Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Στη γενική συνέλευση του Συλλόγου Γονέων του σχολείου μας

Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη γενική συνέλευση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας. Χαρά μας ήταν πως ήρθαν και γράφτηκαν στο Σύλλογο και οι νέοι γονείς, τα "πρωτάκια" του σχολείου. Σε αντίθεση με άλλες χρονιές, φέτος τα ποβλήματα είναι τεράστια. Τα ζούμε, τα βιώνουμε, τα γνωρίζουμε. 
Παραθέτουμε στο blog την εισήγηση εκ μέρους του Δ.Σ του Συλλόγου. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν αναρτήθηκαν ήδη στο blog και κατατέθηκαν στη Συνέλευση της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων της 4ης Κοινότητας. Μαζί με την προσθήκη της πραγματοποίησης συγκέντρωσης ειδικά για τους σχολικούς τροχονόμους, στο τέλος Σεπτεμβρίου έξω από την 4η Κοινότητα.

Η εισήγηση μας: 
Αγαπητοί γονείς, αγαπητοί φίλοι

Άλλος ήταν ο αρχικός σχεδιασμός για αυτή την πρώτη γενική συνέλευση. Με σχέδια για τη φετινή σχολική χρονιά. Δυστυχώς δεν μας αφήνουν να …αγιάσουμε
Ήδη από την 1η μερα στο σχολείο ήρθαμε σε σύγκρουση με τη σφοδρή, αλλοπρόσαλλη και παντελώς παράλογη επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση. Η κυβέρνηση και η κάθε ομάδα εξουσίας με ή χωρίς πρόσχημα τις εντολές της τρόϊκας θέλουμε δεν θέλουμε, μας προσγείωσε άσχημα σε ένα ζοφερό παρόν.
Ενημερώσεις για αυτά που έχουν συμβεί κι αυτά που συμβαίνουν έχουμε κολλήσει γύρω-γύρω για να ενημερωθείτε αναλυτικά.
Με λίγα λόγια: Η πολιτική για τη δημόσια εκπαίδευση δείχνει να έχει συνολικό σχέδιο, τη σταδιακή κατάργηση της, το διαχωρισμό των παιδιών μας ήδη από το γυμνάσιο σε πληβείους που το μέλλον τους θα είναι προγραμματισμένο. Να ενταχθούν στην εργασία χωρίς πιθανότητα εισόδου στο πανεπιστήμιο. Αυτό είναι το σχέδιο. Η τακτική είναι αλλοπρόσαλλη και εγκληματική. Στη Β΄ βάθμια εκπαίδευση πέρασαν τις διαθεσιμότητες και τη μη τοποθέτηση αναπληρωτών.
Στα δημοτικά επικρατεί το ΧΑΟΣ. Άλλοι εγκύκλιοι στις 12 Σεπτεμβρίου, διαφορετικοί στις 13 και άλλες αποφάσεις στις 16 Σεπτεμβρίου.  Εμφανίζουν πλασματικούς αριθμούς δασκάλων με τρύκ που θα ζήλευε και ταχυδαχτυλουργός, διευθυντές οργάνων χωρίς τοποθέτηση λαμβάνουν αποφάσεις που ενδεχομένως αύριο να κηρυχθούν παράνομες...
Πρακτικά υπάρχουν τεράστια κενά σε δασκάλους, αφού κάνεις αναπληρωτής δεν έχει ακόμη λάβει το «διορισμό» του.
Στο σχολείο μας ενώ έχουμε (ακόμη) τις 12 οργανικές θέσεις δασκάλων έχουμε 9 κενά σε ειδικότητες. Πρακτικά οι γονείς αναγκαζόμαστε να γίνουμε λάστιχο, να μην ξέρουμε τι θα γίνει αύριο στο σχολείο, τι ώρα θα πάμε στη δουλειά μας και πως...
Οι σχολικοί φύλακες απολύθηκαν, το ίδιο και οι τροχονόμοι.
Όπως είναι φανερό δεν πάει άλλο, πρέπει επιτέλους και οι γονείς να αντιδράσουμε, οργανωμένα, συλλογικά.
Η Ένωση Γονέων αύριο Κυριακή έχει διευρυμένη έκτακτη γενική συνέλευση με στόχο να αποφασισθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσεων και παρεμβάσεων των γονιών. Οι Σύλλογοι έχουν πια τον πρώτο λόγο.
Εμείς ως ΔΣ προτείνουμε να οργανωθεί στην περιοχή μας πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην 4η δημοτική κοινότητα για την παιδεία
Ειδικότερα για το Ολοήμερα και την κωμικοτραγική τακτική των υπευθύνων-ανεύθυνων, να οργανώσει η Ένωση Γονέων τη διεξαγωγή Ολοήμερου Σχολείου έξω από το υπουργείο παιδείας καλώντας τους γονείς μαζί με τα παιδιά να ανέβουμε στο υπουργείο και να στήσουμε ολοήμερο μάθημα απ΄έξω. Μέχρι να αποφασίσουν να εγκρίνουν τους δασκάλους των ειδικοτήτων και να τοποθετήσουν δάσκαλο(όπως πέρυσι) στο ολοήμερο.
Για τους σχολικούς τροχονόμους ειδικότερα, να συγκεντρούμε οι γονείς στη Σχολική Επιτροπή του 4ου (συνεδριάζει στις 30 Σεπτεμβρίου) και να απαιτήσουμε άμεσα να εγκριθεί το κονδύλι-ψίχουλα για την Εθελοντική εργασία του τροχονόμου.

Ο σύλλογος μας φέτος

Φυσικά και δεν έχουμε αποφασίσει να σκύψουμε το κεφάλι και να παραιτηθούμε απ΄ όσα μας ανήκουν μέσα στο δημόσιο σχολείο.
Ο Σύλλογος Γονέων θα συνεχίσει και φέτος όλες τις δράσεις του και θα κάνει περισσότερες. Αρκεί να τα κάνει μαζί με όσο γίνεται περισσότερους γονείς.
Συνεχίζουμε τις δραστηριότητες του Σάββατου, ελπίζουμε από αρχές Οκτωβρίου.
Ζητάμε τη διαχείριση του σχολικού κήπου για να τον φροντίζουμε με επίβλεψη ειδικού. Θέλουμε να γίνονται «μαθήματα» 2 φορές το μήνα για γονείς και μαθητές χωρίς πληρωμή...
Συνεχίζουμε τις συναντήσεις με την Ψυχολόγο-ψυθεραπεύτρια , επιδιώκοντας να μπουν στη δράση και άλλα σχολεία της Ακαδημίας Πλάτωνα.
Συνεχίζουμε τη συλλογή πλαστικών καπακιών, έχουμε ήδη παραδώσει στο Πανελλήνιο Σύλλογο αναπήρων τρεις τεράστιες σακούλες καπάκια. 
Η ευχαριστήρια επιστολή τους βρίσκεται αναρτημένη, ζητώντάς μας να συνεχίσουμε τη ωραία αυτή προσπάθεια
Φέτος θέλουμε να λειτουργήσει πιο καλά η δανειστική βιβλιοθήκη του Συλλόγου τα Σάββατα. Θα χρειαστούμε βοήθεια από τα μέλη του Συλλόγου, όπως και πέρυσι για τη λειτουργία της.
Επίσης φέτος θέλουμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία και λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου μικρής κλίμακας. Η αρχή είναι δοκιμασμένη σε άλλους φορείς. Οι γονείς, όλοι μας φέρνουμε τρόφιμα, όταν και όσα μπορούμε και οι γονείς, όλοι μας πάλι, παίρνουμε τρόφιμα όταν και όποτε τα χρειαζόμαστε.

Οικονομική κατάσταση

Μάλλον δεν χρειάζεται να πούμε πολλά.  Η ταμίας μας θα κάνει ένα μικρό απολογισμό της περυσινής χρονιάς. Γεγονός είναι ότι ο Σύλλογος χρειάζεται άμεσα στήριξη. Η εγγραφή νέων μελών πληρώνοντας τη συνδρομή μας είναι μια καλή αρχή. Επίσης θα μπορούσαμε όλα τα μέλη να δώσουμε και φέτος την ετήσια συνδρομή των 5 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπίσουμε τα άμεσα ζητήματα.

Προβλήματα σχολείου

Πέρυσι, σε μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις της Σχολικής Επιτροπής ο Σύλλογος μας παρέδωσε αναλυτικά τον κατάλογο με τα προβλήματα του σχολείου ζητώντας άμεσες λύσεις. Η αντιμετώπιση των μελών της σχολικής επιτροπής δυστυχώς θυμίζει άλλες εποχές, εποχές πολιτικάντικες, εποχές φούσκας... Ενώ εμείς θέσαμε ως μείζον ζήτημα να ενεργοποιηθεί η Σχολική Επιτροπή στη διεκδίκηση όσων απαιτούνται, ζητώντας από τις υπηρεσίες του δήμου που ΕΜΕΙΣ πληρώνουμε να συνδράμουν, τα μέλη της κατάλαβαν ή ήθελαν να καταλάβουν πως ζητάμε λεφτά. Τα οποία βέβαια δεν υπάρχουν και για όσα υπάρχουν βάζουν τα σχολεία να μαλώνουν μεταξύ τους ποιο θα πάρει περισσότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: