Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Ψήφισμα Συλλόγου 60ου για τις καθαρίστριες δημόσιων σχολείων


Κακή είδηση. Ο δήμος Αθηναίων ακολουθώντας τα μνημονιακά βήματα της προηγούμενης κυβέρνησης θέλει να παραδώσει και τον καθαρισμό των δημόσιων σχολείων σε εργολάβους. Πάντα με πρόσχημα την οικονομία. Εμείς ξέρουμε πολύ καλά πως αυτό είναι ψέμα. Οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων έφτιαξαν με επιτροπή αγώνα και σε επιστολή τους προς το δήμαρχο Γ. Καμίνη και τους προέδρους τους σχολικών επιτροπών. 
Το ΔΣ του Συλλόγου μας συζήτησε το θέμα, διάβασε τα αιτήματα της Επιτροπής και εκφράζει αμέριστα τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους. Ζητάμε και εμείς από τη σειρά μας με ψήφισμα που θα κατατεθεί στη σχολική επιτροπή να:  Νομιμοποιηθούν οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων, να γίνουν προσλήψεις καθαριστών στα δημόσια σχολεία, να μην μπουν εργολάβοι στα δημόσια σχολεία. 
Η επιστολή της Επιτροπής Αγώνα:
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ – ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
ΠΡΟΣ:  Δήμαρχο Αθηναίων
              Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
              Δημοτικές Παρατάξεις
              Προέδρους Σχολικών Επιτροπών

Κύριοι,
Σύμφωνα με το άρθρο 18 του Ν.3870/2010 (ΦΕΚ 138Α) το προσωπικό με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, μετατάχθηκε στους δήμους την 1-1-2011 σε προσωποπαγείς θέσεις ως υπάλληλοι καθαριότητας των σχολείων. Αυτό σημαίνει ότι καταργήθηκε η οργανική θέση των εργαζομένων με σύμβαση αορίστου χρόνου.

Με την εφαρμογή του Καλλικράτη επιταχύνεται η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των δήμων, από την καθαριότητα μέχρι τους τομείς Παιδείας-Υγείας-Πρόνοιας.
Εξέλιξη όλων των παραπάνω είναι τελικά η ανάθεση της καθαριότητας των σχολείων, σε εταιρείας καθαρισμού και συνεργεία. Όπως επίσης είναι ξεκάθαρο ότι το κόστος της καθαριότητας των σχολείων θα μεταφερθεί στους εργαζόμενους και άνεργους γονείς, αφού σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζεται η επαρκής χρηματοδότηση και παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να φορολογήσουν ακόμα περισσότερο τους δημότες.
Και η φετινή σχολική χρονιά για τους συμβασιούχους καθαριστές-καθαρίστριες, ξεκίνησε με προβλήματα.
Εργοδότης μας είναι οι Σχολικές Επιτροπές, οι οποίες και έχουν την ευθύνη να πληρωνόμαστε κάθε μήνα. Κι όμως ο δήμος επικαλείται ότι δεν έχει ευθύνη για το ότι δεν πληρώνονται κανονικά  οι εργαζόμενοι ή  πληρώνονται με καθυστέρηση πολλών μηνών και ότι θα πληρωθούν όταν μεταφερθούν οι πιστώσεις από τον αρμόδιο φορέα του Υπουργείου Παιδείας στις σχολικές επιτροπές.
Οι καθαριστές-στριες στα Δημόσια σχολεία με συμβάσεις έργου ακόμα και 13 χρόνων και μισθούς πείνας, θα βρεθούν τέλη Ιουνίου στην ανεργία, μιας και ο Δήμος για την καινούργια σχολική χρονιά, προσανατολίζεται να παραδώσει την καθαριότητα των σχολείων σε εργολάβους και ιδιωτικά συνεργεία.
Ζ Η Τ Α Μ Ε :
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, με πλήρη σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Κανένας μεγαλοεργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο μέσα στα σχολεία.
Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων που οφείλουν οι σχολικές επιτροπές.
Όχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς, μαζικές προσλήψεις καθαριστών-καθαριστριών για καθαρά σχολεία.
Κατάργηση της μερικής απασχόλησης.
Καμία σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Άμεση τροποποίηση των συβάσεων από συμβάσεις έργου σε αορίστου χρόνου.






Δεν υπάρχουν σχόλια: