Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Τι θέλουν; Να κλείσουν τα σχολεία;

Εκεί που μας χρώσταγαν μας παίρνουν και το βόδι. Η ελληνική παροιμία ταιριάζει γάντι στην περίπτωση μας. Λεφτά για την δημόσια παιδεία δεν δίνουν. Ο υπουργός Λοβέρδος ζητά εθελοντική(!) εργασία από τους δασκάλους. Αν θέλει ας δώσει ο ίδιος το παράδειγμα και να "δουλεύει" εθελοντικά... Ο δήμος Αθηναίων που έχει την ευθύνη λειτουργίας των σχολείων, επίσης δεν δίνει λεφτά. Δεν έχει, λέει. Και εκεί που τα σχολεία καταρρέουν, δεν έχουν τουαλέτες, πόρτες, οι σοβάδες πέφτουν, δεν έχουν καθαρίστριες, κ.λ.π., έρχεται ο δήμος Αθηναίων και θυμάται πως οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων δεν τηρούν το νόμο για τις δρστηριότητες! Το νόμο από το 1985 (!) και τις εγκυκλίους του υπουργείου από το 1992 και 1998(!).
Και έτσι ξαφνικά χαρακτηρίζουν "παράνομες" τις δραστηριότητες των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων στα σχολεία. Η δε διαδικασία που απαιτούν για την έγκριση παραχώρησης των σχολείων, αν κάποιος την ακολουθήσει μπορεί να χρειαστεί και 3 με 4 μήνες. Αφού απαιτείται και απόφαση δημάρχου(!) για κάθε σχολείο. Αυτές τις διαδικασίες τις θυμήθηκαν στο δήμο Αθηναίων στο τέλος Οκτωβρίου του 2014.
Είμαστε λοιπόν "παράνομοι", αν θέλουμε να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά; Να έχουν τα παιδιά μας δράσεις και δραστηριότητες που οι γονείς δεν μπορούν να πληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα; Ή μήπως αυτό ακριβώς θέλουν; Να κλείσουν τα σχολεία, να μην συναντιώνται παιδιά και γονείς ποτέ, να κλαίει ο καθένας τη μοίρα του μόνος του, να μισεί και να οργίζεται;
Η απόφαση του δήμου Αθηναίων είναι ακατανόητη. Κυρίως είναι παράλογη γιατί το θυμήθηκαν ενάμιση μήνα μετά την έναρξη των σχολείων.
Στο ζήτημα παρενέβη η Ένωση Γονέων της 4ης δημοτικής κοινότητας και με επιστολή της (παρακάτω αναρτάται) ενημερώνει τους Συλλόγους πως έχει ζητήσει συνάντηση με τον αντιδήμαρχο με αίτημα να συνεχιστούν οι δραστηριότητες αυτή τη χρονιά και μετά ...βλέπουμε.
Δημοσιοποιούμε και την επιστολή του αντιδημάρχου με τον χαρακτηρισμό του "παράνομου" των πράξεων μας, αν θέλουμε να κρατάμε τα σχολεία ανοιχτά για όλους τους μαθητές.

Η επιστολή της Ένωσης Γονέων 


Το Δ.Σ. της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων της 4ης Δ.Κ.Δ.Α. ενημερώνει ότι σε χθεσινή σύγκλισή του που έγινε για το θέμα που έχει τεθει απο το Δήμο της Αθήνας σχετικά με την παραχώρηση των σχολικών χώρων σε συλλόγους γονέων  αποφάσισε τα εξής ομόφωνα:
1.Θα ζητήσει συνάντηση με την Αντιδήμαρχο Παιδείας κ.Ηλιοπούλου ώστε να ακούσει και προφορικά το σκεπτικό της απόφασής της  άμεσα.
2.Σε συνεννόηση που ήδη βρίσκεται με τις ενώσεις 5ης και 3ης Δ.Κ.Δ.Α.πιθανόν η συνάντηση με την Αντιδήμαρχο να γίνει και μαζί τους.
3.Θα ζητήσει την ελαστική εφαρμογή του νόμου ΜΟΝΟ για την φετινήσχολική χρονιά.
4.Θα κάνει ενημέρωση στα Δ.Σ. των συλλόγων της για το θέμα μόλις έχει οριστική απάντηση και θα αποφασιστούν περαιτέρω ενέργειες.
Αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του προβλήματος και θεωρούμε ότι σε αυτή την φάση πρέπει να γίνουν οι συγκεκριμένες κινήσεις ώστε για φέτος να μπορέσουν να συνεχιστούν οι δραστηριότητες των συλλόγων που μόλις ξεκίνησαν.Επίσης για αυτό το λόγο ζητάμε και την κατανόηση των διευθυντών των σχολικών μονάδων  για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι αυτή την συνάντηση.

Θα σας κρατούμε ενήμερους όλους για το θέμα.

Για το Δ.Σ.
η πρόεδρος
Σπυρούλα Πρεσβέλου


 Και η επιστολή του αντιδημάρχου στις σχολικές επιτροπές

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                   
ΝΟΜΟΣ  ΑΤΤΙΚΗΣ                                                              Βαθμός Ασφαλείας: Αδιαβάθμητο
ΔΗΜΟΣ  ΑΘΗΝΑΙΩΝ                                                                       Βαθμός Προτεραιότητας: Κοινό     
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ                               Χρόνος Διατήρησης: Δεκαετία
ΜΑΘΗΣΗΣ
TMHMA ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΣΧΟΛΕΙΩΝ                                                                             
Ταχ. Δ/νση : Ηπείρου 70                                                              Αθήνα   24 /10 /2014
 Τ.Κ. 104 39
Πληροφορίες: Δαναλάτου Ραχήλ
Τηλ. 210 8210647                                                               ΠΡΟΣ:  κ. Προέδρους  ΔΕΠ                                                                                      
Φαξ:210  8217456                                                                                   κ. Προέδρους Σχολικών Επιτροπών
Ηλ. Ταχ/μείο:  danalatoy@cityofathens.gr
                                                                                                    ΚΟΙΝ: -Γραφείο  Δημάρχου   
                                                                                           -Γραφείο Αντιδημάρχου κ Ηλιοπούλου Μ.
                                                                                                   -Γραφείο  Γενικού  Γραμματέα
                                                                                                   -Δ/νση  Παιδείας και Δια Βίου                 
                                                                                                    Μάθησης

ΘΕΜΑ:  " Ενημερωτικό Σημείωμα σχετικά με τις Παραχωρήσεις σχολικών χώρων σε ενδοσχολικούς ή εξωσχολικούς φορείς."



                                                                                                      Κύριοι,

Μετά την διαπίστωση ότι σχολικοί χώροι παραχωρούνται σε διάφορους φορείς προς χρήση  χωρίς να ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία, και χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου, η οποία διατυπώνεται  ΑΠΟΦΑΣΗΣ,  σας αποστέλλουμε  επεξηγηματικό κείμενο των ισχυουσών εγκυκλίων και τα ακριβή βήματα που θα πρέπει να ακολουθούνται  για την νόμιμη παραχώρηση οποιουδήποτε σχολικού χώρου σε συλλόγους γονέων, στην Τοπική αυτοδιοίκηση, σε φορείς της τοπικής κοινωνίας που αιτούνται χώρους για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, μαθημάτων  κ.α. δραστηριοτήτων.
Επισημαίνουμε ότι κάθε παραχώρηση σχολικού χώρου χωρίς την τήρηση της νόμιμης διαδικασίας και χωρίς την έκδοση σχετικής  ΑΠΟΦΑΣΗΣ  ΔΗΜΑΡΧΟΥ  είναι παράνομη και ελέγχεται ως τέτοια.



                                                                                              Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
    


                                                                                  ΠΟΛΥΜΕΡΟΠΟΥΛΟΣ  ΒΑΣΙΛΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: