Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Τι συνέβη τελικά χθές βράδυ με την απεργία των καθηγητών;

Αναδημοσιεύουμε δυο "ρεπορτάζ" για αυτά που πραγματικά συνέβησαν χθές βράδυ κι άλλαξε η απόφαση της βάσης των καθητητών για την απεργία της ΟΛΜΕ. Και μιας και στην τηλεόραση και λόγω Μέσου και λόγων συμφερόντων, τα γεγονότα φιλτράρονται, παραθέτουμε και περιγραφή ανθρώπων που βρίσκονταν στη συνεδρίαση των προέδρων των ΕΛΜΕ χθές το Τιτάνια. 

ΟΛΜΕ: «Ναι» στην απεργία, «όχι» στην υλοποίησή της
Πηγή: thepressproject              
Οι παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση επκαλούμενες έλειψη προϋποθέσεων για την επιτυχία της, ψήφισαν αναστολή της απεργία, πάρά την υπερψήφισή της από τη συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών στη συντριπτική πλειονότητα των ΕΛΜΕΤις πρώτες πρωινές ώρες οι Πρόεδροι των ΕΛΜΕ της χώρας αποφάσισαν τελικά οτι δεν θα γίνουν απεργίες μέσα στην περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων.
Μετά από τη μαραθώνια χθεσινή συνεδρίαση, τα μέλη παρατάξεων του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ που έχουν την πλειοψηφία (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, Συνεργασία του Συριζα) αποφάσισαν να ζητήσουν να μην γίνει η απεργία. Διαφώνησαν οι Παρεμβάσεις -Συσπειρώσεις (εκπροσωπούνται στην ΟΛΜΕ από την Αγγελική Φατούρου)
Στην ψηφοφορία για την εισήγηση της ΟΛΜΕ, με βάση όσα μεταδίδει η Alfavita:
Υπέρ: 78 (91,8%)
Κατά: 4
Λευκά: 3
Στη συνέχεια γίνεται πρόταση από την πλειοψηφία του Δ.Σ της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ) ουσιαστικά για αναστολή της απεργίας "γιατί δεν υπάρχουν οι προυποθέσεις πραγματοποίησης της απεργίας"
Γίνεται ψηφοφορία με 2 προτάσεις:
1. Πρόταση υπάρχουν οι προυποθέσεις (Παρεμβάσεις - Συσπειρώσεις - Κινήσεις)
2. Πρόταση δεν υπάρχουν οι προυποθέσεις
Η πρώτη πρόταση πήρε 18 (21% των ψήφων). Τ κατά ήταν 9. Τα λευκά 57.
Με ευθύνη του Προεδρείου της ΟΛΜΕ έγινε συνυπολογισμός Κατά και Λευκά και έτσι έγινε αναστολή της απεργίας.
Είναι φανερό ότι κάποιοι Πρόεδροι που ήρθαν με αποφάσεις των Γ.Σ. των ΕΛΜΕ τους για απεργία έκριναν από μόνοι τους και ψήφισαν Λευκό, σχολιάζει η Alfavita. Στο πλευρό της ΟΛΜΕ και των καθηγητών είχε ταχθεί νωρίτερα η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος.
Στη διάρκεια της συνέλευσης των προέδρων υποβλήθηκε πάλι αίτημα προς ΓΣEE και AΔEΔY να κηρύξει 24ωρη απεργία την Παρασκευή. Μετά και απ΄αυτό το αποτέλεσμα οι Πρόεδροι αποχώρησαν. Σήμερα πιθανότατα θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και θα εκδοθεί και σχετική ανακοίνωση.
Οι καθηγητές αναμένεται να προγραμματίσουν συλλαλητήριο την Παρασκευή το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας και παράλληλα μελετούν κι άλλες κινητοποιήσεις. Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ μάλιστα θα ολοκληρώσει τις επαφές του με τα πολιτικά κόμματα ώστε την ερχόμενη εβδομάδα να επανεκτιμήσει την κατάσταση.

Η βάση ήθελε, η ηγεσία δεν μπόρεσε
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών (απόσπασμα)


 Στη μαραθώνια και θυελλώδη συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας και του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, στο ξενοδοχείο “Τιτάνια”, το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης “άδειασε”, χθες, τον κλάδο που είχε υπερψηφίσει μαζικά την πρόταση για απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Με μια διαδικασία που χαρακτηρίστηκε από ακροβασίες και παλινωδίες των “πάνω”, εκρήξεις και αμφισβητήσεις από τα “κάτω”, η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) έθεσε σε ψηφοφορία το αν υπάρχουν οι όροι για ακύρωση στην πράξη της επιστράτευσης. Τα 57 λευκά ήταν η έκφραση της οργής για την όλη διαδικασία. Ναι στην απεργία, ναι και στην επιστράτευση ήταν το αποτέλεσμα της χθεσινής ημέρας. ΣΕΛ. 3-5 (στο φύλλο που κυκλοφορεί).







Από "ρεπορτάζ" εκπαιδευτικού που συμμετείχε

1) 20.000 Καθηγητές συμμετείχαν στις συνελεύσεις και το 92% αποφάσισε απεργία παρόλο που όχι μόνο ήξεραν για την επιστράτευση αλλά αρκετοί που ψήφισαν υπέρ της απεργίας είχαν ήδη πάρει τα φύλλα πορείας. Αλλά σύμφωνα με ΔΑΚΕ ΠΑΣΚΕ ΣΥΡΙΖΑ δεν ήξεραν τί έκαναν.
2) Με πραξικοπηματικό τρόπο ΔΑΚΕ- ΠΑΣΚΕ- ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν και έβαλαν μια ακόμη έξτρα ψηφοφορία για το "αν υπάρχουν οι πολιτικοί κονωνωνικοί συνδικαλιστικοί όροι για να σπάσουμε την επίταξη". Σε αυτή την ψηφοφορία οι παραπάνω συνδικαλιστές ψήφισαν πως δεν ΥΠΑΡΧΟΥ οι προϋποθέσεις υλοποίησης της απεργίας.
Δηλαδή το ότι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι περίμεναν να δώσουν μαζί με τους καθηγητές τη μάχη στα εξεταστικά κέντρα δεν ήταν ικανός όρος. 160 χιλιάδες Δάσκαλοι και καθηγητές (μια που η ΔΟΕ είχε αποφασίσει να συμπορευτεί με την ΟΛΜΕ) δεν ήταν όρος ικανός. Είναι αυτό που λέει ο λαός, "που να πάμε 160.000 νομάτοι μοναχοί μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: