Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Να έχετε τα παιδιά σε κλειστούς χώρους λόγω έκλειψης ηλίου!

Την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, μετά το κλείσιμο των σχολείων σήμερα, έφυγε κατεπείγουσα εγκύκλιος από το υπουργείο Παιδείας προς τα σχολεία. Με αυτήν ζητείται από τα σχολεία να λάβουν μέτρα λόγω της έκλειψης ηλίου που θα συμβεί αύριο Παρασκευή και θα είναι ορατή και στη χώρα μας, από τις 10.40 το πρωί ως και τις 12.00 το μεσημέρι.

Το υπουργείο Παιδείας ζητά να κρατηθούν οι μαθητές μέσα στις τάξεις, να μη βγουν διάλλειμα δηλαδή και να παρακολουθήσουν την έκλειψη από το διαδίκτυο.
Ως αιτία των μέτρων αυτών αναφέρεται ο κίνδυνος να προκληθούν βλάβες στα μάτια των μαθητών αν κοιτάξουν τον ήλιο χωρίς προστατευτικά γυαλιά. Αντί λοιπόν να κληθούν οι γονείς να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι, θα πρέπει το σχολείο να τα ...μαντρώσει.
Από όσα μπορέσαμε να διαβάσουμε στο Διαδίκτυο η έκλειψη στην Αθήνα θα αρχίσει στις 10.40 το πρωί, θα φτάσει στη μέγιστη φάση της στις 11.44 και θα ολοκληρωθεί στις 12.50. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι στην Ελλάδα θα καλυφθεί μέχρι και το 40% του ηλιακού δίσκου. Συγκεκριμένα, στην Αθήνα θα καλυφθεί το 31,4%, στη Φλώρινα το 40,7% και στο Ηράκλειο της Κρήτης το 23,6%. Εκτός από την Ελλάδα, η μερική έκλειψη θα είναι ορατή στην Ισλανδία, στην ηπειρωτική Ευρώπη, στη Βόρεια και Ανατολική Ασία, καθώς και στη Βόρεια και Δυτική Αφρική.
Την ολική έκλειψη θα μεταδίδει απευθείας το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στη διεύθυνση http://www.noa.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=679:20-2015&catid=91:solar-eclipse-2015&Itemid=428&lang=el

Δεν υπάρχουν σχόλια: