Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Τα δικά μας αιτήματα, για το δικό μας δημόσιο σχολείο

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 60ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, «ΠΛΑΤΩΝ»
( Η ανακοίνωση μοιράστηκε στις 14 Ιούνη στη γιορτή του σχολείου μας)

Ιούνιος 2016: Η σχολική χρονιά τελειώνει με 3500 κενά σε εκπαιδευτικούς, στα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια όλης της χώρας, με μέτρα που διαλύουν το ολοήμερο σχολείο, την ειδική αγωγή, το νηπιαγωγείο, τα γυμνάσια και τα λύκεια, με μέτρα που απολύουν χιλιάδες αναπληρωτές, εκπαιδευτικούς και υποβαθμίζουν μια σειρά από μαθήματα και ειδικότητες. Να, πώς θα είναι το σχολείο, το Σεπτέμβρη του 2016, αν δεν υπάρξει ανατροπή αυτών των πολιτικών για την Παιδεία. Το «νέο» νηπιαγωγείο
Ένα τμήμα νηπιαγωγείου θα μπορεί να λειτουργεί, αν έχει το λιγότερο, 14 παιδιά. 1.144 τμήματα νηπιαγωγείων κλείνουν, αυξάνεται ο αριθμός των νηπίων στο τμήμα, όσα νήπια «περισσεύουν» θα αναγκάζονται να μεταναστεύσουν σε νηπιαγωγεία πιο μακριά από το σπίτι τους, η ποιότητα της εκπαίδευσης «πέφτει», οι νηπιαγωγοί (οι μόνιμοι, που απομένουν) εξοντώνονται, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη δυνατότητα να κάνουν το εκπαιδευτικό τους έργο. 800-1.000 αναπληρωτές νηπιαγωγοί, νέοι, απόφοιτοι αποκλείονται, απολύονται και δεν προβλέπεται να ξαναπροσληφθούν από τις δομές της δημόσιας εκπαίδευσης.
Το «νέο» Δημοτικό σχολείο
Οι εργαζόμενοι γονείς δεν θα μπορούν να αφήσουν το παιδί τους στο πρωινό ολοήμερο στις 7, γιατί απλά καταργείται. Οι γονείς που δεν εργάζονται αποδεδειγμένα και οι 2 θα παίρνουν τα παιδιά στις 13.15μμ. Σε 1336 σχολεία της χώρας που λέγονται ΕΑΕΠ (ολοήμερα διευρυμένου ωράριο, με μαθήματα μουσικής, εικαστικών, θεατρικής αγωγής, δεύτερης ξένης γλώσσας, πληροφορικής), ο μαθητής κάθε τάξης, κάθε ημέρα, θα κάνει 1 ώρα λιγότερο μάθημα. Κι αυτό αφορά στο 65% των μαθητών της χώρας. (Κόβονται ώρες από Νεοελληνική Γλώσσα στην Α’ και Β΄ τάξη, από Μελέτη Περιβάλλοντος στην Γ ΄και Δ΄ τάξη, από Μουσική, Θεατρική Αγωγή, από Γυμναστική, Αγγλικά, Πληροφορική, Ευέλικτη Ζώνη). Με απλά λόγια ένα ολοήμερο με 6 τμήματα είχε 210 διδακτικές ώρες την εβδομάδα. Οι ώρες πλέον θα είναι 180 δηλαδή μείωση 30 διδακτικών ωρών την εβδομάδα, ενώ στα κλασικά ολοήμερα γίνεται αύξηση μόνο 6 ωρών την εβδομάδα.
Μόνο αν αποδεδειγμένα εργάζονται και οι δύο γονείς, θα μπορούν να αφήσουν το παιδί τους στο ολοήμερο, που για να λειτουργήσει, θα πρέπει να έχει το λιγότερο, 14 μαθητές σε ένα 6θέσιο σχολείο.


Γονείς που είναι άνεργοι, που δουλεύει ο ένας από τους δυο ή δουλεύουν σε μαύρη ανασφάλιστη εργασία, κάτι που συμβαίνει όλο και συχνότερα, γονείς που δεν έχουν να πληρώσουν δραστηριότητες για το παιδί τους ή να βοηθήσουν μαθησιακά τα παιδιά τους, δεν θα μπορούν και διά νόμου, να στηρίζονται στο δημόσιο σχολείο.
Δεν θα υπάρχει δάσκαλος υπεύθυνος του ολοήμερου, αλλά στο ρόλο αυτό θα εναλλάσσονται οι δάσκαλοι του πρωινού προγράμματος. Κάθε μέρα θα είναι υπεύθυνος εκ περιτροπής, ένας διαφορετικός εκπαιδευτικός. Αυτό δημιουργεί κίνδυνο για την ασφάλεια των παιδιών, αφού δεν θα υπάρχει σταθερή σχέση και γνώση του συνόλου των μαθητών και της ιδιαιτερότητας του καθενός. Παιδιά που έχουν ανάγκη από βοήθεια ειδικού εκπαιδευτικού μέσα στην τάξη (Παράλληλη στήριξη από δασκάλους ειδικής Αγωγής) δεν θα μπορούν να έχουν πλέον τη βοήθεια που χρειάζονται, γιατί δεν θα προσληφθούν οι καταρτισμένοι αναπληρωτές που κάλυπταν τις πάγιες και μόνιμες ανάγκες.
Οι μαθητές αυτοί θα μένουν αβοήθητοι μέσα στην τάξη, το έργο του δασκάλου θα επιβαρύνεται και η ποιότητα του μαθήματος θα μειωθεί . Παιδιά που παρακολουθούν τμήματα ένταξης δεν θα έχουν τη βοήθεια που χρειάζονται, διότι δεν θα υπάρχουν πλέον οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που τα κάλυπταν. Το θέατρο, η μουσική, η γυμναστική, η πληροφορική, τα εικαστικά, οι ξένες γλώσσες αντί να προσφέρονται απλόχερα από το κράτος ουσιαστικά καταργούνται.
Οι δραστηριότητες, πετιούνται σαν σκουπίδια έξω από το σχολείο και γίνονται εμπόρευμα για όποιον μπορεί να τα αγοράσει. Ακόμα και στα Πολιτιστικά κέντρα των Δήμων στα οποία επίσης έχουν γίνει τεράστιες περικοπές, υπάρχουν δίδακτρα. Τώρα μάλιστα στην αγορά εμφανίζεται και η καινούρια μόδα: Οι Οργανισμοί Πολιτισμού των Δήμων, βάζουν δίδακτρα στις αθλητικές ή πολιτιστικές δραστηριότητες που γίνονται στα σχολεία μετά τις 4 το απόγευμα μετά από συνεννοήσεις με Συλλόγους Γονέων.

Το «νέο» Γυμνάσιο, το Γενικό Λύκειο και το ΕΠΑΛ
Περισσότερα κενά, στην καλύτερη περίπτωση προσλήψεις με καθυστέρηση μηνών με αποτέλεσμα, χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες. Παύουν τα όρια ανάμεσα στις ειδικότητες. Ο μηχανολόγος του ΕΠΑΛ θα διδάσκει και Μαθηματικά ή Φυσική, ο καθηγητής ξένων γλωσσών θα διδάσκει και Ιστορία, ο Φυσικός ή ο Χημικός θα διδάσκει Βιολογία και γενικά το σχολείο πάει δεκαετίες πίσω, μετατρέποντας την κάθε ειδικότητα σε «Όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω» και όποιος μάθει … ό,τι μάθει. Τα εργαστήρια, που τα τελευταία χρόνια υπολειτουργούσαν, υποβαθμίζονται κι άλλο. Οι υπεύθυνοι των εργαστηρίων, παύουν να έχουν 3 ώρες την εβδομάδα απαλλαγή από διδασκαλία κι έτσι θεσμοθετείται πλέον, η σταδιακή εξαφάνιση των εργαστηρίων από το Ελληνικό Δημόσιο σχολείο.
Οι εξετάσεις και η ύλη που θα εξετάζεται, είναι ήδη έξω από το σχολείο. Το σχολείο, χρόνια τώρα, είναι ανεπαρκές να προετοιμάσει τον απόφοιτο για τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Η μεγάλη σε έκταση ύλη και η δυσκολία της, ο μεγάλος αριθμός μαθητών στην τάξη, η ανεπάρκεια των βιβλίων και των εποπτικών μέσων διδασκαλίας, κάνουν αδύνατη την πρόσβαση των φτωχών παιδιών την Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση.
Με το νέο σύστημα προετοιμάζουν λοιπόν τη μείωση της διδακτέας ύλης στα γυμνασιακά και λυκειακά χρόνια χωρίς να μειώσουν την ύλη στις Πανελλαδικές. Θα διαχωρίσουν τελείως το απολυτήριο και το Λύκειο από τις εξετάσεις.
Το βάρος για την συμμετοχή στις Πανελλαδικές, αντί να καλύπτεται από το δημόσιο σχολείο, θα συνεχίσει να επιβαρύνει με την παραπαιδεία , τις οικογένειες των μαθητών. Τα 4 χρόνια στο γυμνάσιο και 2 χρόνια στο Λύκειο θα λειτουργήσουν ως φίλτρο. Θέλουν λίγοι μαθητές από τις φτωχές οικογένειες να συνεχίζουν μετά τον 4ο χρόνο στο «κολέγιο» - λύκειο. Οι μαθητές των ΕΠΑΛ θα έχουν 1 διδακτικό χρόνο με μαθήματα ειδικότητας (Γ’ Λυκείου) ενώ πριν ήταν 2 (Β΄και Γ΄Λυκείου), με «κόφτη» και στα εργαστήρια. Θεσπίζεται η μαθητεία στο 4ο έτος, όπου ο μαθητής θα είναι 1 ημέρα στο σχολείο, 4 ημέρες στη δουλειά.μ

«Ο μαθητής θα διώχνει τον γονιό του από τη δουλειά» ή αλλιώς «Η μαθητεία ως Δούρειος ίππος για εργαζόμενους λάστιχο». Ο μαθητής κάνει τη μαθητεία, αφού βρει εργοδότη που θα του πληρώνει το 1/4 του μισθού ενώ τα 3/4 θα τα πληρώνει το ΕΣΠΑ. Το ΕΣΠΑ είδαμε ότι αποτελεί το καμουφλάζ της ΕΕ για να περάσουν τα μέτρα.
Όταν αργότερα κοπεί όπως συμβαίνει πάντα, θα έχει κάνει «δώρο» στους εργοδότες, φτηνούς, νέους εργαζόμενους προωθώντας τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Ο μαθητής που χωρίς τη μαθητεία δεν θα μπορεί να πάρει πιστοποίηση, η οποία πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς (διαρκεί 5 χρόνια), θα είναι απόλυτα εξαρτημένος από τον εργοδότη και από τον πιστοποιητή. Η εταιρεία πιστοποίησης έχει το δικαίωμα να καταργεί το πιστοποιητικό. Το σχολείο Φίλη, Αρβανιτόπουλου, Διαμαντοπούλου και λοιπών προκατόχων του τίτλου «Υπουργός Παιδείας» είναι το ίδιο ταξικό σχολείο της αγοράς, της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, της ΕΕ και των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ, ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ή ΑΝΕΡΓΩΝ
Απαιτείται συντονισμός και Αγώνας Διαρκείας με δασκάλους, καθηγητές έτσι ώστε:
  • Να είναι τον Σεπτέμβρη, όλα τα προνήπια και τα νήπια στα νηπιαγωγεία.
  • Να είναι 20 ο ανώτερος αριθμός μαθητών στην τάξη, 15 στο νηπιαγωγείο, 15 στα μαθήματα προσανατολισμού ή κατεύθυνσης, 10 στα εργαστηριακά.
  • Να γίνει πλήρης κάλυψη όλων των λειτουργικών δαπανών και των υποδομών των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς περιορισμούς.
  • Να εγγράφονται όλοι οι μαθητές στο ολοήμερο χωρίς προϋποθέσεις. Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να μην υπακούσουν και να γράφουν όλα τα παιδιά στο ολοήμερο.
  • Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων.
  • Διορισμοί ψυχολόγων και γιατρών που θα παρακολουθούν τους μαθητές των σχολείων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: