Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Η "μπότα" της τρόϊκας και τα Ολοήμερα σχολεία

Η πικέτα του σχολείου μας
 Σήμερα το πρωί 12 Νοεμβρίου συμμετείχα, ως αντιπρόσωπος του 60ου σχολείου στην Ένωση Γονέων της 4ης Κοινότητας, μαζί με την πρόεδρο της Ένωσης Σπυρούλα Πρεσβέλου στη συνάντηση με τη διευθύντρια του ΠΥΣΠΕ Αθήνας Δ. Χατζημανώλη. Θα θυμούνται τα μέλη του Συλλόγου μας, πώς το δικό μας σχολείο είχε ήδη κινητοποιηθεί και έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στο ΠΥΣΠΕ πριν περίπου ένα μήνα.
Τίποτε δεν έχει αλλάξει από τότε. Τα κενά παραμένουν κενά, στο σχολείο μας λείπουν 68 διδακτικές ώρες, υπάρχουν κενά για την πρωινή ζώνη σε 5 ειδικότητες δασκάλων. Και μόνο εάν καλυφθεί η πρωινή ζώνη, τότε θα μπορεί να δημιουργηθεί και το Ολοήμερο σχολείο. 
Το "ρεπορτάζ" από τη συνάντηση το δημοσιεύω λίγο παρακάτω. Για όσα θέσαμε ως Ένωση Γονέων και τις απαντήσεις που λάβαμε.
Τα αιτήματά μας έξω από την είσοδο...


 Πριν όμως από αυτό, αξίζει μια επισήμανση. Καταλάβαμε πάρα πολύ καλά πως χωρίς πίεση, ισχυρή πίεση τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει. Το μπάχαλο στα δημοτικά σχολεία είναι μια πολιτική. Μια πολιτική που εφαρμόζουν κάποιοι για κάποιους λόγους. Η μόνιμη δε επωδός για την πολιτική τους είναι: Η τρόικα. Η μπότα της τρόϊκας. Η απορία μου, προσωπική πάντα, ήταν πως είναι δυνατόν να έχουν καλυφθεί τα κενά σε άλλες περιοχές της Αττικής και στην Α΄Αθήνας να υπάρχουν ακόμη 200 κενά; Απάντηση δεν υπάρχει. 
 Μ.Π.

Διαβάστε για τη συνάντηση στο ΠΥΣΠΕ και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
...παραμένουν να θυμίζουν την υποχρέωση τους
 <<Εκτιμήσεις, καλές προθέσεις, ελπίδα πως το πρόβλημα ΘΑ λυθεί. Με λίγα λόγια αυτό είναι το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης εκπροσώπων της Ένωσης Γονέων του 4ου (στη συνάντηση πήγαν η πρόεδρος της Ένωσης Σπυρούλα Πρεσβέλου και η αντιπρόσωπος της Γ.Σ, πρόεδρος του 60ου δημοτικού σχολείου Ματίνα Παπαχριστούδη), με τη διευθύντρια της Α' Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας κυρία Δ. Χατζημανώλη.
Η Ένωση Γονέων έθεσε, μεταξύ άλλων, τα δυο σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι γονείς στα σχολεία. Τα εκατοντάδες κενά διδασκαλίας στην πρωινή ζώνη στις ειδικότητες καθώς και την ουσιαστική κατάργηση του Ολοήμερου σχολείου στα χαρακτηριζόμενα ως ΕΑΕΠ (αυτά που σχολάνε στις 2.00 το μεσημέρι).
Όπως επίσης και την τραγική κατάσταση στα Νηπιαγωγεία της περιοχής μας.
Η διευθύντρια της Α' Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας δεν μπορούσε να δεσμευθεί!! Ενημέρωσε την Ένωση πως με βάση την κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, διαβλέπει την πρόθεση άμεσης κάλυψης των κενών.
Σήμερα, 12 Νοεμβρίου υπογράφηκαν οι τοποθετήσεις της ειδικότητας της Γαλλικής γλώσσας και ελπίζει πως μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα γίνει δυνατή η κάλυψη των κενών της πρωινής ζώνης με τις ειδικότητες.
Και το ολοήμερο; Η απάντηση εκεί παραπέμπει μάλλον σε γρίφο προς επίλυση. Τα ολοήμερα σχολεία θα καλυφθούν από ειδικότητες προσληφθέντων μέσω ΕΣΠΑ. Και πάλι υπάρχει ελπίδα πως αυτό θα ολοκληρωθεί σύντομα, έως τα Χριστούγεννα!
Όλα τα παραπάνω, όπως καταλάβαμε, είναι οι καλές προθέσεις και οι εκτιμήσεις.
Η πρόεδρος του ΠΥΣΠΕ Α΄ Αθήνας είναι υπηρεσιακό στέλεχος, που διαμεσολαβεί για την πολιτική του υπουργείου Παιδείας όπως αυτή εφαρμόζεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση. Η πολιτική αυτή, όπως ήδη όλοι οι γονείς έχουν διαπιστώσει, έχει οδηγήσει στην απίστευτη αποδυνάμωση και σταδιακή καταστροφή των δημοτικών σχολείων. Πρόγραμμα ακόμη δεν υπάρχει, διευθυντές και δάσκαλοι γράφουν και σβήνουν καθημερινά το ημερήσιο πρόγραμμα, τα Ολοήμερα δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Στα μεν ΕΑΕΠ δεν λειτουργεί επειδή δεν έχει καλυφθεί η πρωινή ζώνη, στα δε κλασικά δημοτικά επειδή ένας δάσκαλος πρέπει να καλύπτει ως και 70 παιδιά!
Από την πλευρά της Ένωσης Γονέων μεταφέρθηκε στη διευθύντρια η μεγάλη αναστάτωση των γονιών και οι προτάσεις για πιο δυναμικές παρεμβάσεις με στόχο την άμεση κάλυψη των κενών στα σχολεία.
Είναι επείγον κάθε Σύλλογος Γονέων να προχωρήσει σε έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας και αντίδρασης και αυτό να προωθεί άμεσα στο υπουργείο Παιδείας, με κοινοποίηση στην Α΄ διεύθυνση.
Εάν μέχρι τέλος Νοεμβρίου δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της κάλυψης των κενών, το λόγο θα έχουν οι γενικές συνελεύσεις των σχολείων και η Ένωση Γονέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: