Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Ζητάμε πεζοδρόμηση για την ασφάλεια των μαθητών

Το θέμα για το Σύλλογο μας άρχισε μετά από ένα ακόμη ατύχημα στην οδό Αίμονος, απέναντι από το σχολείο. Ατύχημα που συνέβη, όταν οδηγός Ι.Χ παραβίασε το STOP(που δεν φαινόταν) στην Ευκλείδου και χτύπησε μηχανή στην Αίμονος και το οποίο είδαν οι περισσότεροι μικροί μαθητές την ώρα που σχολούσαν.
Η πρώτη επιστολή του Συλλόγου (μπορείτε να τη διαβάσετε παρακάτω μετά τη 2η επιστολή) εστάλη στις υπηρεσίες του δήμου, την Τροχαία, κ.λ.π αρχές Δεκεμβρίου του 2012. Μετά από έναν ολόκληρο κύκλο απαντήσεων των αρμοδίων υπηρεσιών, τον Μάρτιο του 2013 λάβαμε την απάντηση πως: πεζοδρόμηση είναι αδύνατη, μπορεί όμως να γίνει μονοδρόμη.
Θεωρώντας πως η μονοδρόμηση θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θέλει να λύσει, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων επανήλθε στο αίτημα του με νέα επιστολή (αμέσως παρακάτω). Ζητά και πάλι την πεζοδρόμηση τμήματος της Αίμονος για την ασφάλεια των μαθητών, θεωρώντας ότι αν ο δήμος το υποστηρίξει, δεν είναι δύσκολο να γίνει. Ούτε και δημιουργούνται προβλήματα στη γύρω περιοχή.

Επιστολή 2η

ΑΘΗΝΑ, 16 Απριλίου 2013

Προς το δήμο Αθηναίων

- κ. αντιδήμαρχο Ενδοδημοτικής Αποκέντρωσης και Παιδείας Επαμεινώνδα Λαμπρακάκη
- Σχολική Επιτροπή 4ης Δημοτικής Κοινότητας /Α’ βάθμιας κ. Χαράλαμπο Κοντό Κοινοποίηση:
1) Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Σπυροπούλου Σουλτάνα
2) Διεύθυνση Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης, Πολυμερόπουλο Βασίλειο
3) Διευθυντή 60ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας Ηρακλή Γιαννουλέλη
4) 4η Δημοτική Κοινότητα κα Δήμητρα Σιδερή

Αγαπητές κυρίες, Αγαπητοί κύριοι

Επανερχόμαστε στο αίτημα μας για τη λήψη μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων ασφάλειας για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων επί των οδών Αίμονος, Ευκλείδου, Τηλεφάνους. Σας θυμίζουμε ότι το αίτημα διατυπώθηκε μετά από ένα ακόμη τροχαίο ατύχημα στη συμβολή των δρόμων Ευκλείδου και Αίμονος. Από την αλληλογραφία μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών στο δήμο της Αθήνας, καταλαβαίνουμε πως το κύριο αίτημα μας, να πεζοδρομηθεί η οδός Αίμονος από το ύψος της οδού Λεβιδίου ως την οδό Τηλεφάνους, απορρίπτεται. Με τη λογική ότι η Μελέτη Πολεοδομικού Ανασχεδιασμού της Γειτονιάς Ακαδημίας Πλάτωνος-Β φάση δεν προβλέπει πεζοδρόμηση.

Επιτρέψτε μας να σας ενημερώσουμε πως η Β΄ Φάση δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο, αφορά περιοχή πολύ μακρύτερα των δημοτικών σχολείων και δεν ασχολείται με την οδό Αίμονος στο σημείο που εμείς επισημαίνουμε.
Επιπλέον δεν λαμβάνεται υπόψη το γεγονός της προοπτικής κατασκευής του νηπιαγωγείου στο οικόπεδο Ευκλείδου, Αίμονος και Δημοσθένους για το οποίο έχουν ήδη κατατεθεί οι αρχιτεκτονικές μελέτες.

Το σχέδιο επιβάλει την πεζοδρόμηση του συγκεκριμένου τμήματος και την προοπτική ενοποίησης με το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος μέσω των δρόμων Ευκλείδου και Γαστούνης.

Ακόμη έχουμε υποχρέωση να επισημάνουμε σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Αθήνας πως η επιλογή της πεζοδρόμησης δεν είναι κάτι πρωτοφανές για την περιοχή μας, αφού έγινε στο παρελθόν άμεσα χωρίς προσκόμματα πεζόδρομος επί της οδού Β. Μοσκόβη, μπροστά από τη Λακωνική σχολή του κ. Φραγκή.

Με βάση όλα τα παραπάνω θέτουμε εκ νέου το αίτημα μας, να προχωρήσει η πεζοδρόμηση του συγκεκριμένου τμήματος. Ζητάμε επίσης να προχωρήσει η απόφαση αντικατάστασης των φθαρμένων πινακίδων στους δρόμους, γεγονός που διαπιστώθηκε από τις επιτόπου αυτοψίες. Δεν προχώρησε ωστόσο η απόφαση αντικατάστασης τους.

Παρακαλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων να συνδράμουν σε αυτή την κατεύθυνση πριν συμβεί κάτι πολύ σοβαρότερο με την ασφάλεια των μαθητών δημοτικών σχολείων.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ      Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ματίνα Παπαχριστούδη     Νατάσα Κρητικού




Επιστολή 1η

ΑΘΗΝΑ, 7 Δεκεμβρίου 2012

Προς το δήμο Αθηναίων

- κ. αντιδήμαρχο Ενδοδημοτικής Αποκέντρωσης και Παιδείας Επαμεινώνδα Λαμπρακάκη  -Σχολική Επιτροπή 4ης Δημοτικής Κοινότητας /Α’ βάθμιας κ.Χαράλαμπο Κοντό
Κοινοποίηση:

1) Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Σπυροπούλου Σουλτάνα
2) Διεύθυνση Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης, Πολυμερόπουλο Βασίλειο
3) Διευθυντή 60ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας Ηρακλή Γιαννουλέλη
4) Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής
5) 4η Δημοτική Κοινότητα κα Δήμητρα Σιδερή

Αγαπητές κυρίες, αγαπητοί κύριοι,
το μεσημέρι της Πέμπτης, 22 Νοεμβρίου 2012, στη συμβολή των οδών Ευκλείδου και Αίμονος μπροστά από το 4 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία συνέβη ένα ακόμη ατύχημα. Οδηγός ΙΧ διερχόμενος από την οδό Ευκλείδου, παραβίασε το stop και συγκρούστηκε με μηχανή στην οδό Αίμονος, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του νεαρού αναβάτη. Δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό ατύχημα που γίνεται στο συγκεκριμένο σημείο το οποίο είναι δυσλειτουργικό αφού επιτρέπει την ύπαρξη δρόμου διπλής κατεύθυνσης μπροστά από 4 σχολεία στα οποία προσέρχονται καθημερινά, τουλάχιστον 700 μικροί μαθητές με τους γονείς τους.

Το πρόβλημα ανησυχεί και κινητοποιεί ιδιαίτερα τους γονείς των δημοτικών και του 130ου νηπιαγωγείου που διαπιστώνουν καθημερινά τα προβλήματα ασφάλειας. Επίσης έχει πολλάκις επισημανθεί γραπτώς από το διευθυντή του 60ου δημοτικού κ. Ηρακλή Γιαννουλέλη στις αναφορές των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το σχολείο.
Σας καλούμε να λάβετε και άμεσα και βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ασφάλεια των μικρών μαθητών.
Είναι κατεπείγουσα ανάγκη να σταματήσει η οδός Αίμονος να είναι διπλής κατεύθυνσης, άρα πρέπει άμεσα να μονοδρομηθεί. Στη συνέχεια ως δεύτερο καθοριστικό βήμα να πεζοδρομηθεί.
Ο πεζόδρομος να γίνει στην οδό Αίμονος από το ύψος της οδού Λεβιδίου, ως την οδό Τηλεφάνους. Η προοπτική κατασκευής του νηπιαγωγείου στο οικόπεδο Ευκλείδου, Αίμονος και Δημοσθένους επιβάλει την πεζοδρόμηση του συγκεκριμένου τμήματος και την προοπτική ενοποίησης με το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος μέσω των δρόμων Ευκλείδου και Γαστούνης. Η πεζοδρόμηση δεν είναι κάτι πρωτοφανές για την περιοχή, αφού ήδη υπάρχει πεζόδρομος επί της οδού Β. Μοσκόβη, μπροστά από τη Λακωνική σχολή του κ. Φραγκή.
Απαιτείται άμεση αλλαγή των πινακίδων κυκλοφορίας, που έχουν παλιώσει ή έχουν αυτοκόλλητα. Θα μπορούσε παράλληλα να τοποθετηθεί ηχητική ή άλλη υπενθύμιση στην οδό Ευκλείδου από το ύψος της οδού Άστρους, καθώς το πρώτο δημοτικό σχολείο είναι στην οδό Β. Μοσκόβη και τα υπόλοιπα 3 (δημοτικά και ένα νηπιαγωγείο) στην οδό Αίμονος.
Άμεσα ο δήμος Αθηναίων και η 4η δημοτική κοινότητα θα πρέπει να κλαδέψουν τα δέντρα στην οδό Ευκλείδου που καλύπτουν εν μέρει τις πινακίδες σήμανσης κυκλοφορίας, να προβούν στη γραμμοσκίαση των σχολικών διαβάσεων και να φροντίσουν το ζήτημα με τις αφύλακτες οικοδομές έξω και γύρω από τα σχολεία.
Οι διαβάσεις πεζών-εισόδου ή εξόδου στα σχολικά κτίρια, όπως επίσης και στη δεύτερη έξοδο ανάγκης του 60ου δημόσιου δημοτικού σχολείου επί της οδού Τηλεφάνους, απαιτείται να απελευθερωθούν από τα παρκαρισμένα οχήματα και τις μονίμως παρκαρισμένες μηχανές.
Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία και σας καλούμε για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ            Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ματίνα Παπαχριστούδη  Νατάσα Κρητικού

Δεν υπάρχουν σχόλια: