Τα ερωτήματα και την έρευνα για το πρόγραμμα "Ευ Ζην" στο οποίο πέρυσι κλήθηκαν να μετέχουν εθελοντικά οι μαθητές των δημοτικών σχολείων, τέθηκαν από τη Νατάσα Τσαπανίδου, μητέρα παιδιού δημοτικού σχολείου. Τα στοιχεία που παραθέτει δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά και απαιτούν να κινητοποιηθούν άμεσα οι γονείς, οι Σύλλογοι τους και τα θεσμικά όργανά τους. Διαβάζουμε για παράδειγμα πως το Ευ Ζην γίνεται "υποχρεωτικό", πως καταχωρούνται στοιχεία που από όσο γνωρίζουμε ανήκουν στο ιατρικό απόρρητο. Με ποιο δικαίωμα το υπουργείο Παιδείας ζητά στοιχεία υγείας των παιδιών μας, τα οποία μάλιστα συλλέγει μια ιδιωτική εταιρεία που "έτυχε" να πάρει το ανάλογο επιδοτούμενο πρόγραμμα από το υπουργείο (παρα)παιδείας;
Διαβάστε αναλυτικά τι γράφει η Νατάσα Τσαπανίδου.Για το πρόγραμμα ΕΥ ΖΗΝ του Υπουργείου Παιδείας.
Συνάδελφοι και Γονείς,
περιμένω από πέρσι μια σοβαρή, συλλογική κίνηση αντίδρασης στο πρόγραμμα ΕΥ ΖΗΝ. Πέρσι ΗΤΑΝ προαιρετικό, φέτος ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ως υποχρεωτικό και ζητείται συναίνεση γονέων μόνο για ένα τεστ του. Πίσω από τα συνήθη ωραία λόγια του Υπουργείου Παιδείας κρύβεται στο ΕΥ ΖΗΝ ένα πανελλήνιας κλίμακας μαθητικό φακέλωμα, με ύποπτους προφανείς στόχους και άλλους αφανείς, που δεν θέλω καν να σκέφτομαι. Αντιδρώντας προσωπικά ως γονιός, δήλωσα με επιστολή μου στο Δημοτικό Σχολείο όπου φοιτούν τα παιδιά μου την κατηγορηματική μου αντίθεση για την συμμετοχή τους στο ΕΥ ΖΗΝ, επιφυλασσόμενη για κάθε νόμιμη ενέργειά μου αν την αγνοήσουν, με το σκεπτικό:
α) ότι στη σχετική υπουργική εγκύκλιο (193728/Γ4/17.12.2013) δεν δηλώνεται πουθενά ΡΗΤΑ ότι είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η συμμετοχή των μαθητών και
β) ότι αναμένω απαντήσεις για τη νομιμότητα εφαρμογής του ΕΥ ΖΗΝ στα σχολεία από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), στην οποία απευθύνθηκα προσωπικά με την ιδιότητα του πολίτη.
Συνάδελφοι και Γονείς, ενημερωθείτε για το ΕΥ ΖΗΝ.
Ο «Μεγάλος Αδελφός» τρυπώνει από παντού στα σχολεία, το βλέπουμε κάθε μέρα. Στο www.alfavita.gr μπορείτε να βρείτε μεμονωμένες περσινές και φετινές αντιδράσεις εκπαιδευτικών συλλόγων για το θέμα, αλλά απαιτείται συλλογική αντίδραση από ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.
Σας παραθέτω το κείμενο που κατέθεσα στην ΑΠΔΠΧ:
«Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 193728/Γ4/17.12.2013 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για τη «Διενέργεια Προγράμματος Ε.Υ.Ζ.Η.Ν.» στην Α/θμια και Δ/θμια εκπαίδευση, ορίζεται ότι στο εν λόγω πρόγραμμα για την αξιολόγηση της σωματικής διάπλασης, φυσικής κατάστασης, των συνηθειών διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας των μαθητών, συμμετέχουν όλοι οι μαθητές που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής. Στο περσινό αντίστοιχο πρόγραμμα ΕΥ ΖΗΝ το Υπ. Παιδείας ζητούσε τη συγκατάθεση του γονέα για τη συμμετοχή του παιδιού του σ’ αυτό. Στο φετινό πρόγραμμα (που πραγματοποιείται μεταξύ 27.1.2014-10.4.2014) η συγκατάθεση γονέα ζητείται μόνο για ένα ειδικό τεστ («παλίνδρομο τεστ αντοχής»), ενώ κατά τα λοιπά η εγκύκλιος αφήνει να εννοηθεί ότι η συμμετοχή των παιδιών στις υπόλοιπες αξιολογήσεις ανθρωπομετρίας, φυσικής κατάστασης και ερωτηματολογίου είναι υποχρεωτική. Τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν και η δημιουργία ατομικών αναφορών για κάθε μαθητή θα καταχωρηθούν στην διαδικτυακή πλατφόρμα του ΕΥ ΖΗΝ στη διεύθυνση http://eyzin.minedu.gov.gr, όχι με την εισαγωγή του ονόματος του μαθητή, αλλά με τον αριθμό μητρώου του, για την ΠΛΗΡΗ διασφάλιση των προσωπικών του δεδομένων, όπως δηλώνεται στην προαναφερθείσα εγκύκλιο (υποβάλλεται συνημμένα).
Παρακαλώ για την απάντησή σας, ει δυνατόν, στα κάτωθι ερωτήματα:
α) αν τα στοιχεία ανθρωπομετρίας/φυσικής κατάστασης/διατροφικών συνηθειών των μαθητών που ζητούνται για το ΕΥ ΖΗΝ ανήκουν στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, λαμβανομένου υπ’ όψιν και του ότι το Υπ. Παιδείας δεν διευκρινίζει πού, με ποιον τρόπο και από ποιον θα χρησιμοποιηθούν αυτά στη συνέχεια (όπως επίσης και από ποιον φορέα χρηματοδοτείται το ΕΥ ΖΗΝ).
β) αν το Υπ. Παιδείας νομιμοποιείται να συλλέξει τέτοιου είδους δεδομένα, και μάλιστα σε υποχρεωτική (όπως διαφαίνεται) βάση, και με τα οριζόμενα γι’ αυτόν τον σκοπό πρόσωπα (Δ/ντές σχολείων και εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής).
γ) αν η υποκατάσταση του ονόματος των μαθητών από τον αριθμό μητρώου τους διασφαλίζει ΠΛΗΡΩΣ (όπως τονίζεται από την εγκύκλιο) τα προσωπικά δεδομένα τους, από τη στιγμή που οι διασταυρώσεις μπορούν να γίνουν πολύ εύκολα και από πολλά πρόσωπα στα ηλεκτρονικά μητρώα που τηρεί το Υπ. Παιδείας.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου