Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΟΕ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας


Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. από την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης για τον κατ’ ευφημισμό «Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Σχολείου» και την ανάπτυξη του σχεδιασμού της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.Π.Ε.Θ. για την υποβάθμιση της προσχολικής αγωγής (Ρυθμίσεις Νόμου για την Έρευνα, Υπουργικές Αποφάσεις για το ωράριο των νηπιαγωγών και το ωρολόγιο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου) έχει εκφράσει με κάθε τρόπο την αντίθεσή του και έχει προχωρήσει σε μια σειρά αποφάσεων και κινητοποιήσεων  που στοχεύουν στην ανατροπή όλων αυτών των νομοθετημάτων που απαξιώνουν και υποβαθμίζουν το δημόσιο νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο και το εναρμονίζουν πλήρως στις εντολές του ΟΟΣΑ και τη λογική των σκληρών περικοπών δαπανών και προσωπικού στη δημόσια εκπαίδευση

   Με προμετωπίδα την επιτακτική ανάγκη της άμεσης πραγματοποίησης όλων των μόνιμων διορισμών που χρειάζεται η δημόσια εκπαίδευση παλεύουμε με κάθε μέσο, απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, τη σύνταξη πρακτικών των συλλόγων διδασκόντων στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία  που διαφυλάσσουν τον παιδαγωγικό χαρακτήρα της λειτουργίας τους, συνεντεύξεις τύπου, επιστολές προς γονείς, ενημερώσεις συλλόγων, ενώσεων και ομοσπονδιών γονέων, για την ανάδειξη των δυσμενών επιπτώσεων του σχολείου των περικοπών πόρων και μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών, που δημιουργεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ομάδες γονέων από το "Μαζί για το Παιδί"


Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Αρχίζουν οι δραστηριότητες μαθητών τα Σάββατα


Του ...μνημονίου γίνεται στην Παιδεία

Του Χρήστου Κάτσικα
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΤΩΧΑΙΝΟΥΝ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Πηγή: alfavita
 
Την Δευτέρα 26/09 πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας της ΟΛΜΕ στο υπουργείο Παιδείας, με αφορμή τις νέες απανωτές εγκυκλίους σύμφωνα με τις οποίες ανατρέπονται οι όροι δημιουργίας τμημάτων στα ξενόγλωσσα μαθήματα με βάση το επίπεδο γλωσσομάθειας και την ίδια στιγμή αφαιρείται από το ωράριο των εκπαιδευτικών πληροφορικής το 2ωρο της υποστήριξης στις ερευνητικές εργασίες (project).
                Οι δύο τελευταίες εγκύκλιοι έρχονται να προστεθούν σε όλο το προϋπάρχον αντιπαιδαγωγικό πλαίσιο που συνεχίζει και η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Με τις εγκυκλίους αυτές δημιουργούνται νέα επιπρόσθετα τεχνητά πλεονάσματα στις ειδικότητες τόσο των ξενόγλωσσων μαθημάτων όσο και της πληροφορικής.
Σαλαμωτές  παρεμβάσεις
               Τους τελευταίους μήνες το υπουργείο προχώρησε σε ένα μπαράζ νομοθετικών ρυθμίσεων, εγκυκλίων κλπ, με βάση τις οποίες:
               Μειώθηκε το ωρολόγιο πρόγραμμα στα Δημοτικά κατά 5 ώρες και στα Γυμνάσια κατά 3.
                Διπλασιάστηκε το όριο για να γίνει τμήμα νηπιαγωγείου από επτά σε 14 παιδιά.
                Στην προσχολική αγωγή αποδυναμώνεται το ολοήμερο και μεθοδεύονται συγχωνεύσεις.
                Παραβιάστηκε και επεκτάθηκε έμμεσα αλλά σαφώς το ωράριο νηπιαγωγών και δασκάλων.
                 Αυστηροποιήθηκαν οι προϋποθέσεις για να γίνουν τμήματα στα ΕΠΑΛ και προσανατολισμού στα ΓΕΛ.
                Συγχωνεύτηκαν εκατοντάδες τμήματα στα ΕΠΑΛ και επιπρόσθετα οδηγούνται σε κλείσιμο εκατοντάδες λεγόμενα «ολιγομελή».
                 

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Νερό και σχολεία και ΔΕΗ και δικαστήρια, όλα στο ξεπούλημα ελέω Μνημονίων


%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%b9%ce%bf-%ce%bb%ce%b7%cf%88%ce%b7%cf%82Αναρτούμε στο blog την ανακοίνωση της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ που περνά σήμερα με διαδικασίες fast track από τη Βουλή. Και δεν είναι μόνο το Νερό ή η ΔΕΗ. Ανάμεσα στις εταιρείες που ΕΚΧΩΡΟΥΝΤΑΙ προς πώληση είναι και η εταιρεία Κτηριακές Υποδομές, πρώην ΟΣΚ που έχει την ευθύνη των σχολείων και των δικαστηρίων. Δηλαδή τι μας λέει η κυβέρνηση, που υπακούει τους ξένους των Βρυξελλών; Ό,τι θα πουληθούν τα σχολικά κτήρια;

Η υφαρπαγή   των περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Κράτους ολοκληρώνεται με την παραχώρηση στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών ΑΕ (ΕΔΗΣ Α.Ε.) των Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. , Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. , ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. (ΚτΥπ Α.Ε.) , ΕΛ.Β.Ο. Α.Β.Ε. , ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., Δ.Ε.Η. Α.Ε.
Ο εθνικός / παραγωγικός / οικονομικός / κοινωνικός σχεδιασμός         παραχωρούνται στον απόλυτο έλεγχο των δανειστών.
Αντισυνταγματική η ιδιωτικοποίηση τόσο σημαντικών και δαπανηρών έργων υποδομής.
Καταστρατηγείται η 1906/ 2014 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία ακύρωσε τη μεταβίβαση των μετοχών της ΕΥΔΑΠ στο ΤΑΙΠΕΔ.
Αντιστεκόμαστε στο ζοφερό μέλλον που μας επιφυλάσσουν οι «δανειστές»

Τι σύμπτωση! Έλειπε ο διευθυντής εκπαίδευσης για να μην απαντήσει...

Απουσίαζε ο διευθυντής εκπαίδευσης της Α' Αθήνας από τα γραφεία της Διεύθυνσης, την ώρα της παράστασης διαμαρτυρίας που είχαν προγραμματίσει τα Εκπαιδευτικά Σωματεία.

Τα Σωματεία μας θεωρούν ότι ο διευθυντής εκπαίδευσης επέλεξε να απουσιάζει για να αποφύγει να απαντήσει στα σοβαρότατα προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία Δημοτικών και Νηπιαγωγείων, τις εργασιακές σχέσεις δασκάλων, νηπιαγωγών και ειδικοτήτων, το μέλλον των αποσπασμένων συναδέλφων από άλλα ΠΥΣΠΕ καθώς και τις αυθαιρεσίες που δημιουργούν οι μονοπρόσωπες αποφάσεις χωρίς τη λειτουργία του υπηρεσιακού συμβουλίου.

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Νίκος Φίλης μας δουλεύει, λέγοντας πως δουλεύει για το σχολείο!


  Το υπουργείο Παιδείας μας δουλεύει, γονείς και όλη την κοινωνία. Το περίφημο 2του Νίκου Φίλη "για πρώτη φορά ανοίγουν τα σχολεία χωρίς ελλείψεις" αποδεικνύεται μια μπούρδα και μισή, συγγνώμη κιόλας για την έκφραση. Το δικό μας σχολείο δεν μπορεί να κάνει ακόμη ολοήμερο γιατί δεν έχει συμπληρωθεί η πρωινή βάρδια, ως τη 1.15 θυμίζουμε γιατί το 2.00 έχει καταργηθεί για να περισσέψουν διδασκαλικές ώρες. Και κάπου εδώ αρχίζει η παράνοια και το δούλεμα. Ενώ είχαμε εικατικό- αναπληρωματική εννοείται-και κινητοποιηθήκαμε για να αποκτήσουμε τον επιπλέον δάσκαλο που έλειπε για μια τάξη ώστε να αρχίσει το Ολοήμερο, σήμερα-δυο εβδομάδες μετά το άνοιγμα των σχολείων- μας πήραν την εικαστικό! Δεν έχουμε Πληροφορική, δεν έχουμε γυμναστές, δεν έχουμε μουσική. Και τώρα οι δικοί μας δάσκαλοι των τάξεων πρέπει να καλύψουν τις ώρες της εικαστικού και της μουσικής, άρα πάλι δεν έχουμε Ολοήμερο!
Στο μεταξύ οι γονείς πρέπει επιτέλους να μάθουν πως αντιμετωπίζει τους μαθητές και παιδιά μας το υπουργείο. Σαν ...ώρες. Δεν έχουν δηλαδή οι τάξεις το δάσκαλο τους, έχουν τα σχολεία ΩΡΕΣ που πρέπει να καλύψουν οι δάσκαλοι. Έτσι φέτος το υπουργείο κατάφερε να μειώσει στο ένα τρίτο τις προσλήψεις αναπληρωτών, απολύοντας χιλιάδες νέους δασκάλους. Και φυσικά για έκτη συνεχόμενη χρονιά ΔΕΝ υπάρχουν προσλήψεις.
\Διαβάστε και την ανακοίνωση της ΔΟΕ για να καταλάβετε περισσότερα. Και εμείς οι γονείς ας είμαστε σε εγρήγορση, νομίζω πολύ σύντομα θα τα ξαναπούμε στους δρόμους...


ΔΟΕ: Η συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με τον Υπουργό Παιδείας στις 15/9/2016 και η Γκεμπελική συνέχεια της από την πλευρά του Υπουργού. Στην ανεργία οδηγεί το ΥΠ.Π.Ε.Θ. χιλιάδες αναπληρωτές
 

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Η πρώτη μας δράση, Κινητοποίηση στην Α' διεύθυνση Πρωτοβάθμιας



Προφανώς και δεν ισχύουν οι υπουργικές δηλώσεις πως για πρώτη φορά όλα τα σχολεία λειτουργούν στην εντέλεια από την 1η Σεπτεμβρίου! Όσο κι αν προσπάθησαν να βουλώσουν τρύπες με κενά δασκάλων με τη μέθοδο δημιουργίς τεχνιτών υπεράριθμων δασκάλων, δεν κατάφεραν να κρύψουν τις μεγάλες ελλείψεις. Τέτοιες έχει και το σχολείο μας. Λείπει ένας δάσκαλος για κανονική τάξη, στην εφαρμογή του δικού τους 12+1 ώστε να λειτουργήσει και το Ολοήμερο. Το οποίο Ολοήμερο δεν μπορούσε να λειτουργήσει ούτε με ειδικότητες αφού (άλλο ψέμα κι αυτό) στις αρχές Σεπτεμβρίου ήρθαν στο σχολείο μόλις 2 από τις 6-7 ειδικότητες. Δεκάδες ώρες δηλαδή πάλι χαμένες και για αυτό το δικό μας σχολείο δεν μπορεί να έχει κανονικό πρόγραμμα ως τη 1.15 το μεσημέρι.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια να οικτίρει και να αναθεματίζει την πολιτική. Συγκεντρωθήκαμε χθές το πρωί, είμαστε λίγοι γιατί δεν ενημερώσαμε αρκετά για αυτό, και πήγαμε στην Α΄διεύθυνση Πρωτοβάθμιας στην οδό Δώρρου στην Ομόνοια.
Ο διευθυντής δεν μπορούσε να μας συναντήσει-είχε δουλειά όπως ειπώθηκε. Έτσι μας ενημέρωσε η προϊσταμένη της διεύθυνσης κυρία Χρήστου. Η οποία και δήλωσε πως σύντομα θα έρθει δάσκαλος, πως βγαίνουν τώρα τα κενά και θα καλυφθούν, πως εντός ημερών θα λυθεί το πρόβλημα. Όταν επιμέναμε πως το "εντός ημερών" έχει εξαντληθεί ήδη, η προϊσταμένη μας είπε πως "έχουν δασκάλους" και αν θέλουμε να μας στείλουν προσωρινά έναν δάσκαλο! Και μόνο αυτή η ατάκα μας εξαγρίωσε.
Δείχνει πως βλέπουν τους μαθητές και τα παιδιά μας. Προσωρινά να καλυφθεί ένα πρόβλημα και μετά βλέπουμε.
Φυσικά αρνηθήκαμε, απαιτήσαμε δάσκαλο, μας υποσχέθηκε πως την άλλη Δευτέρα θα βρίσκεται στο σχολείο. Όπως και οι ειδικότητες που λείπουν. Όχι όμως όλες, αφού για παράδειγμα για Γυμναστές πρέπει να περιμένουμε πότε θα βγάλουν οι υπηρεσίες τους "υπεράριθμους" από Γυμνάσια-Λύκεια. Όπως καταλάβαμε δεν πρόκειται να πάρουν ούτε αναπληρωτές Γυμναστές...
Τους ξεκαθαρίσαμε πως εμείς ως γονείς θα συνεχίσουμε για το σχολείο μας και θα ξαναπάμε στη διεύθυνση, αν δεν λυθούν τα προβλήματα, με τα παιδιά μας. Ας τα διδάξουν αυτοί, ας κάνουν το Ολοήμερο στην Α΄διεύθυνση!

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Το μήνυμα της ΑΣΓΜΕ για την Καλή Σχολική Χρονιά

Α.Σ.Γ.Μ.Ε. Ανακοίνωση για τη νέα σχολική χρονιά
 ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το ίδιο έργο παίζεται επί χρόνια …

Αγαπητοί γονείς καλή σχολική χρονιά και καλή δύναμη.
Η νέα χρονιά, βρίσκει τα σχολεία σε χειρότερη κατάσταση από την περσινή, τους γονείς και τις περισσότερες οικογένειες σε δυσχερέστερη θέση να στενάζουν κάτω από το βάρος της ανεργίας, της φτώχειας, της φοροληστείας που συνεχώς μεγαλώνει, με νέα μέτρα.
Τη βάρβαρη αυτή πραγματικότητα, καταγράφει η διαφήμιση εταιρίας με σχολικά είδη : «Σε μια οικογένεια η ανάγκη του ενός μπορεί να είναι έλλειψη του άλλου». Δηλώνει ξεκάθαρα πως η μόρφωση των παιδιών μας παύει να είναι δωρεάν, γίνεται ένα ακριβό εμπόρευμα που φέρνει κέρδη και δεν περιορίζεται μόνο στα σχολικά είδη αλλά και στα φροντιστήρια, τις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες κα.

Το υπουργείο Παιδείας φέτος πραγματοποίησε αλλαγές στα σχολεία, εφαρμόζοντας τις οδηγίες/επιταγές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, κάνοντας το σχολείο φθηνό για το κράτος και ακριβό για τους γονείς.

Είναι πρόκληση και υποκρισία, η κυβέρνηση
 Να προσπαθεί με αφαιρέσεις ωρών διδασκαλίας και χωρίς διορισμούς να καλύψει χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών, τα οποία θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να πολλαπλασιάζονται.
 Να καμώνεται ότι νοιάζεται ώστε όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στο ολοήμερο σχολείο, τη στιγμή που αφαιρεί αυτό το δικαίωμα από όλα τα παιδιά που έχουν έναν ή δύο γονείς που δεν μπορούν να ανανεώσουν την κάρτα ανεργίας ή ανασφάλιστους εργαζόμενους.
 Από τη μια να υπόσχεται 20.000 μόνιμους διορισμούς κι από την άλλη αυτοί να μετατρέπονται σε χιλιάδες απολύσεις.
 Να επιβάλλει την ευέλικτη χρήση του εκπαιδευτικού προσωπικού για να καλύπτει τρύπες, αν και γνωρίζει πως πρόκειται για μια βαθιά αντιπαιδαγωγική και αντιεκπαιδευτική ενέργεια.
 Να διακηρύττει ότι φτιάχνει «ενιαίο τύπο Δημοτικού Σχολείου», ενώ στην πραγματικότητα να περιορίζει τα ολοήμερα και να περικόπτει χιλιάδες διδακτικές ώρες, οδηγώντας τελικά τα σχολεία να διαμορφώνουν το πρόγραμμά τους με όσους εκπαιδευτικούς και με όσες διδακτικές ώρες «περισσεύουν».
 Να καταργεί διθέσια νηπιαγωγεία με λιγότερα από 14 νήπια, να ανοίγει το δρόμο για συμπτύξεις νηπιακών τμημάτων και ενδεχομένως κατάργηση νηπιαγωγείων. Χιλιάδες προνήπια κάθε χρόνο μένουν έξω από την Εκπαίδευση και χιλιάδες ακόμα νήπια κάνουν μάθημα σε ακατάλληλα κτίρια-αποθήκες.
 Να μεγαλώνει το διάλλειμα στα γυμνάσια με μοναδικό σκοπό, την μείωση των θέσεων των εκπαιδευτικών, αδιαφορώντας για τις αναγκαίες παιδαγωγικές συνθήκες οργάνωσης ενός σχολείου.
 Να ορίζει αυστηρά κατώτατα όρια για τη δημιουργία τμημάτων ομάδων προσανατολισμού στα Γενικά Λύκεια, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μαθητές που θα αναγκαστούν να αλλάξουν σχολείο προκειμένου να παρακολουθήσουν την ομάδα προσανατολισμού που επιλέγουν ή ακόμα χειρότερα, να υπάρξουν μαθητές που θα να αναγκαστούν να παρακολουθήσουν άλλη ομάδα προσανατολισμού από αυτή που θα επέλεγαν κανονικά.
 Να επιφέρει αλλαγές στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (υποβάθμιση ειδικών παιδαγωγικών προσόντων που απαιτεί η Ειδική Αγωγή με τη θεσμοθέτηση τοποθέτησης στην Ειδική Αγωγή εκπαιδευτικών της Γενικής Εκπαίδευσης που … «περισσεύουν»).
 Να κλείνει τα μάτια στα χρόνια κτηριακά προβλήματα, στην καθαριότητα, τις μεταφορές των μαθητών, την υποχρηματοδότηση των σχολικών μονάδων, τον υποσιτισμό των μαθητών.

Γι’ αυτή την κατάσταση ευθύνη έχουν τόσο η σημερινή κυβέρνηση αλλά και όλες οι προηγούμενες. Αυτή την αντιλαϊκή πολιτική ενάντια σε εμάς και τα παιδιά μας, την κάνουν συνειδητά και όχι από ανικανότητα.
Ελπίδα υπάρχει εκεί που ο λαός στέκεται στα πόδια του
και απαιτεί την μόρφωση που έχουν ανάγκη τα παιδιά του!

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Όλες οι αλλαγές στα Γυμνάσια από τη φετινή σχολική χρονιά

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπ. Παιδείας

Με νέο προεδρικό Διάταγμα το Υπουργείο Παιδείας αλλάζει το πλαίσιο λειτουργίας των γυμνασίων. Στο παρακάτω δελτίο τύπου, το Υπουργείο Παιδείας συνοψίζει τις αλλαγές στα εξής σημεία:
Α. Τα μαθήματα στο γυμνάσιο επεκτείνονται έως τις 31 Μαΐου. Αυτό διευκολύνεται από τον περιορισμό των εξετάσεων στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Τα γνωστικά αντικείμενα στα οποία οι μαθητές/τριες θα εξετάζονται γραπτώς στο τέλος του έτους περιορίζονται σε τέσσερα (4) για όλες τις τάξεις (από δώδεκα που όριζε το προηγούμενο Προεδρικό Διάταγμα για τη Α΄, δεκατρία  για τη Β΄ και δεκατέσσερα για τη Γ΄ τάξη). Αυτά είναι: α) η Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (κοινή εξέταση των δύο κλάδων, της Γλωσσικής Διδασκαλίας και της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας), β) Μαθηματικά, γ) Φυσική, δ) Ιστορία. \


Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Μπλόκο από δασκάλους στην εγκύκλιο Ολοήμερου

Από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Αριστοτέλης

Μπλόκο στην απόπειρα μετακινήσεων εκπαιδευτικών εκτός Α' Διεύθυνσης πέτυχαν οι μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις των Εκπαιδευτικών Σωματείων της Α' Αθήνας, καθώς και η κατάληψη των γραφείων της Διεύθυνσης. Οι μετακινήσεις αυτές είναι το αποτέλεσμα πλασματικών υπεραριθμιών και συγκάλυψης των κενών που δημιουργεί η εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων και ιδιαίτερα της Υπουργικής Απόφασης για τον "Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Δημοτικού" και της εγκυκλίου εφαρμογής της.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις οδήγησαν μέχρι στιγμής να κατακτηθεί να μην γίνει υπολογισμός σε ώρες, κάθε τμήμα να έχει το δάσκαλό του, να υπάρχει δάσκαλος στα ολοήμερα και να χρησιμοποιηθεί η ενισχυτική διδασκαλία όπου υπάρχουν εκπαιδευτικές ανάγκες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναρτηθούν 143 κενά και 133 υπεραριθμίες.

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Παράνομη η απόφαση του Υπουργείου, λέει η ΔΟΕ

ΔΟΕ : Αν δεν στελεχωθούν τα σχολεία να μη γίνει κατανομή

Το Υπουργείο Παιδείας παρανομεί και ζητά το ίδιο να πράξουν τα Π.Υ.Σ.Π.Ε. και οι Σύλλογοι Διδασκόντων. Οι Σύλλογοι Διδασκόντων δε συναινούν στις διαδικασίες που υπηρετούν τις πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας που διαλύουν το δημόσιο σχολείο. 
Παρά την κίνηση αναδίπλωσης στην οποία προχώρησε το Υπουργείο Παιδείας με την έκδοση της «διορθωτικής» εγκυκλίου στις 25/8 έπειτα από την αντίδραση και τις καταγγελίες της Δ.Ο.Ε. για την πραξικοπηματική εγκύκλιο σχετικά με τις συνεδριάσεις Π.Υ.Σ.Π.Ε. και τον καθορισμό των λειτουργικών κενών, το μόνο που πέτυχε ήταν να αποδείξει ότι προκειμένου να πετύχει τους επικοινωνιακούς του στόχους δε διστάζει να παρανομεί. Μόνο που τώρα προσπαθεί να επιβάλει την παρανομία ως τρόπο λειτουργίας σε Π.Υ.Σ.Π.Ε., Διευθυντές Εκπαίδευσης και Συλλόγους Διδασκόντων.
Η αρχή έγινε με την Υπουργική Απόφαση Φίλη και τις εγκυκλίους σχετικά με τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις εγγραφής μαθητών στα Ολοήμερα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία που απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας στα σχολεία. Συγκεκριμένα:

Καλή σχολική χρονιά με μαθήματα ...διάλυσης απο το υπ. παιδείας

Αντι-παιδαγωγικά μέτρα διαλύουν το σχολείο!..

Γράφει ο Φίλιππος Ευαγγέλου στο www.proinoslogos.gr

Λίγες ημέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εμμένει σε λογιστικές και αντι-παιδαγωγικές πολιτικές με στόχο να εξοικονομήσει εκπαιδευτικούς και πόρους, αγνοώντας την παιδαγωγική και μαθησιακή διαδικασία των μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου.
Δυστυχώς, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προβαίνει με έκδοση εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων, χωρίς διάλογο με την εκπαιδευτική και γονεϊκή κοινότητα, σε αποσπασματικές, αντι-παιδαγωγικές και αντι-επιστημονικές αλλαγές στα Ωρολόγια Προγράμματα των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων τόσο στην πρωινή όσο και στη μεσημεριανή (ολοήμερο) λειτουργία τους.
Οι παραπάνω αλλαγές είναι αντιπαιδαγωγικές διότι δε στηρίζονται σε ερευνητικά – επιστημονικά πορίσματα και δεν ακολουθούν την επιστημονική – παιδαγωγική μεθοδολογία σύμφωνα με την οποία πρώτα αλλάζουν τα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών και τα σχολικά εγχειρίδια που είναι οι βασικοί πυλώνες της παιδαγωγικής και μαθησιακής διαδικασίας στο σχολείο και στη συνέχεια γίνονται αλλαγές στα Ωρολόγια Προγράμματα. Ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει να αγνοεί βασικές επιστημονικές αρχές και προγραμματίζει αντι -επιστημονικές αλλαγές στα Ωρολόγια Προγράμματα που ούτε στις πιο υποβαθμισμένες χώρες δεν θα υλοποιούνταν!