Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Όλα τα παιδιά με ένα μήλο στο διάλειμμα!

 Άρχισε σήμερα στο σχολείο μας η διανομή πρωινού σε όλα τα παιδιά από το πρόγραμμα υγιεινής σίτισης το οποίο στηρίζει σε σχολεία της Ελλάδας το Ίδρυμα Νιάρχος. Το 60ο δημοτικό σχολείο εντάχθηκε στο πρόγραμμα "Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής σε μαθητές σχολείων κοινωνικά ευπαθών περιοχών", το οποίο φέτος συνεχίζεται για 3η χρονιά.
Το πρώτο πακέτο πρωινού ήρθε σήμερα το πρωί, πριν το πρώτο διάλειμμα και όλα τα παιδιά (σχεδόν όλα), κρατούσαν στο χέρι τους το μήλο ή το τόστ που περιείχε μέσα το πακέτο.
Το πρόγραμμα σίτισης υλοποιεί στα σχολεία που είναι ενταγμένα, το Ινστιτούτο Prolepsis το οποίο έχει ήδη ενημερώσει με τα φυλλάδια που διανεμείθηκαν στους μαθητές όλους τους γονείς για τι ακριβώς πρόκειται.
Διαπιστώσαμε σήμερα πως στο πρώτο πακέτο εκτός από το τόστ και το μήλο υπήρχαν φρέσκα λαχανικά. Θεωρούμε πως είναι καλό να μιλήσουμε στα παιδιά για αυτή τη διανομή, να τους πούμε πως τα τρόφιμα δεν πρέπει να πετιούνται αλλά να επιστρέφονται στο σπίτι. Μαζί με το πακέτο, ακόμη καλύτερα για να γνωρίζουν οι γονείς καθημερινά τι έφαγε ή δεν έφαγε το παιδί τους.
Μεταφέρουμε στο blog και κάποιες πληροφορίες από την πορεία του προγράμματος.

  • Κατά το προηγούμενο σχολικό έτος, το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής πραγματοποιήθηκε σε σύνολο 25. 349 μαθητών, που αντιστοιχούν σε 163 σχολεία, στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη Περιφέρεια. 
  • Η μεγάλη απήχηση που έχει το Πρόγραμμα σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς συνέτειναν στην ανανέωση και επέκταση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς το Ινστιτούτο Prolepsis, για την αρωγή 50.000 μαθητών, σε περισσότερα από 300 σχολεία, σε όλη την ελληνική επικράτεια.
  • Ο διττός στόχος του Προγράμματος είναι, αφενός, να συμβάλει στην αντιμετώπιση των εντεινόμενων προβλημάτων σίτισης που αντιμετωπίζουν οι μαθητές πολλών σχολείων και, αφετέρου, να ενισχύσει τις σωστές διατροφικές επιλογές. Έτσι, όλοι ανεξαιρέτως οι μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα λαμβάνουν καθημερινά δωρεάν ένα υγιεινό γεύμα, σχεδιασμένο ειδικά για τις διατροφικές ανάγκες τους. 
  • Επιπλέον, με ειδικά διαμορφωμένο υλικό, που περιλαμβάνει σύντομα μηνύματα και συμβουλές για την υγιεινή διατροφή, και με τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων για γονείς και παιδιά, το Πρόγραμμα ενισχύει την υγιεινή διατροφή και την ευρύτερη προαγωγή της υγείας, τόσο των ίδιων των μαθητών όσο και των οικογενειών τους. 
  • Το Πρόγραμμα συντονίζει και υλοποιεί η επιστημονική ομάδα εργασίας του Ινστιτούτου Prolepsis σε συνεργασία και με επιστημονικούς συνεργάτες της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και άλλων ελληνικών και αμερικανικών Πανεπιστημίων. Το Πρόγραμμα πραγματοποιείται με τη βοήθεια μεγάλου αριθμού εθελοντών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: