Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Η Αγωνιστική Συνεργασία Γονέων για τις εκλογές


Επιστολή της Αγωνιστικής Συνεργασίας Γονέων για τις εκλογές στην Ένωση με εκτίμηση της γενικής συνέλευσης και των εκλογών

Αγαπητοί Γονείς 

Τελειώνοντας πριν λίγες μέρες η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των οργάνων για την Ένωση Γονέων, θα θέλαμε να σας καταθέσουμε την δική μας εκτίμηση για το αποτέλεσμα των εκλογών.
α) Κυρίαρχο και ανώτατο όργανο της Ένωσης Γονέων είναι η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων της Ένωσης. Στην εκλογοαπολογιστική Συνέλευση της 22 Μαρτίου , εκτός από τον απολογισμό της απελθούσας διοίκησης, έπρεπε να τεθούν οι προβληματισμοί και οι απόψεις των αντιπροσώπων, στο αν κατάφερε η Ένωση Γονέων να ανταποκριθεί στον επιτελικό της ρόλο, έχοντας σαν βασική αρχή την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τόσο των μαθητών όσο και των γονιών.
Έπρεπε να συζητηθούν αν οι όποιες αποφάσεις και ανακοινώσεις έφτασαν στα σχολεία, αν έγιναν αντικείμενο προβληματισμού, αν έγιναν συζητήσεις, συνελεύσεις, εκδηλώσεις, ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσανε, πως ανταποκρίθηκαν οι γονείς σε διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις, κλπ.
Τίποτε από όλα αυτά δεν έγινε. Αναλωθήκαμε σε μια αδιέξοδη κουβέντα για το Ταμείο της Ένωσης σαν να μην υπάρχουν άλλα προβλήματα στα σχολεία.
Κι όμως εκείνες τις μέρες κυκλοφορεί η είδηση ( η οποία βγήκε αληθινή ) για την πρόθεση της κυβέρνησης να αφαιρέσει τα λιγοστά χρήματα των Σχολικών Επιτροπών με Π.Ν.Π, που θα έχει σαν αποτέλεσμα την μη βιώσιμη λειτουργία των σχολείων. Καμιά συζήτηση! Μόνο για το ταμείο.
Ξέρουμε όλοι για το θέμα που έχει προκύψει με τα Α.Φ.Μ. των συλλόγων και τα πρόστιμα που εκκρεμούν. Καμία συζήτηση γι αυτό !. Μόνο για το ταμείο.
Υπάρχει μια σαφή επιδείνωση των συνθηκών μόρφωσης των παιδιών μας, που συμπεραίνεται εύκολα από την συνεχή υποχρηματοδότηση των σχολείων, τα κενά των εκπαιδευτικών, τις συγχωνεύσεις, την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη και σχολείο, τις απολύσεις καθαριστριών και φυλάκων, των υποσιτισμό μεγάλη μερίδας του μαθητικού πληθυσμού, κλπ. Καμία συζήτηση γι αυτά !. Μόνο για το ταμείο.

Φεύγοντας από την Γ.Σ. μείναμε με την εντύπωση ότι το ταμείο ήταν η πρόφαση για να μην γίνει καμία συζήτηση για τα προβλήματα των σχολείων και η κακή οργάνωση της Γ.Σ. ( με ευθύνη του απερχόμενου Δ.Σ.) ήταν μια προσπάθεια για αναβολή της Γ.Σ.
β) Τελικά οι εκλογές γίνανε με ευθύνη των συνδυασμών και βοήθεια στην συλλογή των στοιχείων που χρειαζόταν η Εφορευτική Επιτροπή για να διενεργήσει τις εκλογές.
Μέχρι να γίνουν όμως οι εκλογές ακούσαμε «διάφορα» που χρήζουν σχολιασμό.
  1. Ακούσαμε λοιπόν ότι το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστική Συνεργασίας Γονέων είναι κομματικό και ότι το άλλο ψηφοδέλτιο αποτελείται από ανεξάρτητους εκπροσώπους.
  2. Δυστυχώς δεν μπορούμε να κρίνουμε τις θέσεις του άλλου συνδυασμού, γιατί πολύ απλά δεν ακούσαμε καμία θέση, καμία πρόθεση, καμία σκέψη από τους αντιπροσώπους της Ενωτικής Κίνησης. Εκτός από μία. Ακούσαμε την φράση « Έχουμε τον τρόπο μας». Δηλαδή έχουμε το μέσον (το κομματικό μέσο ;) σε όσους είναι μαζί μας να του λύσουμε το πρόβλημα ; Αυτός θα είναι ο τρόπος διεκδίκησης επίλυσης των προβλημάτων των σχολείων, με την νέα διοίκηση της Ένωσης;
  3. Υπήρξε μια τάση από αντιπροσώπους να δοθούν στην Αγωνιστική Συνεργασία Γονέων ευθύνες για την μη λειτουργία της Ένωσης. Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι την προηγούμενη διετία ο άλλος συνδυασμός είχε την πλειοψηφία και μάλιστα ο πυρήνας του βρίσκεται και στον παρόντα πλειονοψηφήσαντα συνδυασμό. Η πλειοψηφία καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας και δράσης του Δ.Σ. της Ένωσης
γ) Μετά τις εκλογές. Πριν αλέκτωρ λαλήσει και φάνηκαν τα πρώτα σημάδια για την λειτουργία της Ένωσης. Χρειάστηκαν δύο συνεδριάσεις για την εκλογή του Δ.Σ., καθώς η πλειοψηφία δεν μπορούσε να συμφωνήσει για τη διανομή των θέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου. Πολύ φοβόμαστε ότι αυτή η «ασυνεννοησία» είναι μόνο η αρχή, καθώς η εμπειρία δείχνει ότι οι «ανεξάρτητοι και ακομμάτιστοι» σκέφτονται και δρουν πάντα με βάση την προσωπική τους άποψη και την προσωπική τους φιλοδοξία.
Επίσης μας προβληματίζει η στρατηγική που επέλεξε η πλειοψηφία για να μας αντιμετωπίσει. Στις συστάσεις Δ.Σ. των προηγούμενων χρόνων, η πλειοψηφία ως ένδειξη καλής θέλησης για συνεργασία πρότεινε την θέση της Αντιπροεδρίας ( και μια σχολική επιτροπή) στην μειοψηφία. Αυτή την φορά δεν συνέβηκε το ίδιο. Στο τέλος αυτής της διαδικασία μας έμεινε η εντύπωση ότι μας προτάθηκε ότι περίσσεψε και όχι ότι μας άξιζε. Η συνεργασία έμεινε μόνο στα λόγια.
Είναι τουλάχιστον αστείο, να έχει
κάποιος συμμετάσχει σε Δημοτικές & Περιφερειακές εκλογές κάτω από
την σημαία των Καρπενάρου, Καμίνη, Κακλαμάνη, Σακελλαρίδη,
Δούρου και με ολόκληρους κομματικούς μηχανισμούς από πίσω και να
δηλώνει τώρα ακομμάτιστος και ανεξάρτητος.
Αγαπητοί γονείς.
Η Αγωνιστική Συνεργασία Γονέων δεν είναι μια ευκαιριακή εκλογική συγκέντρωση γονέων για να βγάλουν απλώς ένα παρεάκι στην διοίκηση της Ένωσης. Αποτελείται από αντιπροσώπους αποφασισμένους να δράσουν συλλογικά, σύμφωνα με τις αρχές και τις θέσεις του γονεϊκού κινήματος. Έχουμε προ πολλού πάψει να αναζητούμε σωτήρες και να παραμυθιαζόμαστε ότι θα μας λύσουν άλλοι τα προβλήματα.
Όλο το προηγούμενο διάστημα ήμασταν ανελλιπώς στο δρόμο του αγώνα. Στις παραστάσεις διαμαρτυρίας στον Δήμο, στην Περιφέρεια και στο Υπουργείο Παιδείας. Δίναμε το παρόν σε κάθε κάλεσμα της Ομοσπονδίας Γονέων και της ΑΣΓΜΕ. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα.
Πιστεύουμε ότι η Ένωση Γονέων πρέπει να έχει πολιτικό λόγο, θέση και πρόταση καθώς τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει είναι αποτέλεσμα κομματικών – πολιτικών επιλογών.
Πεποίθησή μας είναι ότι οι λύσεις στα σχολεία δεν πρέπει να είναι αποτέλεσμα δημοσίων σχέσεων ή προσωπικών φιλιών αλλά πρέπει να είναι λύσεις αξιοκρατικές και ισότιμες για όλα τα σχολεία.
Η Ένωση πρέπει να αναλάβει το ρόλο της όπως καθορίζεται και από το καταστατικό της. Δηλαδή τον συντονισμό της δράσης όλων των συλλόγων γονέων, καθώς ο βασικός τρόπος διεκδίκησης και επίλυσης των προβλημάτων των σχολείων είναι ο μαζικός και οργανωμένος αγώνας όλων των γονέων και των συλλόγων τους .
Εν κατακλείδι :
Θέλουμε μια Ένωση συμμετοχική, ενεργή, δραστήρια,
δίπλα στους Συλλόγους Γονέων
,
για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία ,
και θα παλέψουμε γι αυτή.
Γιατί
Διεκδικούμε το σχολείο που μας αξίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: