Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Ήρθε πάλι το Ευ Ζην στα σχολεία, τέλος η Γυμναστική!

Το πρόγραμμα Ευ Ζην που τόσο μεγάλες αντιδράσεις είχε προκαλέσει στην εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και τους γονείς μέσω των Ενώσεων και των Συλλόγων το 2013 και το 2014, επανήλθε στα σχολεία για μια ακόμη χρονιά. Η μόνη αλλαγή που διαπιστώσαμε είναι πως ζητείται η συναίνεση του γονέα σε έν χαρτί στο οποίο καταγράφονται οι συγκεκριμένες ασκήσεις που θα γίνουν στο παιδί. Ασκήσεις τις οποίες είναι υποχρεωμένος να κάνει ο Γυμναστής, άρα όσοι δεν μετέχουν στις μετρήσεις δεν θα κάνουν μάθημα!
Λάβαμε από το σχολείο μας και εμείς την έγγραφη συγκατάθεση γονέα που μοίρασε το Πρόγραμμα Ευ Ζην. Βλέποντας τις ασκήσεις και όλα όσα λέει μέσα, ανατρέξαμε στις περυσινές αντιδράσεις για το πρόγραμμα αυτό.
Ανατούμε αποσπάσματα από τις ανακοινώσεις που έγινε το 2014 και το 2013 , δίνοντας πάράλληλα τις διευθύνσεις για να ενημερωθείτε άμεσα και διεξοδικά και δηλώνουμε πως συζητήσουμε άμεσα το θέμα στο ΔΣ του Συλλόγου Γονέων. 
 ....
<< Το Υπουργείο Παιδείας  καλεί όλα τα σχολεία σε όλη τη χώρα να υλοποιήσουν το ερευνητικό πρόγραμμα Ε.Υ.Ζ.Η.Ν, που διεξάγεται από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο συγκεκριμένα αναφέρεται:
Ένα πρόγραμμα στο οποίο «καλούνται οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής των Δημοτικών Σχολείων και οι Νηπιαγωγοί, να διενεργήσουν σε πρώτη φάση τις μετρήσεις σωματικής διάπλασης και φυσικής κατάστασης και να καταγράψουν τα αποτελέσματα. Στη δεύτερη φάση, θα διεξαχθεί η αξιολόγηση των συνηθειών διατροφής και φυσικής δραστηριότητας των μαθητών, μέσω της ηλεκτρονικής συμπλήρωσης ερωτηματολογίου στο οποίο θα εισαχθούν και τα δεδομένα των μετρήσεων της α’ φάσης (σωματική διάπλαση & φυσική κατάσταση των μαθητών). Μετά την ολοκλήρωση της εισαγωγής του συνόλου των μετρήσεων κάθε παιδιού θα γίνεται αυτόματη επεξεργασία των δεδομένων και θα δημιουργείται Ατομική Αναφορά για κάθε μαθητή».>>
 http://tvxs.gr/news/paideia/ey-zin-poios-dieksagei-kai-poy-pane-ta-stoixeia


<<Τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν και η δημιουργία ατομικών αναφορών για κάθε μαθητή θα καταχωρηθούν στην διαδικτυακή πλατφόρμα του ΕΥ ΖΗΝ στη διεύθυνση http://eyzin.minedu.gov.gr, όχι με την εισαγωγή του ονόματος του μαθητή, αλλά με τον αριθμό μητρώου του, για την ΠΛΗΡΗ διασφάλιση των προσωπικών του δεδομένων, όπως δηλώνεται στην προαναφερθείσα εγκύκλιο (υποβάλλεται συνημμένα).
Παρακαλώ για την απάντησή σας, ει δυνατόν, στα κάτωθι ερωτήματα:
α) αν τα στοιχεία ανθρωπομετρίας/φυσικής κατάστασης/διατροφικών συνηθειών των μαθητών που ζητούνται για το ΕΥ ΖΗΝ ανήκουν στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, λαμβανομένου υπ’ όψιν και του ότι το Υπ. Παιδείας δεν διευκρινίζει πού, με ποιον τρόπο και από ποιον θα χρησιμοποιηθούν αυτά στη συνέχεια (όπως επίσης και από ποιον φορέα χρηματοδοτείται το ΕΥ ΖΗΝ).
β) αν το Υπ. Παιδείας νομιμοποιείται να συλλέξει τέτοιου είδους δεδομένα, και μάλιστα σε υποχρεωτική (όπως διαφαίνεται) βάση, και με τα οριζόμενα γι’ αυτόν τον σκοπό πρόσωπα (Δ/ντές σχολείων και εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής).>>. 
http://platonsillogossto60.blogspot.gr/2014/02/blog-post_20.html
<< Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» επισημαίνει πως η διεξαγωγή των μετρήσεων για το συγκεκριμένο πρόγραμμα απαιτεί μεγάλο αριθμό διδακτικών ωρών και άρα απώλεια της διδασκαλίας της Φυσικής Αγωγής (2-4 εβδομάδες). Επίσης οι μαθητές που οι γονείς τους δεν επιθυμούν να λάβουν μέρος, στερούνται το δικαίωμα της διδασκαλίας της φυσικής αγωγής, αφού ο Συνάδελφος της Φυσικής Αγωγής καλείται να ασχοληθεί με το «Ευ Ζην».
Το αντικείμενο του συγκεκριμένου προγράμματος δεν αποτελεί μέρος του αναλυτικού προγράμματος διδασκαλίας του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής. Συνεπώς, κανένας εκπαιδευτικός δεν είναι υποχρεωμένος να διαθέσει αυτές τις ώρες από το μάθημα του.
Οι καθηγητές πληροφορικής και οι διευθυντές καλούνται να αναλάβουν άλλο ένα έργο, το οποίο δεν προβλέπεται στις υποχρεώσεις τους να εκτελέσουν, τη στιγμή μάλιστα που έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο όγκος της διοικητικής δουλειάς  (my school, e-student κλπ).
Κανένας δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει τους εκπαιδευτικούς να εκτελέσουν τον τεράστιο όγκο δουλειάς για χάρη των συμφερόντων εταιριών, που μέσω συγκεκριμένων Πανεπιστημιακών καθηγητών θέλουν να εκπονήσουν έρευνα για τα δικά τους επιστημονικά και οικονομικά συμφέροντα.
Με βάση τα παραπάνω ο σύλλογός μας καλεί :
Το Υπ. Παιδείας να αποσύρει την συγκεκριμένη εγκύκλιο και να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες μαθητών, εκπαιδευτικών και δημόσιων σχολείων>>.  
http://fresheducation.gr/?p=2409
<< O Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Γ. Σεφέρης», σχετικά μ΄ αυτό το πρόγραμμα έχει να παρατηρήσει τα εξής :
1. Ποιος είναι ο σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας και πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα στοιχεία; Ποιος μας διασφαλίζει σήμερα ότι η βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί και θα αφορά ολόκληρο το μαθητικό πληθυσμό της χώρας δεν θα διαρρεύσει (πάλι) σε ιδιωτικές εταιρείες ;
2. Πού μπορεί να χρησιμεύσει αυτή η «απογραφή» του μαθητικού πληθυσμού. Τι σχέση έχει όλη αυτή η δουλειά ( για να μην πούμε … μπίζνα) με τον «μεγάλο αδερφό» ;
3. Αν χρειάζονται αυτά τα στοιχεία στο υπουργείο παιδείας, γιατί δεν συμπεριλαμβάνει όλη αυτή την επιχείρηση στο πρόγραμμα του σχολείου ή στη συλλογή στατιστικών που γίνεται κάθε χρόνο, παρά αναθέτει σε «πρόγραμμα» το φακέλωμα όλων των μαθητών της χώρας ;
4. Και τι θα κάνει αν προκύψουν συμπεράσματα ως προς τη «διάπλαση» ή τη «διατροφή» των μαθητών ; Σκοπεύει το Υπουργείο να παρέμβει με κάποιο τρόπο ; Ή ακόμα μια φορά θα μείνουν στις διαπιστώσεις, αφού πρώτα «ξεκοκαλίσουν» ένα ακόμα προγραμματάκι κι ένα ακόμα σχετικό κονδύλι (βλέπε π.χ. και τον οδοντριατρικό έλεγχο);>>.
http://www.inewsgr.com/224/syllogos-pe-g-seferis-kamia-symmetochi-sto-programma-ef-zin.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: