Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Ουδέν νεώτερο για το Νηπιαγωγείο που δεσμεύτηκε η Περιφέρεια Αττικής!

Πριν οκτώ ολόκληρα χρόνια οι κάτοικοι της περιοχές κέρδισαν από τη Νομαρχία το οικόπεδο επί των οδών Ευκλείδου, Αίμονος και Δημοσθένους για να φτιαχτούν εκεί δυο νηπιαγωγεία. Βιοκλιματικά μάλιστα. Με ευθύνη του πρώην  Νομάρχη Γ. Σγουρού και της ηγεσίας του υπ. Παιδείας επί κυβέρνησης Ν.Δ, το έργο ...ξεχάστηκε. Για να έρθει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η νέα περιφερειάρχης Ρένα Δούρου που είχαν δεσμευτεί για αυτό το νηπιαγωγείο. Είχαν "υποσχεθεί" πως μέχρι την Άνοιξη του 2016 θα είχε ενταχθεί σε κάποιο κονδύλι. Φθάσαμε στον Ιούλιο και ακόμη ουδέν νεώτερο.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την "απάντηση" που έστειλε η Περιφέρεια στην Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα η οποία μαζί με τον Σύλλογο Γονέων του 60ου δημοτικού και την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων της 4ης Κοινότητας είχαν αποστείλει επιστολή ζητώντας να μάθουν τις εξελίξεις. Επισυνάπτουμε και την επιστολή των τριών φορέων.

Η απάντηση της Περιφέρειας:
<< Το έργο θα υλοποιηθεί χάρη στο γεγονός ότι η Περιφέρεια αποφάσισε να κινηθεί στα όρια των αρμοδιοτήτων της, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας. Η περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει την υλοποίηση του νηπιαγωγείου με δικαιούχο το υπουργείο Παιδείας.
Συγκεκριμένα:
Η πράξη ήταν ενταγμένη στο ΠΕΠ Αττικής 2007 – 2013 το οποίο ολοκληρώνεται 31/12/2015. Στην πράξη, βέβαια δεν είχε προβλεφθεί προϋπολογισμός για την εργολαβία, καθώς θα έπρεπε πρώτα να ολοκληρωθεί η μελέτη από την οποία θα προκύψει ο τελικός προϋπολογισμός. Δηλαδή είχε μηδενικό προϋπολογισμό σχετικά με την εργολαβία και παραλήφθηκε μόνο η μελέτη ύψους 330 χιλιάδων. 
Για την υλοποίηση της εργολαβίας που δεν υλοποιήθηκε την περίοδο 07 – 13 εξαιτίας καθυστερήσεων στην έγκριση της μελέτης και της αδειοδότησης, η Περιφέρεια στο πλαίσιο του νέου ΠΕΠ, έχει δρομολογήσει την έκδοση πρόσκλησης για την κατασκευή νέων σχολείων και νηπιαγωγείων, με δικαιούχο τις Κτιριακές Υποδομές. Επίσης έχει  ολοκληρώσει τις συζητήσεις με το Υπουργείο Παιδείας (Δ/νση Κτιριολογικων Υποδομών) και θα εκδώσει ειδική πρόσκληση με δικαιούχο μόνο το Υπ. Παιδείας για το συγκεκριμένο έργο. Η ένταξη της πράξης, προϋπολογισμού 2,7 εκ. € δρομολογείται για την Άνοιξη του 2016, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις.
Το δε έργο δεν εμφανίζεται στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για 2 λόγους: αφενός γιατί χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 14 – 20 και αφετέρου γιατί δικαιούχος και φορέας υλοποίησης θα είναι το υπουργείο Παιδεία>>
Και η επιστολή των τριών φορέων από τον Γενάρη του 2016 




Αθήνα, 18/1/2016
ΠΡΟΣ    1.ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚ/ΤΩΝ
Υπόψιν  κ. Γενικού Γραμματέα
2. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Υπόψιν κας Αντπεριφερειάρχη Κ.Τ. ΑΘΗΝΩΝ

Αξιότιμοι,
ΘΕΜΑ: «Ανέγερση Πρότυπου Βιοκλιματικού Νηπιαγωγείου στην Ακαδημίας Πλάτωνα» σε οικόπεδο επί των οδών Αίμωνος & Ευκλείδου .
Το οικόπεδο στις οδούς Αίμωνος και Ευκλείδου – Ακ.Πλάτωνος ανήκει στην ιδιοκτησία της Περιφέρειας Αττικής, προερχόμενο σαν πόρος από την πρώην Ν.Α. Αθηνών, η οποία το προόριζε, το 2007, για ανέγερση πολυώροφου κτιρίου γραφείων.
Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων απέτρεψαν το συγκεκριμένο σχεδιασμό και το οικόπεδο χαρακτηρίστηκε σαν χώρος ανέγερσης νηπιαγωγείων, τα οποία λείπουν από την περιοχή. Το έργο αρχικά εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ/ ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ 2007 – 2013, αλλά τελικά δεν υλοποιήθηκε.
Όπως πληροφορούμαστε, η μελέτη του έργου εγκρίθηκε από τον Υπουργό ΠΑΙ.Θ. στις 17/12/2014, δηλαδή λίγο πριν αρχίσει ο τελευταίος χρόνος παράτασης  για την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ. Η οικοδομική άδεια του κτηρίου εκδόθηκε στις 7/7/2015. Αποτέλεσμα ήταν το έργο να μην είναι δυνατό να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και να απενταχθεί.
Τα Νηπιαγωγεία αποτελούν πολύ αναγκαία σχολική υποδομή για τη γειτονιά της Ακαδημίας Πλάτωνος.
Οι φορείς ζητάμε την υλοποίηση του έργου είτε με πόρους του Υ.ΠΑΙ.Θ είτε με πόρους της Περιφέρειας Αττικής.
Παρακαλούμε για την απάντησή σας στο αίτημά μας.
1.          Επιτροπή Κατοίκων Ακ. Πλάτωνος
2.          Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων 4ης Δημοτικής Κοινότητας
3.          Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 60ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας

Δεν υπάρχουν σχόλια: