Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Ήρθε η ώρα να απαιτήσουμε δασκάλους και ολοήμερο!

Το σχολείο μας, παρά την "τύχη" του φέτος να έχει δασκάλους στις τάξεις, παραμένει χωρίς ολοήμερο σχολείο. Και χωρίς ειδικότητες δασκάλων. Μπορεί στην τηλεόραση να ακούμε καθημερινά τις ανακοινώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για νέους διορισμούς, για 5.000 αναπληρωτές, κ.λ.π., κ.λ.π, στην πράξη όμως τα σχολεία έχουν κενά. Πολλά κενά.
Ώρα λοιπόν για τους γονείς να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες και να απαιτήσουν να μη χαθούν άλλες ώρες εκπαίδευσης. Ολοήμερο παρόλο που έχουμε δάσκαλο για αυτό, δεν μπορούμε να έχουμε γιατί "απασχολείται" στην κάλυψη των κενών ωρών ειδικοτήτων. Γυμναστές δεν έχουμε...
Ως Σύλλογος Γονέων έχουμε κάνει τις προτάσεις μας στην Ένωση Γονέων και θα μιλήσουμε πλέον για τις δικές μας κινητοποιήσεις στο υπουργείο Παιδείας και τις αντίστοιχες αρμόδιες διευθύνσεις.
Για να έχουμε μια πλήρη εικόνα παραθέτουμε την ενημέρωση του δασκάλου Λουκά Καβακλή, αιρετού με τις Παρεμβάσει στο ΠΥΣΠΕ που ενημερώνει πως λείπουν από τα σχολεία της Α' Αθήνας 5ψ45 εκπαιδευτικοί! 

<<Τραγική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Μπορεί οι πανηγυρισμοί της μνημονιακής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καλά να κρατούν για τις προσλήψεις αναπληρωτών η ωμή όμως πραγματικότητα δείχνει ότι τα κενά σε εκπαιδευτικούς ήρθαν για να μείνουν.

Και δε θα μπορούσε να ναι διαφορετικά αφού στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων οι μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση είναι μηδενικοί. Τρία χρόνια τώρα κανείς εκπαιδευτικός που συνταξιοδοτήθηκε δεν αντικαταστάθηκε!!!

Το πρόβλημα θα πολλαπλασιάζεται χρόνο με το χρόνο και η συγκυβέρνηση των μνημονίων προτίθεται ξανά με αντιδραστικό τρόπο να το αντιμετωπίσει. Η πρόσφατη εγκύκλιος Φίλη για τη λειτουργία των ολοήμερων ανοίγει διάπλατα το δρόμο για να μην λειτουργήσουν για μια ακόμη χρονιά τα ολοήμερα, ακολουθώντας την πεπατημένη της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Στην ουσία θα έχουμε ξανά, με αποφάσεις των διευθυντών εκπαίδευσης μετακινήσεις δασκάλων των ολοήμερων τμημάτων για να καλύψουν κενά στο πρωινό πρόγραμμα.

Αυτή είναι η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας


ΘΕΜΑ: «Οδηγίες σχετικά με την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία»
Για την εύρυθμη λειτουργία των ολοήμερων δημοτικών σχολείων οι εκπαιδευτικοί ΠΕ 70 τοποθετούνται κατά προτεραιότητα, ως εξής:

– Στο πρωινό πρόγραμμα, ώστε να στελεχωθούν όλα τα πρωινά τμήματα.

– Στο ολοήμερο πρόγραμμα των σχολικών μονάδων, πλην των Ε.Α.Ε.Π., τουλάχιστον ένας εκπαιδευτικός.

Στις σχολικές μονάδες με ΕΑΕΠ, το ολοήμερο πρόγραμμα θα λειτουργήσει:

– με τις διαθέσιμες ώρες των εκπαιδευτικών ΠΕ 70.

– με τις διαθέσιμες ώρες των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων.

Οι δάσκαλοι που προσλαμβάνονται μέσω ΕΣΠΑ (Υποστήριξη Ολοήμερων Σχολείων) τοποθετούνται αποκλειστικά στο ολοήμερο πρόγραμμα των σχολικών μονάδων. Η τοποθέτηση των δασκάλων αυτών θα πρέπει να γίνει στις σχολικές μονάδες, στις οποίες δεν υπάρχει δάσκαλος στο ολοήμερο πρόγραμμα.

Την εποπτεία–εφημερία του ολοήμερου έχει εκπαιδευτικός που διδάσκει στο/στα ολοήμερο/α τμήμα/τα συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων.

Στις απώτερες σκέψεις του υπουργείου είναι και η αύξηση του διδακτικού ωραρίου (τρεις φορές ήδη στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) αλλά και η αναδιάρθρωση του ωρολογίου προγράμματος των σχολείων βαφτίζοντας εξάωρο διδακτικό το σημερινό επτάωρο με την επιμήκυνση των ωρών διδασκαλίας και κάποιων διαλειμμάτων.

Ταυτόχρονα στην πρωτοβάθμια ο γενικευμένος πια υπολογισμός των κενών με βάση το συνολικό χρόνο και όχι την αντιστοιχία δάσκαλος ανά τμήμα οδηγεί σε μια νέα κατάσταση στα σχολεία με θύματα τους μαθητές ξανά διαταράσσοντας την παιδαγωγική ηρεμία και συγκέντρωση των μαθητών.  

Ειδικά στην Α' Αθήνας υπάρχουν τα παρακάτω κενά.

99  δάσκαλοι γενικής αγωγής σε πρωινό και ολοήμερο πρόγραμμα

39 εκπαιδευτικοί ΣΜΕΑΕ

53 νηπιαγωγοί με την κατάσταση ειδικά στα προνήπια να ναι τραγική αφού η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι εκτός νηπιαγωγείων.

115 εκπαιδευτικοί που απαιτούνται να καλύψουν την παράλληλη στήριξη σε δημοτικά και νηπιαγωγεία.

15 εκπαιδευτικοί Γερμανικής γλώσσας

 25 εκπαιδευτικοί Αγγλικής Γλώσσας

34 εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής

35 εκπαιδευτικοί Μουσικής

29 εκπαιδευτικοί Πληροφορικής

52 εκπαιδευτικοί Εικαστικών

48 Εκπαιδευτικοί Θεατρικής Αγωγής

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ: 545 εκπαιδευτικοί!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: