Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Το μπάχαλο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Μέσα Νοέμβρη ήδη και στα σχολεία μας ακόμη δεν καλύφθηκαν τα κενά διδασκαλίας. Όχι μόνο στο 60ο δημοτικό, το δικό μας σχολείο, αλλά και σε πολλά άλλα της 4ης Κοινότητας στο δήμο Αθήνας. Δεκάδες ώρες λείπουν καθημερινά, κενά που δεν αναπληρώνονται. Στο δικό μας σχολείο λείπουν 68 διδακτικές ώρες.
"Υπευθύνως" οι υπεύθυνοι αρμόδιοι λένε και ξαναλένε αυτά που τους λένε. Ως την Παρασκευή, λέει τώρα, θα γίνουν οι τοποθετήσεις των ειδικοτήτων. Από ποιούς εκπαιδευτικούς ακριβώς; Κανείς δεν ξέρει.
Σε κάθε σχολείο προσπαθούν με αλχημείες και κόλπα να καλύψουν κενά με στόχο να βγει το Ολοήμερο σχολείο. Δεν βγαίνει με τίποτε. Τα παιδιά μας χάνουν διδακτικές ώρες, με σοβαρές επιπτώσεις στην εκπαίδευση τους. Το γιατί είναι φανερό όσο και αν κρύβεται. Σε σχέση με άλλα σχολεία στα οποία έχουν καλυφθεί τα κενά, σε σχέση με τα ιδιωτικά, σε σχέση με όσους έχουν να πληρώσουν για έξτρα μαθήματα ενίσχυσης, τα παιδιά των δικών μας σχολείων χάνουν γνώσεις.  Χάνουν το δικαίωμα τους στη μόρφωση και την εκπαίδευση.
Αγγλικά, Πληροφορική, Γερμανικά, Γαλλικά, Γυμναστική... αυτά είναι τα μαθήματα που δεν διδάσκονται σήμερα στο σχολείο μας σε όσες ώρες οφείλει να καλύπτει το υπουργείο Παιδεία.
Αύριο Τρίτη η Ένωση Γονέων του 4ου διαμερίσματος θα έχει συνάντηση με τη διεύθύντρια της Α'διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σε συνάντηση που έγινε σήμερα το απόγευμα (παρά τη δυνατή βροχή) στο 52ο Λύκειο, οι γονείς που συμμετείχαμε ενημερώσαμε και ενημερωθήκαμε για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία με τα κενά διδασκαλίας. Έγιναν προτάσεις για πιο δυναμικές παρεμβάσεις στο υπουργείο Παιδείας αλλά και στα σχολεία. Αυτό που προέχει είναι να ενημερωθούν όλοι οι γονείς (όσοι ενδιαφέρονται για το σχολείο των παιδιών τους) για όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Η πρόταση του Συλλόγου Γονέων στην οποία συμφώνησαν και άλλοι Σύλλογοι, είναι να οργανωθεί μια Ημέρα Παιδείας. Μια άλλου τύπου κινητοποίηση με πρωταγωνιστές τους γονείς και τους δασκάλους. Για να μάθουμε και να δράσουμε.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 60ου  "Πλάτων" θα υποβάλλει στην Ένωση Γονέων την πρόταση πιο συγκεκριμένα για την οργάνωση της Ημέρας Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: