλογική περίοδος και άλλες πολιτικάντικες αηδίες του δήμου Αθηναίων.
Αυτό που ξέρουμε είναι ότι τα σχολεία μας είναι βρώμικα. Και σε καμία περίπτωση δεν θα βάλουμε τα παιδιά μας στα σχολεία αν δεν φροντίσει ο δήμος, η Σχολική Επιτροπή ή όποιος άλλος είναι αρμόδιος, να στείλει άμεσα τις καθαρίστριες στα σχολεία.
Μιλώντας και με άλλους προέδρους Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων προτείνουμε σε όλα τα σχολεία που δεν έχουν μόνιμες καθαρίστριες την πρώτη μας Παράσταση Διαμαρτυρίας στην 4η δημοτική κοινότητα, Αλεξανδρείας και Λένορμαν, στη Σχολική Επιτροπή.
Την Τετάρτη στις 10.00 το πρωί. Καλούμε όλους τους γονείς (που ενδιαφέρονται για την υγεία και καθαριότητα των παιδιών μας) να έρθουν στην πρώτη αυτή διαμαρτυρία.
Να ακούσουμε με τα αυτάκια μας γιατί δεν έχουν καθαρίστριες και τι προβλέπεται να γίνει. Κι αν χρειαστεί να πάμε αμέσως και στην Επιτροπή παιδείας του δήμου Αθηναίων.
Η πρόταση μας ωστόσο είναι σαφής.
Κανένας μαθητής σε βρώμικα σχολεία τη Δευτέρα 14 Σεπτέμβρη