Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Προς "στοίβαγμα" μαθητών στα συγχωνευμένα σχολεία

Τι αποκαλύφθηκε κατά τη συζήτηση με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Αττικής σχετικά με τις συγχωνεύσεις! Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανατροπές στις συγχωνεύσεις που ανακοινώθηκαν!

 Από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών  Α' βάθμιας εκπαίδευσης "Αριστοτέλης"
Την Παρασκευή, 30-5-2014, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής για τις συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων της Αττικής, την οποία διοργάνωσαν οι σύλλογοι εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αριστοτέλης», «Έλλη Αλεξίου», «Καλλιθέας», η ένωση γονέων 4ηςΔημοτικής Κοινότητας, Περιστερίου, καθώς και οι σύλλογοι γονέων από τα συγχωνευόμενα σχολεία των αντίστοιχων περιοχών.
Ξεδιπλώνεται το σχέδιο του Υπουργείου παιδείας για τις συγχωνεύσεις!

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον περιφερειακό διευθυντή έγινε απολύτως σαφές ότι το υπουργείο παιδείας έχει δύο βασικές πολιτικές στοχεύσεις αυτή την περίοδο:

Α) Να συγχωνεύσει συστεγαζόμενα σχολεία όπου ο τελικός αριθμός των μαθητών που θα προκύπτει να είναι μέχρι 350 παιδιά

Β) Να μετατρέψει όλα αυτά τα σχολεία σε ΕΑΕΠ για να εξοικονομήσει εκπαιδευτικό προσωπικό, κάτω από το πραγματικό ενδεχόμενο κυριολεκτικής κατάρρευσης του συστήματος κάλυψης σε εκπαιδευτικό προσωπικό εξαιτίας των μηδενικών προσλήψεων που αναμένονται φέτος
 
Ταυτόχρονα έγινε φανερό ότι οι συγχωνεύσεις που υπογράφηκαν  έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα γι’ αυτό και την επόμενη εβδομάδα θα αναδιατυπωθούν οι προτάσεις. Συγκεκριμένα:
  • Ανακοινώθηκαν συγχωνεύσεις σχολείων που δεν είναι συστεγαζόμενα. Στο σύλλογό μας αυτό αφορά το 11ο και 31ο Δ.Σ.
  • Ανακοινώθηκαν συγχωνεύσεις που συμπεριλαμβάνουν σχολεία που προχωρούν οι εργασίες για την ανέγερση κτηρίων ή και σχολεία όπου τα νέα κτήρια είναι έτοιμα! Στο σύλλογό μας αυτό αφορά το 31ο ΔΣ όπου ένα μήνα πριν εγκρίθηκε όλο το πακέτο για την ανέγερση νέου σχολικού κτηρίου και το 52ο-151ο που δεν αναφέρονται ούτε καν σε κοινά όρια μια και οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου έχουν υπογράψει έγγραφα για την ανάγκη μετακίνησης του 151ου σε άλλο χώρο.

    Με βάση τα παραπάνω ο περιφερειακός διευθυντής δεσμεύτηκε ότι θα προταθεί από την περιφέρεια να ακυρωθούν όλες οι συγχωνεύσεις που αφορούν σχολεία που τα χωρίζει ακόμα και ένας μαντρότοιχος και που υπάρχουν διαδικασίες για νέα κτήρια.
    Αν οι συγχωνεύσεις αυτές δεν ακυρωθούν, τότε τα συγκεκριμένα κτήρια χάνονται, τα οικόπεδα το ίδιο και γενικότερα οι διεκδικήσεις με αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων για ανέγερση νέων σχολείων! Καταλαβαίνει κανείς με σαφήνεια ότι μια τέτοια εξέλιξη εγείρει πάρα πολλά ερωτηματικά. Είναι δυνατόν να έχουν εγκριθεί κονδύλια για την ανέγερση ενός σχολείου όπως το 31ο και όμως να προτείνεται προς συγχώνευση; Ποιος ωφελείται από μια τέτοια εξέλιξη; Βγαίνουν κάποιοι κερδισμένοι από τα κονδύλια που δεσμεύτηκαν αλλά δε θα διατεθούν για ανέγερση σχολείων; Ποιος βγαίνει κερδισμένος όταν αποχαρακτηρίζεται ένας χώρος γιατί συγχωνεύονται τα σχολεία; Ειδικά στο δήμο Αθηναίων έχουν εξαφανιστεί οικόπεδα φιλέτα με αυτό τον τρόπο!!! Δε θα επιτρέψουμε να γίνει ούτε για το 31ο ούτε για τα 52ο-151ο ΔΣ

    Ο περιφερειακός διευθυντής επέμεινε ότι δε θα υπάρξει άλλος γύρος συγχωνεύσεων!!! Ποιος μπορεί όμως να το πιστέψει όταν τα κριτήρια που τέθηκαν (συστεγαζόμενα και κάτω από 350 μαθητές) αφορούν εκατοντάδες σχολεία σε όλη τη χώρα και όταν ο στόχος εκτός των άλλων είναι η περικοπή εκπαιδευτικού προσωπικού; Ταυτόχρονα, δε δεσμεύτηκε

    Ενημερώνουμε τους εκπαιδευτικούς, τις ενώσεις και τους συλλόγους γονέων ότι οι συγχωνεύσεις συστεγαζόμενων και η μετατροπή τους σε ΕΑΕΠ έχει άμεσες επιπτώσεις στην εκπαίδευση των παιδιών:

    Α) Στα ΕΑΕΠ την επόμενη χρονιά ΔΕ θα λειτουργήσει το ολοήμερο τουλάχιστον μέχρι το Δεκέμβρη γιατί οι θέσεις του ολοημέρου καλύπτονται μόνο με προσλήψεις ΕΣΠΑ και το ΕΣΠΑ έχει εξαντληθεί για το 2014!!!

    Β) Στα σχολεία ΕΑΕΠ το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 14.00 και περιλαμβάνει διδακτικά αντικείμενα που και αυτά καλύπτονται κυρίως με ΕΣΠΑ. Είναι σίγουρο ότι λόγω έλλειψης κονδυλίων και με βάση το μεγάλο αριθμό συνταξιοδοτήσεων και μηδενικών διορισμών, οι πιέσεις για συμπτύξεις τμημάτων και μετακινήσεις μαθητικού πληθυσμού για να τις εξυπηρετήσουν θα γίνουν αφόρητες. Το σχολείο θα λειτουργεί ως φυλακτήριο, χωρίς εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, χωρίς σχολικό πρόγραμμα, μόνο ως πάρκινγκ για τα παιδιά, όπως ζήσαμε πέρσι μέχρι το Νοέμβρη!

    Γ) Η λογική των συγχωνεύσεων των όποιων συστεγαζόμενων έμειναν, σημαίνει ότι προαύλιοι χώροι που δύσκολα εξυπηρετούν σήμερα  την παρουσία όλων των μαθητών ως τις 12.25 (γιατί μετά αποχωρούν οι μικρές τάξεις, οπότε αποσυμφορείται σχετικά ο χώρος), τώρα θα υποχρεωθούν να «αντέξουν» μέχρι τις 14.00 όλο τον αριθμό των μαθητών αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχημάτων. Σε κάποια σχολεία μάλιστα, τα προαύλια δεν πληρούν ούτε τις προϋποθέσεις που η νομοθεσία θέτει!!! Το πρόβλημα μάλιστα, γιγαντώνεται όταν στον ίδιο χώρο στεγάζονται και νηπιαγωγεία. Το παράδειγμα του 62ου-146ου ΔΣ είναι πολύ έντονο. Τα σχολεία αυτά έχουν και δεν έχουν αίθουσα πολλαπλών χρήσεων μια και σε αυτή στεγάζονται και 3 νηπιαγωγεία!!!

    Για όλους αυτούς τους λόγους απαιτούμε να ακυρωθούν όλες οι συγχωνεύσεις, ανεξάρτητα από ιδιαιτερότητες γιατί καμία δεν εξυπηρετεί τις μορφωτικές και παιδαγωγικές ανάγκες των μαθητών μας!

    Θεωρούμε ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα και καλούμε τους συλλόγους εκπαιδευτικών, τις ενώσεις και τους συλλόγους γονέων σε νέα κινητοποίηση στην περιφερειακή διεύθυνση, πριν την κατάθεση της νέας πρότασης, καθώς επίσης και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου του δήμου Αθηναίων που θα συζητήσει το ζήτημα των συγχωνεύσεων την Πέμπτη 5/6. Η ημερομηνία της κινητοποίησης στην περιφέρεια θα καθοριστεί από τους φορείς που θα συμμετέχουν.

    ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ
    ΝΑ ΜΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΤΕΙ-ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ-ΥΠΟΒΙΒΑΣΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ


Διαβάστε περισσότερα: http://www.sylaristotelis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: