Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Αυτά είναι τα κενά στα σχολεία, πρέπει να δράσουμε κι εμείς οι γονείς


Δελτίο Τύπου των Συλλόγων ΠΕ της Α΄ Αθήνας (Α’ Αθηνών, Αθηνά, Αριστοτέλης, Μακρυγιάννης, Παρθενώνας), από την παράσταση διαμαρτυρίας στην Α’ Διεύθυνση Εκπαίδευσης, τι είπε η διευθύντρια εκπαίδευσης

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη παράσταση διαμαρτυρίας των Συλλόγων ΠΕ της Α΄ Αθήνας, «ο Αριστοτέλης», Α’ Αθηνών, «Αθηνά», «ο Παρθενώνας», Βύρωνα «Ρ. Ιμβριώτη», «ο Μακρυγιάννης», στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και συνάντηση με την Διευθύντρια Εκπαίδευσης. Στην παράσταση, συμμετείχαν εκτός από τους παραπάνω συλλόγους, δύο μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ, οι αιρετοί του ΠΥΣΠΕ, εκπρόσωποι των Ενώσεων και των Συλλόγων Γονέων και πολλοί συνάδελφοι.
Στη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων ΠΕ, με βάση τις πάγιες θέσεις και τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος, έθεσαν το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν αυτή τη στιγμή τη λειτουργία των σχολείων και απαίτησαν άμεσες λύσεις. Από την συνάντηση με τη Διευθύντρια εκπαίδευσης, προκύπτει ότι:

·                                   Η κατάσταση στην εκπαίδευση με τους μηδενικούς μόνιμους διορισμούς για μια ακόμα χρονιά, είναι εκρηκτική. Χιλιάδες είναι τα κενά σε όλη τη χώρα ενώ πολλά σχολεία δεν έκαναν ούτε αγιασμό λόγω της έλλειψης προσωπικού.


·                                   Ήδη, το Υπουργείο Παιδείας και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, στα πλαίσια εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής περικοπών στην εκπαίδευση, ζητούν «σύνεση» και «ορθολογισμό» στη λειτουργία των σχολείων και τη χρήση του υπάρχοντος προσωπικού, προετοιμάζοντας το έδαφος για δραστικά αντιεκπαιδευτικά μέτρα την επόμενη περίοδο (περικοπές στη λειτουργία ολοήμερων τμημάτων, συμπτύξεις, μετακινήσεις προσωπικού, κλπ). Ειδικά η Α’ Αθήνας βρίσκεται για άλλη μια φορά στο στόχαστρο του ΥΠΟΠΑΙΘ, με στόχο τη μετακίνηση προσωπικού σε άλλα ΠΥΣΠΕ της Αττικής.

·                                   Τα κενά στην Α’ Αθήνας:

ειδικότητα
Όπως τα δίνουν
οι αιρετοί
Όπως τα δίνει
η Α’ διεύθυνση
Δάσκαλοι      (ΠΕ 70)
107+ 54 (ΣΜΕΑΕ)
76
Νηπιαγωγοί  (ΠΕ 60)
71+39(ΣΜΕΑΕ)
12 (χωρίς τα προνήπια)
Αγγλικών     (ΠΕ 06)
65
42
Φ. Αγωγής    (ΠΕ 11)
78+ 4 (ΣΜΕΑΕ)
61
Μουσικής    (ΠΕ 16)
57
54
Γαλλικών
10
6
Γερμανικών
24
16
Θεατρικής Αγωγής
66
62
Εικαστικών
73
54
Πληροφορικής
52
26
Εκπ/κοί Ειδικής Αγωγής
(ΠΕ 71, ΠΕ 61)
198
198

Υποσημείωση: η διαφορά στον αριθμό των κενών είναι ότι οι αιρετοί συμπεριλαμβάνουν όλων των μορφών των επικείμενων αδειών καθώς και τα κενά τμήματα προνηπίων, την υποχρέωση να σπάσουν τα τμήματα που ξεπερνούν τον αριθμό των 25 παιδιών καθώς και το αναγκαίο προσωπικό σε δασκάλους που χρειάζονται οι σχολικές μονάδες ΖΕΠ.

·                                   Εκατοντάδες παραμένουν τα κενά στην Α΄ Διεύθυνση Αθήνας. Από τα δεκάδες κενά νηπιαγωγών, τα 12 αφορούν τμήματα νηπίων που δεν λειτουργούν αυτή τη στιγμή. Τα κενά στα νηπιαγωγεία στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερα. Είναι μεγάλος ο αριθμός των προνηπίων που έχει αιτηθεί από τους γονείς τους να εγγραφούν στα νηπιαγωγεία της Α΄ Διεύθυνσης, ωστόσο, δεκάδες τμήματα προνηπίων μένουν κλειστά μέχρι στιγμής λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό. Η Διευθύντρια Εκπαίδευσης απάντησε ότι όλα τα προνήπια που έχουν αιτηθεί, έχουν εγγραφεί και έχουν δηλωθεί ως λειτουργικά κενά. Ωστόσο δεν μπορεί να γνωρίζει πότε και αν θα γίνει δυνατή η πλήρωση αυτών των κενών.

·                                   Τα 76 κενά δασκάλων έχουν μετατοπιστεί στα ολοήμερα, κλείνοντας τμήματά τους με στόχο να καλυφθούν κενά στα  πρωινά τμήματα ενώ αμφίβολη είναι η ικανοποίηση των 198 αιτημάτων για παράλληλη στήριξη.

·                                   Όλα τα ειδικά σχολεία της Α΄ Διεύθυνσης υπολειτουργούν ενώ το Ειδικό Νηπιαγωγείο Καισαριανής δεν άνοιξε καθόλου λόγω έλλειψης προσωπικού.

·                                   Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων δήλωσαν την κάθετη αντίθεσή τους σε κάθε ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το αντιεκπαιδευτικό μέτρο αύξησης των μαθητών ανά τμήμα κατά 10%. Η Διευθύντρια Εκπαίδευσης δεσμεύτηκε ότι δεν θα προχωρήσει σε εφαρμογή τέτοιου μέτρου.

·                                   Η Διευθύντρια Εκπαίδευσης  συμφώνησε και επιβεβαίωσε την αυτονόητη απαίτηση των Συλλόγων ότι είναι παράνομη κάθε απόπειρα να παραβιαστεί το διδακτικό ωράριο για να καλυφθούν τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων διαμορφώνεται με βάση το διδακτικό ωράριο του προσωπικού και ολοκληρώνεται την ώρα που αυτό εξαντλείται. Τα σχολεία δεν λειτουργούν ούτε ώρα παραπάνω από το διδακτικό ωράριο του εκπαιδευτικού προσωπικού που διαθέτουν. Οι σύλλογοι αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένες καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες γίνεται προσπάθεια από το διοικητικό μηχανισμό να λειτουργήσουν οι εκπαιδευτικοί το σχολείο σε πλήρες ωράριο ενώ λείπουν ειδικότητες ή και δάσκαλοι/νηπιαγωγοί.  Η Διευθύντρια Εκπαίδευσης  συμφώνησε ότι τέτοιες απόπειρες είναι απολύτως παράνομες και δήλωσε ότι καμία τέτοια εντολή δεν υπάρχει  από την πλευρά της Α’ Διεύθυνσης.

·                                   Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων ΠΕ θεωρούν απαράδεκτο το γεγονός ότι με έγγραφο του Υπουργείου, η νομιμότητα του οποίου ελέγχεται, ματαιώθηκε η διαδικασία απόδοσης οργανικών θέσεων στους συναδέλφους ειδικοτήτων με αποτέλεσμα να παραμένει μεγάλος αριθμός συναδέλφων στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ χωρίς οργανική θέση.

·                                   Τονίστηκε από τους φορείς ότι είναι απαράδεκτο να επιχειρείται κάλυψη των κενών ειδικοτήτων από δασκάλους ώστε να λειτουργήσουν όπως – όπως τα σχολεία ΕΑΕΠ «εκ των ενόντων» ή στα κλασικά ολοήμερα να καλυφθούν κενές θέσεις ειδικοτήτων στην πρωινή ζώνη, από δασκάλους του ολοημέρου. Η Διευθύντρια εκπαίδευσης απάντησε ότι για την κάλυψη των ωρών Φυσικής Αγωγής, Αγγλικών, Μουσικής κ.λπ. από δασκάλους, απαιτείται απόφαση του ΠΥΣΠΕ. Τέτοια κατεύθυνση δεν υπάρχει από τη Διεύθυνση.

·                                   Από τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών και των γονέων, τονίστηκε ότι είναι ανάγκη να ανανεωθούν οι συμβάσεις των καθαριστριών και των καθαριστών των σχολείων, να μετατραπούν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου και να πληρώνονται εγκαίρως οι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα. Επίσης, κατέστη σαφές ότι δεν θα γίνει ανεκτό να μένουν σχολεία χωρίς καθαριότητα ή με απλήρωτους και χωρίς σύμβαση καθαριστές ή να αναζητηθούν λύσεις «εθελοντικού» καθαρισμού από γονείς και εκπαιδευτικούς. Το ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων είναι θέμα υγείας, μείζονος σημασίας για τους μαθητές. Στα σχολεία όπου δεν υπάρχει το προσωπικό, οι Σύλλογοι ΠΕ μαζί με τους γονείς θα προχωρήσουν σε στάσεις εργασίας και αποχές. Ζητήθηκε να ενημερωθούν οι αρμόδιοι φορείς και να υπάρξει αναστολή λειτουργίας των σχολείων που δεν έχει λυθεί το θέμα της καθαριότητας. Η Διευθύντρια Εκπαίδευσης δεσμεύτηκε από την πλευρά της ότι θα ζητήσει από τους διευθυντές σχολικών μονάδων να την ενημερώσουν εγγράφως και στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει καθαρίστρια και επομένως εγείρεται ζήτημα δημόσιας υγείας, θα ενημερώσει τον Εισαγγελέα.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για μόνιμους μαζικούς διορισμούς, άμεση κάλυψη όλων των κενών με διορισμούς αναπληρωτών και ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι αντιεκπαιδευτικά μέτρα όπως συμπτύξεις τμημάτων, υπεράριθμα τμήματα, μετακινήσεις προσωπικού, παραβίαση διδακτικού ωραρίου κλπ. θα μας βρουν για μια ακόμα φορά απέναντι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: