Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Εισήγηση ΔΣ Συλλόγου στη γενική συνέλευση γονιών


Γενική συνέλευση συλλόγου γονέων και κηδεμόνων “Πλάτων” στο 60ο δημοτικό

Αγαπητοί γονείς,
Μια νέα χρονιά έχει αρχίσει με τα γνωστά πλέον σε εμάς προβλήματα. Σε επίπεδο 
δασκάλων σαφώς είμαστε καλύτερα από τις δυο προηγούμενες χρονιές, 
μας λείπουν μόνο 3 ειδικότητες, η σημαντική του Γυμναστή γιατί είναι 40 ώρες την εβδομάδα, θεατρική αγωγή και εικαστικά. Αυτό όμως είναι μάλλον τυχαίο. 
Όχι μόνο δεν γίνονται διορισμοί-εδώ και τέσσερα χρόνια-, οι δάσκαλοι συνταξιοδοτούνται και τα κενά αυξάνονται. 
Από 13.500 επίσημα αναγνωρισμένα κενά από το υπ. Παιδείας (οι δάσκαλοι μιλάνε 
για 25.οοο κενά σε όλη τη χώρα), καλύφθηκαν μόλις 3.500 κενά. 
Αποτέλεσμα πολλά σχολεία στην Αθήνα, την Αττική και σε άλλες πόλεις να λειτουργούν με 3τάξια ή να μην λειτουργούν καθόλου. 
Του χρόνου μπορεί να είμαστε εμείς σε αυτή την τύχη…
Τα κενά θα καλύπτονται υποτίθεται με ΕΣΠΑ, το οποίο όμως έληξε 
και μετονομάστηκε σε ΣΕΣ, δηλαδή Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης. 
Αυτό δεν άρχισε ακόμη, καθώς δεν εντάχθηκαν οι προτάσεις των φορέων.
Πρακτικά, η εκπαίδευση είναι το πρώτο και μεγάλο θύμα της πολιτικής των μνημονίων. Θα επιδιώξουμε μια συνάντηση με δασκάλους (προτείνοντας το στην ένωση γονέων της 4ης κοινότητας) γιατί οι δάσκαλοι έχουν ήδη αρχίσει κινητοποιήσεις, έγινε μια στο υπουργείο την περασμένη Τετάρτη μαζί με γονείς των οποίων τα σχολεία δεν λειτουργούν και γίνεται μια ακόμη, αυτή την Τετάρτη με το ίδιο αίτημα. Να ανοίξουν τα σχολεία με δασκάλους! Εν έτη 2015! Θα ζητήσουμε από την Ένωση Γονέων να επιδιωχθεί συνάντηση με τους δασκάλους για τα εκπαιδευτικά αιτήματα για μια προσπάθεια συντονισμού των δράσεων μας.
Η πολιτική των μνημονίων δεν μένει βέβαια εκεί. Οι δήμοι, ιδιαίτερα ο δήμος Αθήνας δεν έχει ως προτεραιότητα την εκπαίδευση, αυτό είναι σαφές. Η λειτουργία των σχολείων, το ρεύμα, ο καθαρισμός, το βάψιμο, το εποπτικό υλικό, το προαύλιο, κ.λ.π. ανήκουν στο δήμο. Τα λιγοστά χρήματα που έδιναν μέχρι πριν 4 χρόνια, έχουν περικοπεί κατά 60% (δήλωση προέδρου της σχολικής επιτροπής). Επίσης έχουν πάρει τις αρμοδιότητες που είχε η σχολική επιτροπή σε πολλά ζητήματα και πλέον παίρνουν έως και τα καθαριστικά! Θα πω ένα παράδειγμα. Το αίτημα μας για βάψιμο του σχολείου έχει εγκριθεί από πέρυσι. Δεν είχαν όμως προσωπικό, γιατί ως γνωστόν, όχι προσλήψεις, όχι λεφτά για σχολεία. Φέτος προσέλαβαν με τα προγράμματα της 5μηνης “δουλείας” εργαζόμενους στη διεύθυνση μέριμνας των σχολείων. Όμως δεν έχουν χρώματα. Γιατί ο σχετικός διεθνής(!) διαγωνισμός στο δήμο Αθηναίων δεν ολοκληρώνεται εδώ και δυο χρόνια.
Πρακτικά το σχολείο μας δεν θα βαφτεί, όπως σταμάτησε και η Πράσινη στέγη γιατί δεν πληρώνονται οι εργολάβοι από το ΕΣΠΑ, για αυτό δεν έγινε και το ταρτάν του γηπέδου μας, όπως είχαμε μάθει και ανακοινώσει. Ο δήμος τον οποίο όλοι εμείς πληρώνουμε για ανταποδοτικές υπηρεσίες, δεν πληρώνει γιατί το κράτος που πληρώνει μόνο τους δανειστές δεν πληρώνει…
Είναι τόσο βάρβαρα απλό.  Ορισμένα σχολεία και σύλλογοι δοκίμασαν την ατομική δράση. Π.χ να πληρώσουν οι γονείς, χωρίς πάλι να βρεθεί λύση.
Μόλις όμως μαζευτήκαμε δυο-τρία σχολεία και πήγαμε 30-40 άτομα στο δήμο και στη σχολική επιτροπή και έγινε μεγάλος καβγάς, λύση βρέθηκε. Όχι μόνιμη, όχι υπέρ των γυναικών καθαριστριών που καθαρίζουν το χώρο που ζουν 7 και 8 ώρες τα παιδιά μας, αλλά για λίγες μέρες. Βρέθηκε όμως.
Η λύση να πληρώνουν οι γονείς για καθαρίστρια, για το βάψιμο του σχολείου, για τα μάρμαρα, για το ένα ή για το άλλο, είναι αδιέξοδη. Δεν είναι δουλειά μας αυτό.
Θα ρωτήσετε, μα, δεν θα κάνουμε τίποτε; Αντιθέτως θα κάνουμε και κάνουμε πολλά. Για το σχολείο και τα παιδιά μας. Κι όσοι γονείς θέλουν να μετέχουν με εθελοντικές δράσεις, υπάρχουν ένα σωρό, όρεξη να έχουμε.
 Ας αρχίσουμε. Υπάρχει ο σχολικός κήπος που πήραμε την άδεια να διαχειριζόμαστε. Σκαλίσαμε, φυτέψαμε, μαζέψαμε, μοιράσαμε. Πάνω από 60 κιλά πορτοκάλια και περισσότερα από 30 κιλά λεμόνια μοιράσαμε πέρυσι. Τα μάζεψαν τα μέλη του συλλόγου μας, μοιράστηκαν σε όσους γονείς βρίσκονταν στο σχολείο μας. Αυτό είναι εθελοντισμός…
Προσπαθήσαμε να λειτουργήσουμε την βιβλιοθήκη του Συλλόγου, δυστυχώς με μικρή επιτυχία. Στόχος είναι να το αναλάβουν φέτος ομάδα γονιών και να το επικοινωνήσουμε στο σχολείο. Υπάρχουν βιβλία και DVD.
Λειτουργήσαμε 3 χρόνια το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Πρέπει να αποφασίσουμε όλοι μαζί αν θα το συνεχίσουμε και φέτος. Η αρχή είναι απλή. Παίρνουμε ότι χρειαζόμαστε, τοποθετούμε στο καρότσι ότι έχουμε. Ήταν μια μικρή βοήθεια σε γονείς μη έχοντες τα βασικά. Η φτωχοποίηση έχει χτυπήσει δυνατά την πόρτα μας, το γνωρίζουμε όλοι αυτό.
Στις δράσεις και δραστηριότητες μας, συνεχίζουμε και φέτος με τα μαθήματα του Σαββάτου για όλα τα παιδιά του Συλλόγου.
Θα επιχειρήσουμε επίσης φέτος να κάνουμε προβολές ταινιών, παραστάσεις παιδικές με μικρό αντίτιμο συμμετοχής και παρουσιάσεις παιδικών βιβλίων. Θέλουμε να ακούσουμε και τις δικές σας προτάσεις.
Σχέσεις σχολείου-δασκάλων-γονιών...
Ένα μεγάλο θέμα. Αρχή του Συλλόγου μας ήταν και είναι να λύνονται τα προβλήματα με το μικρότερο δυνατό κόστος για τα παιδιά μας. Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τους δασκάλους μας και με τον διευθυντή μας.
Φυσικά και υπάρχουν πολλά προβλήματα, ας μάθουμε τις διαδικασίες και ας τα αντιμετωπίσουμε. Από πέρυσι είχαν ζητήσει και έγινε οι δάσκαλοι να καθορίσουν συγκεκριμένη ημέρα του κάθε μήνα που κάθε γονιός μπορεί να τους βλέπει και να συζητά για το παιδί του και τη μάθηση. Θα το ζητήσουμε και φέτος. Θα επαναφέρουμε το αίτημα για μουσική στα διαλείμματα. Βέβαια τα παιδιά βαριούνται γρήγορα...
Φέτος θα επιχειρήσουμε και τη συνεργασία με σχολεία της περιοχής μας σε διάφορά θέματα, όπως κοινές εκδηλώσεις, κ.λ.π.



Δεν υπάρχουν σχόλια: